Halálraítélt, parányi magyar falvak: itt a top 5-ös lista, ahová mi bármikor beköltöznénk

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Halálraítélt, parányi magyar falvak: itt a top 5-ös lista, ahová mi bármikor beköltöznénk

A magyar vidék legparányibb településeit hozzuk: listánkon egytől-egyig háborítatlan természeti környezetben, varázslatosan szép kis faluk sorát találjuk. A falusi CSOK talán még megmentheti őket?!

Mondani is kár, hazánk településszerkezete térségenként és megyénként igencsak eltérő. A leginkább elaprózott településszerkezetű tájakat a Dunántúlon az Őrségben, a Vasi-hegyháton, a Zalai-dombság szeges vidékén, a Hetésben, a Zselicben, délebben az Ormánságban, illetve fent az Északi-középhegységben a Csereháton, a Zempléni-hegységben találjuk. A KSH által 2023-ban összeállított 50-es lista legvégén szereplő Lasztonya (Zala) vagy Kékkút (Veszprém megye) a maguk 50 fő körüli népességével már valóságos metropolisznak számítanak. E két falu előtt ugyanis még 48 olyan további törpefalut találunk, ahol még ennél is kevesebben élnek. De majd a falusi CSOK megoldja ezt a problémát?! Mindenesetre rákerestünk ezekre a településekre, és igazi kis gyöngyszemeket találtunk!

Másrészt a számok nem árulnak el mindent, például azt, hogy bár a legkisebb településeknek alig van állandó lakójuk, de egyre többen keresik az üresen maradt házakat, telkeket. Hétvégi háznak veszik vagy nyaralónak, de van, aki be is költözik, mert szeretne elmenekülni a nagyvárosi zajos, stresszes élettől. Évek óta szerepel a kihaló falvak listáján a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Perecse is, pedig a kis csereháti falu mára igencsak sokszínű településsé vált, ugyanis szlovákok vásárolnak fel minden házat ebben az elnéptelenedő faluban.

Fogyunk és egyre fogyunk – vidékről is egyre több magyar hiányzik

A legutóbbi népszámlálás végleges adatai alapján 2022. október 1-jén Magyarországon 9 603 634 fő élt, 98%-uk magyar állampolgár. A KSH szerint 2023-ban Magyarország népessége 9 599 744 volt, ami 0,4%-kal kevesebb, mint az előző évben. Csak az elmúlt tíz évben több mint 300 ezerrel kevesebben vagyunk. Nemek szerinti eloszlásban 2023-ban is mi nők voltunk többségben (míg férfi 4 625 260, addig nő 4 974 484 élt közöttünk.) Az öregedési index – amely azt mutatja, hogy hány 65 évesnél idősebb ember jut száz 14 évesnél fiatalabb gyermekre - önmagában is érdekes mutató. Ez a szám a 70-es években még 54,4, tíz éve 118,9, 2023-ban pedig 141,5 volt.

A megyék közül a legnépesebb Pest megye volt 1 268 282 fővel, a legkevésbé lakott pedig Nógrád 186 599 fővel. A megyék népsűrűsége átlagosan 107 fő/km², a legmagasabb értéket Budapest mutatta 3 368 fő/km²-rel, a legalacsonyabbat pedig Zala megye 54 fő/km²-rel.

A 2022-es állapot szerint az ország 3155 településéből 348 város (ebből 1 főváros, 25 megyei jogú város), 2807 község (ebből 127 nagyközség). Az ország településeinek harmada 500 főnél kisebb aprófalu, ugyanakkor ezekben az ország népességének mindössze 3%-a él. A népesség koncentrációja jelentős, a városokban él a lakosság héttizede (kéttized a fővárosban). A településszerkezeti sajátosságok természeti, történelmi okokra vezethetők vissza.

Majd a falusi CSOK majd segít?!

