Ledózerolnák a "bűnös várost" a Balatonnál: nem kell a településnek a görög falu

HelloVidék   
  Megosztom
Ledózerolnák a bűnös várost a Balatonnál: nem kell a településnek a görög falu

A város szégyenfoltjaként emlegetett terület sorsát évek óta igyekszik megoldani a balatonfüredi városvezetés. Az önkormányzatnak most végre megvan a jogalapja is arra, hogy a szezonális szórakozó negyedként működő, egykori görög falut elbontassa - írja a balatonfured.hu.

Még tavasszal cikkeztünk arról, hogy végleg megszűnhet a folyamatosan romló állapotú balatonfüredi szórakoztató komplexum. A belvárosi, kempinggel szemközti bulinegyedet többen görög falu néven ismerik, ám mostanra sokan a város szégyenfoltjaként tartják számon. A nyáron működő szórakozóhely ellen folyamatosan érkeznek a panaszok a városban élőktől és a nyaralóktól is.

Görög falu minden kétséget kizárólag egy tájidegen koncepció volt

Még 1993-ban kezdődött el az építkezés, amelyet aztán hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott változást. A faluból ugyan Annagora Park majd Sundance Park lett, de a problémák megmaradtak, felszámolták a komplexumot.

2011-től SunCity néven fut a vállalkozás, ám a programok és a bulihoteles szobáztatás évek óta konfliktusforrást jelentenek a városban, gyakorlatilag senki nem hisz abban, hogy itt hosszútávon kulturált szórakozónegyed működhetne - olvashatjuk a balatonfured.hu-n.

A nyolc hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik

Az önkormányzat több éve keresi a megoldást a tarthatatlan helyzetre, miközben az év legnagyobb részében üresen álló épületek állapota folyamatosan romlik. Működése évek óta megoldatlan problémát jelent a város számára.

Bóka István, a város polgármestere azt nyilatkozta a helyi lapnak, hogy végre megvan a jogalapjuk ahhoz, hogy le tudják bontatni az épületeket:

A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, egyáltalán nem illik a városba. A funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihely, ami viszont nem érdeke Fürednek. Teljesen elkötelezett vagyok annak érdekében, hogy felszámoljuk a jelenlegi épületegyüttest. A jelenlegi állapotot meg kell szüntetni, ennél csak jobb lehet. Évek óta keresi az önkormányzat a helyzet megoldását. Véleményem szerint el kell bontani az épületeket, most megvan ehhez a jogalapunk

- nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István.

Az épületek felszámolása viszont csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben.

A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kell megállapodni. Ebben az esetben csak az adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás.

- írják.

A megvásárlás és bontás után olyan funkciót kell találni a területnek, ami fedezi a költségeket és hosszútávon is biztosítja a működést. Egy nagy zöldterületet, parkot álmodnak ide, szigorúan ellenőrzött lakófunkcióval.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

idegenforgalom

turizmus

balatonfüred

görögfalu