Nekünk szilveszteri buli, nekik rémálom: több ezren veszítik el otthonukat emiatt

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Nekünk szilveszteri buli, nekik rémálom: több ezren veszítik el otthonukat emiatt

Ki a hibás, a gazdi, vagy a petárdázó? Mert a kétségbeesett kutya, aki az égiháború elől világgá fut, biztosan nem. A kutyák és más állatok számára az új évi durrogtatás kész rettenet, maga az apokalipszis. Mit tegyünk, hogy szilveszterkor biztonságban tudjuk őket? – Dr. Dankó-Benedek Tünde állatorvos osztotta meg a HelloVidékkel a tanácsait, amiket minden gazdának érdemes lenne megfogadnia.

A szilveszteri petárdázás minden évben sok kutyát kerget világgá, de az otthon maradó ebek jelentős része is szűkölve, remegve lapít ezen az éjszakán. Ugyan vannak olyan európai városok, ahol felléptek már a petárdázással, tűzijátékozással járó légszennyezés, zajterhelés, balesetveszély és szemetelés ellen, Magyarországon nem ez a helyzet. Így péntek este ismét komoly égiháborúra érdemes készülnünk. Ami nekünk az év bulija, az az állatok számára a rettegés napja. Hiába, hogy szilveszterhez közeledve évről évre rendre még a csapból is az folyik, hogyan vigyázzunk háziállatainkra az újévi durrogtatás idején, a statisztika sajnos rendre megcáfolja azt az előzetes feltételezést, hogy idén majd jobb lesz!

Az év első napján „hivatalosan” is több mint félezer, szilveszterkor megszökött kutya és macska keresi gazdáját. Vagy fordítva.

Persze ez csak a jéghegy csúcsa, országosan több ezer kutya és macska szalad el otthonról újév éjszakáján, minden esetet felölelő összesítés pedig nincs.

Rendre találkozunk olyan esetekkel is, amikor a menekülő kutya fennakad egy kerítésen, vagy beszorul alá és úgy leli halálát. Tavaly egy eb saját magát akasztotta fel. A kerítés mellé volt kikötve, a durrogástól megriadt, átugrotta, de a lánc nem volt elég hosszú, hogy a túloldalon földet is érjen…

– nyilatkozta a 24.hu-nak Pintér Attila, az önkéntesek alkotta, ideiglenesen életre hívott országos hálózat, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője.

Mi a baj a petárdázással? Miért szaladnak világgá a kutyák?

Bár nem minden kutya fél a petárda zajától, de bármelyik kutya érzékennyé válhat rá, elég egy rossz élmény, egy közeli robbanás – onnantól kezdve aztán már egyáltalán nem, vagy csak nagyon-nagyon nehezen kezelhető ez a traumatizált helyzet. Az a kutya is, aki korábban egyáltalán nem volt érzékeny, a traumát követően rettegni fog. Ráadásul a már érzékennyé vált kutyánál egészen alacsony ingerszinten is megjelenhet a rettegés, akár már a menydörgéstől pánikba eshet. Így sohasem lehetünk biztosak abban, hogy a mi kutyánk, aki tavaly nem rettegett a tűzijátéktól, egy életre „petárda-biztos”.

Ahány kutya, annyiféle reakció

Nem igazán jellemző, hogy melyik fajta, a kisebb vagy a nagyobb termetű kutya fél leginkább a tűzijátéktól, a hangos és zajos szilveszteri petárdázástól – közölte a HelloVidékkel Dr. Dankó-Benedek Tünde állatorvos is, aki hozzátette:

Sok múlik azon, hogy milyen érzékeny az idegrendszere, kölyökkorában milyen körülmények között nevelkedett. Fajtától függetlenül lehet nagyon extra fajtatiszta kutya is nagyon félős, és egy keverék kutyus is nagyon bátor. Nem ettől függ.

– mondta az állatorvos, aki szerint megelőzésként ezért is érdemes már fiatalon hozzászoktatni a kutyánkat a zajokhoz.