Sokan most abban bíznak, hogy a januártól bevezetett új, illetve megújított otthonteremtési támogatások majd felpezsdítik a kistelepülések ingatlanpiacát. Tavaly júliusban és decemberben is nagy változásokról döntött ugyanis a kormány a falusi CSOK esetében is. A legfontosabb változás az, hogy jelentősen nőtt a támogatás összege, így ma már 1 milliós, 4 milliós, illetve 15 milliós vissza nem térítendő támogatás is elérhető a 2630 preferált kistelepülésen előre vállalt és meglévő gyerekek után egyaránt. A falusi CSOK mellé áfa-visszatérítés is jár, a kistelepüléseken megmaradó CSOK-hitel és az új CSOK Plusz közül az egyikkel kombinálható, és a babaváró hitellel együtt is felvehető – de a HelloVidék erről itt írt.

A szakemberek szerint azok a községek és kisvárosok lehetnek az új rendszer nagy nyertesei, amelyek vonzerejét egyszerre növeli a kedvezményezett helyzetük és egy prosperáló centrumhoz való tartozásuk. Másrészt viszont – erről mindjárt külön is szólunk- ha a kihalófélben lévő, kicsiny sokszor zsákfalvak listáját átnézzük, hihetetlen kincseket is találunk.

Van, ahol már senki sem él, csak az emlékezet őrzi az egykori települést

Magyarországon a kihalt települések száma is több százra tehető, és különböző időszakokban, különböző okok miatt alakultak ki. Néhány példa a közelmúltban kihalt falvak közül:

  • Kisfalu: egy 20. századi település, amely a Tisza-tó létrehozása miatt került víz alá. A település helyén ma egy víz alatti emlékpark található.
  • Kisgyalán: egy 20. századi település, amely a bányászat miatt elnéptelenedett. A település helyén ma egy ipari park áll.
  • Kömlő: egy 19. századi település, amely a trianoni békeszerződés miatt került Románia területére, de a magyar lakosság később visszatelepült Magyarországra. A település helyén ma egy román falu áll.

Ezek voltak 2023-ban Magyarország legkisebb települései

A legkisebb települések listája napi szinten változhat, hiszen az élmezőnyben olyan, többnyire kihalófélben lévő törpefalvak szerepelnek, amelyekben jó, ha 10-15-an élnek. Hozzájuk képest az 50-es lista legvégén található Lasztonya (Zala) és Kékkút (Veszprém megye) például a maguk 50 fő körüli népességével már valóságos metropolisznak számítanak. E két falu előtt ugyanis még 48 olyan települést találunk, ahol még ennél is kevesebben élnek.

1. Ahol nem érződik a város közelsége: Iborfia 13 fő

Ezt a törpefalut Zala középső részén, a Zalai-dombság szívében, a Göcsej lankái közt találjuk. Iborfia a göcseji kultúrtáj aprófalvas, szeres településeinek egyik kevésbé jellegzetes, kevés lakosú példája. Területe igazi zalai dombvidék, amelynek felszíni vizeit több vízfolyás szállítja el. A település az érett középkor óta létezik, virágkorát a múlt század első felében élte, ám a huszadik század második felétől kezdve lélekszáma jelentősen megfogyatkozott az elvándorlás és az elöregedés együttes hatásainak következtében. Már 2014-ben Magyarország legkisebb településeként tartották számon, mindössze nyolc fő lakossal, azóta 13 főre emelkedett a lakosságszáma.

Érdekes módon a település csak 18 kilométerre fekszik a megyeszékhelytől, Zalaegerszegtől, de egyáltalán nem érződik a város közelsége, hisz az utolsó rendelkezésre álló adatok szerint például a lakók közül senki nem dolgozik, ott, sőt, máshol sem: aki nem nyugdíjas, az önkormányzati alkalmazott, így pont a legkisebb településen valósul meg a teljes foglalkoztatottság, noha a gazdaság vérkeringéséből így a település teljesen kiesik.

