Vigyázat, hamarosan költenek a madarak: ezeket a munkákat kell előtte elvégezni

MTI   
  Megosztom
Vigyázat, hamarosan költenek a madarak: ezeket a munkákat kell előtte elvégezni

A költési időszak előtt, legkésőbb március végéig kellene elvégezni számos, természetvédelmi szempontból érzékeny munkát, például a fecskefészkek biztonságos eltávolítását az építési területeken, vagy a fehérgólya-fészkek biztonságossá tételét - írja hétfői közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy számos természetvédelmi szempontból érzékeny munka áprilistól tilos, mert veszélyt jelent az állatokra, a biológiai sokféleségre.

Tapasztalataik alapján a három leggyakoribb olyan tevékenység, amely az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti, és a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoz, az az épületfelújításokat akadályozó fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése és végrehajtása, a sérült vagy áramütésveszélyes fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele, valamint bizonyos fák és bokrok kivágása.

A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket és denevéreket is érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetés-kötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el. Ezért hallani lakott fecskefészkek tömeges leveréséről nyaranta. A hatósági engedélyek kiállításakor különösen hangsúlyozni kellene azt, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket.

Mindezek mellett a bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnővő fás szárú növények eltávolítása, visszavágása, különösen tömeges nagyságrendben jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra. Ezért indokolatlan ezeket a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző munkákat a madarak költési időszakára hagyni - mutatnak rá a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

építkezés

madarak

költési időszak

fecskefészek

gólyafészek

természetvédelem