Ez úgy lehetséges, ha például a petárdázás fülsüketítő zajához, egészen kölyökkutya korában pozitív ingert társítunk – fogalmazott Dr. Dankó-Benedek Tünde. Lehet jutalomfalatokkal is, de érdemesebb játékkal összekapcsolni a zajt. Ha egy kutya eleve gyengébb idegrendszerű, vagy

Az állatorvos jó tanácsai

Az állatorvos első és legfontosabb jó tanácsa, hogy szilveszter előtt, még a délutánban vigyük el egy jó nagyot sétálni, fárasszuk le a kutyát, amennyire csak lehet!

A következő, amit javasolni szoktak, hogy egy bilétát mindenképpen tegyünk a kutya nyakörvére, ha véletlenül elszökik, legyen mivel azonosítani. A bilétán fontos, hogy szerepeljen a kutyus neve, a gazdi telefonszáma - ezek mindenképp fontos információk.

Dr. Dankó-Benedek Tünde szerint a leges-legfontosabb, hogy időben, még szilveszter éjszakája előtt kérdezzük meg az állatorvostól, hogy biztos rendben van e a kutya regisztrációja.

Szilveszter éjszakáján sok önkéntes szokott besegíteni, járják az utcákat és leolvassák az elkóborolt kutyák adatait. Gyakran előfordul sajnos, hogy vagy nincs regisztrálva a kutya, vagy egy régi telefonszám szerepel, ami azóta megváltozott, elköltöztek, és az állattartó adatai nincsenek frissítve. Ezért is gondolom, hogy szilveszter előtt mindenképp ellenőriztessük az állatorvossal, milyen adatokkal van regisztrálva a kutyánk

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Összefoglalva Dr. Dankó-Benedek Tünde szerint szilveszter előtt a gazdáknak három fontos teendője van:

  • chiprendszerben ellenőrizzük a kutya regisztrációját, minden adat naprakész-e,
  • nyakörvén ott van-e a biléta, a telefonszámunkkal
  • még aznap egy jó nagy kiadós séta és játék.

Adjunk vagy ne adjunk nyugtatót a kutyának?

Vannak szabad forgalmú nyugtató tabletták, amik természetes eredetű alapanyagokat tartalmaznak, lehet vásárolni tablettákat és spray-ket is, de úgy gondolom, ahány kutya, annyiféleképpen reagálnak ezekre. Ha ilyen megoldással akarunk élni, érdemes kipróbálgatni, mert vagy beválik vagy nem

– tette hozzá az állatorvos, aki még közölte, a legjobb azonban a kutyának az, ha szilveszter este nem marad egyedül, hanem együtt lehetet gazdival. Mert vannak kutyák, akiknek elég csak annyi, hogy beengedjük a házba magunk mellé.

Mindenképpen alakítsunk ki neki egy szökésbiztos helyet, de a legjobb nekik ilyenkor, ha a lakásban velünk együtt lehetnek. Ha mégsem oldható meg, akkor egy olyan helyet keressünk számára, ahol nem tud magában kárt tenni!

– figyelmeztetett az állatorvos.

Merjük magára hagyni?

Nyilván otthon lehet hagyni a kutyát, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem tud sehol sem kiszökni, mi pedig nagyon szeretnénk máshol szilveszterezni. De az állatorvos mégsem javasolja, hogyha félős a kutyusunk, akkor magára hagyjuk, mert nem tudhatjuk, mekkora lesz az éjszakai hangzavar, és milyen sokkhatást okoz majd a petárdázás.

Vannak azonban olyan panziók, ahol nem vállalják azokat a kutyákat, akik félnek a petárdázástól.

Hogyan segítsünk, ha szilveszter éjszakáján kóbor kutyát találunk?

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. Figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdájával.

Aki kóborló ebet talál, az a legjobb, ha meg tudja fogni, és el tudja vinni egy Mol-kútra, ahol van chipleolvasó. De az is nagy segítség, ha a kutya mellett tud maradni addig, amíg nem érkezik a helyszínre egy állatmentő. Ha valaki este 8 óra körül talál gazdátlan kutyát, akkor ha teheti, fogadja be reggelig, hiszen az állatvédők önkéntesei sem járkálhatnak a városban 8 után.

hívta fel a figyelmet Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

petárdázás

tűzijáték

kutyapanzió

állatvédők

sokk

szilveszter

újév