2. Hétvégén még busz se jár erre: Felsőszenterzsébet - 15 fő

Ez a parányi falu szintén Zalában van, Lenti járásban, a Kerka és Lendva között fekvő dombságon található. A településre hétköznap két busz tér be Csesztreg, illetve Lenti felől. Hétvégén nincs tömegközlekedési összeköttetése. Felsőszenterzsébetet 1334-ben említik először Scentelsebethként, 1375-ben Zenthelsebeth 1501-ben Felsewzenthersebeth. Nevében egykori temploma védőszentjének, Szent Erzsébetnek nevét találjuk.

3. „Ahol a csend még hallható”: Debréte - 15 fő

Ez a parányi falu Borsod-Abaúj-Zemplénben, az Észak- magyarországi középhegységben, Miskolctól közúton kb. 60 kilométerre északra, a szlovák határtól 6 kilométerre fekszik. Debréte zsáktelepülés (köszönhetően földrajzi elszigeteltségének és lakóinak) Magyarország egyik legcsendesebb, legnyugalmasabb települése, úgy mondják erre itt: „a csend még hallható”. „Debréte Vendégházak” néven a falusi turizmus fellendült. Közterületei rendkívül ápoltak és rendezettek, hosszában keresztülnyúló, a polgármesteri hivataltól a patak déli hídjáig húzódó főtere parkosított. Szerkezetére jellemző, a tornavidéki és felvidéki falvak szerkezetének sajátosságai, így a patakmeder mentén párhuzamosan futó két főutca, amelyre merőlegesen kerültek kialakításra az egyes telkek. A település központjában szintén jellegzetességként a görög katolikus Szent Kereszt felmagasztalása-templom áll, melyet a közelmúltban teljesen felújítottak. A település boltja bezárt, csak mozgóbolt elérhető.

Debréte kiemelkedő természeti értéke többek közt a környező erdők igen gazdag vadállománya, így gyakran emberközelben figyelhetőek meg vaddisznók, szarvasok, rókák és más nagyobb emlősök. A legnagyobb problémát Debrétében, ahogy Magyarország valamennyi apró- és törpefalujában, az elnéptelenedés okozza.

4. Törpefalu, amit imádnak a szlovákok: Perecse - 16 fő

Borsod-Abaúj-Zemplénben, az Encsi járásban található ez a kicsiny falu. A megye északi peremén helyezkedik el, közvetlenül a szlovák határ mellett, a Cserehát dombvidék északi részén, a megyeszékhely Miskolctól 55 kilométerre északkeletre. Perecse közigazgatási határa mintegy 9 kilométer hosszban egybeesik az államhatárral. A határ túloldalán a legközelebbi település a szlovákiai Jánok (Janík). A legközelebbi város: Encs, 27 km-re.

A kis csereháti falu mára igencsak sokszínű településsé vált - számolt be róla a boon.hu. A lap szerint a szlovák állampolgárok szinte minden eladó házat megvásárolnak, többnyire csak azért, hogy a hétvégét itt töltsék. Szlovákiában nagyon drága az ingatlan, a magyar árak pedig kedvezőek a fizetésükhöz képest. 2022-ben kilenc perecsei ingatlan talált gazdára. A vásárlóknak tetszik, hogy zsákfalu, ahol nyugalom, csend és béke van.

5. Zsáktelepülés Aggtelek közelében: Tornakápolna 18 fő

Ez a falucska Borsodban, az Edelényi járásban található. Az Északi-középhegységben, azon belül is az Aggteleki-karszttól nem messze, a Galyaságban, az Aggteleki Nemzeti Park területén, Aggtelektől körülbelül 10 kilométerre. Tornakápolna zsáktelepülés, így az egyetlen megközelítési módja Szinpetriből van. 350 méteres tengerszint feletti magasságban, egy hegyen helyezkedik el, nagyszerű kilátással a környező dimbes-dombos tájra és a határon túl, Szlovákiában lévő Tátra csúcsaira. A háborítatlan környezet vonzó a turisták számára. Tornakápolnának 1910-ben még 141 magyar lakosa volt, 2023 év elején 18-an éltek itt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

település

települési lista

törpefaluk

csok

csok plusz

falusi csok