Kiderült az igazság: farkasok tizedelik a vadakat, haszonállatokat ebben a megyében?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült az igazság: farkasok tizedelik a vadakat, haszonállatokat ebben a megyében?

A nagyragadozók jelenléte természetvédelmi és vadgazdálkodási szempontból is kívánatos, ezt a vonatkozó jogszabály is kimondja. Szükséges-e védekezni ellenük, és ha igen, miként?

A Heol.hu arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban több jelzés is érkezett szerkesztőségükbe, miszerint a környéken lévő erdős területeken elszaporodtak a farkasok. A cikkben azt írják, hogy az erdőjárók sok széttépett állattetemet láttak, és attól tartanak, hogy a ragadozók előbb-utóbb az állattartók portájára is beszabadulnak, és ott is pusztítanak.

A lap megkeresésére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei azt mondták: a farkasok korábbi és mai előfordulási adatai közt egyaránt találunk dél-dunántúli, alföldi és észak-magyarországi eseteket is. Észak-Magyarországon a BNPI működési területének hegyvidéki erdős élőhelyein fordul elő a faj. Néhány helyi farkascsalád hozzávetőleges területét, territóriumát sikerült már megismerni. Az ismert helyeken előforduló családok élőhelyei kapcsolatban állnak egymással, de a fajnak az országhatár szlovákiai oldalán élő állományával is.

Az állattetemekkel kapcsolatban elmondták:

Az is megtörténhet, hogy a vadászok által sebzett, vagy egyszerűen a legyengült és elhullott vad tetemét, akár a kisragadozók, vagy akár a vaddisznók is elfogyasztják.

Hazai viszonyok közt kizárható, hogy a családi kötelékben élő farkasok létszáma egy-egy élőhelyen több tucatnyi egyedből álljon, mert bár a kora tavaszi időszakban a farkascsalád létszáma az újonnan született egyedekkel növekszik, de az utódok többsége, mintegy ötven-nyolcvan százaléka nem is éri meg az ivarérett kort, elpusztul. Az ivarérettséget elérő példányok a családról leválnak és új élőhelyeket keresnek maguknak.

A nagyragadozók jelenléte természetvédelmi és vadgazdálkodási szempontból is kívánatos, ezt a vonatkozó jogszabály is kimondja. Az állattartók védelme érdekében a BNPI a környező településeken már többeknek biztosított ingyenesen villanypásztort, jelenleg is két gazdálkodónak nyújtandó, hasonló támogatás áll előkészítés alatt. A technikai védelem kiegészült őshonos, termetes pásztorkutyák, például kuvaszok beszerzésével is. Jelenleg több mint húsz gazdálkodónak nyújtanak villanypásztoros segítséget, ezen gazdálkodók közül tíz rendelkezik nagytestű pásztorkutyával.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

farkas

vadállat

bükki nemzeti park igazgatóság

bnpi