Sosem volt még ilyen egyszerű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

HelloVidék   
  Megosztom
Sosem volt még ilyen egyszerű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

Rengeteg bosszúságot okozhatnak az évről évre egyre nagyobb számban megjelenő poloskák. A kertben igen kártékonynak számító rovarok, gyakran a lakásba is beszöknek, ahol kellemetlen éjszakai vendégek lehetnek. Mivel az ősz érkeztével nyakunkon van ismét a poloska-invázió, a HelloVidék összegyűjtött néhány módszert, amivel hatékonyan védekezhetünk a kártevő büdösbogarak ellen.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az ősz érkeztével ismét nyakunkon van a poloska-invázió. Ahogy írtuk, idén azonban a szakértők szerint kevesebb rovarra számíthatunk a tavalyi már-már drasztikussá fokozódó állapothoz képest.

A poloskák az emberekre ártalmatlanok, de így is kellemetlen látogatók lehetnek otthonainkban. A növénytermesztésben, a kertekben rengeteg kárt okoznak, mivel növényi nedvekkel táplálkoznak. Gyakran megdézsmálják a hüvelyeseket és a lédús zöldségeket, de komoly problémát jelenthetnek a gyümölcsösökben is.

A poloskák korábban jóval ritkábban fordultak elő hazánkban, ám mostanra az inváziós rovar olyan szinten megvetette a lábát Magyarországon, hogy minden szezonban számolhatunk az egyre nagyobb területen megjelenő bűzváladékot spriccelő kártevőkkel.

Már senkinek nem kell bemutatni a lakásba is beszökő, hangosan zümmögő, döngicsélő büdösbogarakat, akik a hideg beálltával ellepnek mindent. Évről évre egyre nagyobb gondot jelentenek és viszonylag nehéz ellenük védekezni annak ellenére, hogy az engedélyezett rovarölő szerek többsége végez a kártevőkkel, viszont kifejezetten a poloskák ellen készült szer nincs a piacon.

Az egyszerű, kerti poloskáktól nincs okunk tartani, ám jelenlétük rendkívül zavaró lehet. Esténként a lámpafény vonzó lehet számukra, ezért gyakran szöknek be otthonunkba, ahol kellemetlen éjszakai vendégek lehetnek zümmögő hangjukkal és erős szagukkal. Sokszor a szúnyogháló sem jó fegyver, hiszen a legkisebb réseket is megtalálják. A HelloVidék most összegyűjtötte a leghatékonyabb praktikákat, amivel hatékonyan védekezhetünk a poloskák ellen a házban és a ház körül.

1. A titkos kerti kalász módszer

A legjobb megoldás talán az lenne, ha növényeinket is megvédve már a házig el sem jutnának a rovarok. Ennek érdekében kipróbálhatjuk a gabonás módszert, amivel csábítóbbá tehetjük a kinti környezetet, ám a kertünk épségben maradhat. Egy kerttulajdonos osztotta meg korábbi tapasztalatait a közösségi oldalon, miszerint észrevette, hogy amikor a szalmatakarásból kikelt néhány búzaszem, a poloskák elkezdték a kalászoló zöld gabonát szivogatni a paprika és a paradicsom helyett. Ezt követően ültetett néhány szem búzát négyzetméterenként, és habár már csak szeptemberre kezdtek kalászt nevelni, ezekkel már az egész kertből össze tudta gyűjteni a poloskákat. Minden reggel gyorsan körbejárta a kertet és a kalászokon lévő poloskákat leszedte, így vegyszer nélkül tűntek el a rovarok a kertjéből.

2. Ellenőrizzük a szúnyoghálót és a réseket

A poloskának a csótányhoz hasonlóan elég egyetlen apró rés a bejutáshoz, ezért az első lépés, hogy ezt megakadályozzuk. Lapított testének köszönhetően a szúnyogháló melletti keskeny réseken, lyukakon könnyen bemászik, valamint a rosszul záródó ablakoknál is. Varrjuk meg a rossz szúnyoghálót, a réseket szüntessük meg szigszalaggal, vagy szereljük meg a rossz ablakot.

3. A nedves törölköző

Az ajtók, ablakok alatti réseket tökéletesen betömhetjük vele, a nedvesség miatt nem jut át a poloska.

4. Ellenőrizzük a ruháinkat

A poloska sokszor rajtunk utazva jut be a házba: ellenőrizzük kabátunkat, könnyen lehet, hogy egy potyautas pihent meg a vállunkon. A ruhaszárítóval ugyanez a helyzet: a száradó ruhák is jó búvóhelynek tűnnek a poloskák számára.

5. Ne hagyjuk égve a villanyt, he nem muszáj

A poloska imádja a fényt, ezért estére, főleg, ha szellőztetünk, abban a szobában ne hagyjuk égve a villanyt, ahol nyitva van az ablak, mert akkor egy egész csapatnyi rovarral gyűlik meg a bajunk éjszaka.

6. A porszívó

Az egyik probléma az, hogyha megfogjuk vagy véletlenül eltapossuk a poloskát, akkor bizony nagyon büdös. Gumikesztyűvel, nejlonzacskóval a kezünkön foghatjuk össze a betévedt rovarokat, amivel a kellemetlen szag elkerülhető. A leghatékonyabb viszont talán a porszívó, amivel a rejtett kis zugokból is felszippanthatjuk a betolakodókat, és ha eldobható a porzsák, akkor készen is vagyunk.

7. A házi csapda

Készíthetünk házilag csapdát, aminek lépéseiről korábban már mi is írtunk. A csapda kertben és lakásban is használható és nincs másra szükségünk hozzá csak egy üres PET palackra, egy apró, elemes LED lámpára és szigszalagra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

poloska

poloska-invázió

irtás

riasztás

praktika