Íme, egy ősi magyar szakma, ahol a férfiak már nem egyeduralkodók

Steiner Petra   
  Megosztom
Íme, egy ősi magyar szakma, ahol a férfiak már nem egyeduralkodók

Igaz lehet a mondás, miszerint a közös étkezések tartják össze a közösségeket. Legalábbis ezt az elvet vallja az alig kétezer fős falu is, a Bács-Kiskun megyei Bócsa, ahol idén immáron nyolcadszorra rendezik meg Bócsator néven futó fesztivált. A rendezvényen a népi kultúrát, a helyieket és az odalátogató turistákat a gasztronómia segítségével hozzák közelebb egymáshoz.

Bócsának se hegyei, se tengerpartja nincs, élményt szeretnénk adni az idelátogatóknak

– árulta el a HelloVidék megkeresésére Káposzta Lajos idegenforgalmi szakember, a rendezvény egyik szervezője. A modern falusi környezet kellemes kikapcsolódást kínál a pihenni vágyóknak, erdei és pusztai túrázóknak, a mezőgazdaság vagy éppen az állat- és növénytermesztés iránt érdeklődőknek, de november 10-én a Parkerdőben a térség gasztronómiájába is bárki belekóstolhat.

A Bócsator a disznóvágás hagyományait eleveníti fel, vegyítve magában az önfeledt szórakozást, kikapcsolódást, a közösen eltöltött idő fontosságát, valamint azt, hogy a jó disznótoros étel elkészítésének tényleg csak a kreativitás és a képzelet szab határt. Káposzta Lajos szerint fontos, hogy a disznóvágás szakmai és mesterségbeli oldala mellett, a helyi lakosságot egy igazi közösséggé kovácsolják, amihez az egyik legegyszerűbb mód a közös sütés-főzés.

A házilag előállított ételek, a család vagy a baráti kör által gyártott élelmiszer, rendkívül fontos, közelebb hozza egymáshoz a családtagokat.

- emelte ki a HelloVidék érdeklődésére Káposzta Lajos.

Az évről évre megrendezett eseményen szokás szerint amatőrök és hivatásos böllérek, fiatalok és sok disznóvágást megélt helyiek, illetve térségiek mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a kategóriájában legfinomabb étek címét. A már jól bevált receptek mellett a vállalkozó szellemű, a gasztronómia iránt elkötelezettek mindig készülnek valami bravúros újdonsággal, mint például az idén abszolút újdonságnak számító töpörtyűs hurkával, a velős tojással, de a malac farkából készített székelykáposzta is formabontó lesz a palettán.

Sőt, a család féltve őrzött kincseit sem tartják lakat alatt, megtudhatja azokat bárki, csak aztán győzze otthon megcsinálni. Ha pedig valaki saját magának szeretne bizonyítani, hogy bizony a disznó leölése vagy a hurkatöltés nem is olyan bonyolult feladat, egy kötény a nyakba, és már ki is próbálhatja magát a gyakorlatban. Az idén tizenöt csapat részvételével zajló gasztroversenyen a disznótor jellegzetes ételeit, így a sült vért, a pecsenyét, a töpörtyűt, a hurkát, a kolbászt, az orjalevest és a töltött káposztát bírálja a zsűri, amibe természetesen a közönség is bátran belekóstolhat.

Felvonultatják a legfinomabb bócsai sajtokat, lekvárokat, a krumplis pogácsát és a különböző gyümölccsel készült lepényeket, de a falu kemencéjében sütött tekert és fonott, valamint kelt kalácsokat, abból is a meggyest, almást, kakaóst és káposztást tálcán viszik a kóstolni vágyók elé. És mivel nincs disznóvágás pálinka nélkül, felsorakoznak a bócsaiak által készített gyümölcspálinkák, azok közül is kiemlekedik az utóbbi évek nagy kedvencei, a szőlő és törköly. Akinek pedig már gyomra mond megálljt az ízek mértéktelen habzsolására, az élvezheti a disznótort kísérő zenés, táncos programokat, ahol az elfogyasztott kalóriákat is bőven lesz alkalma elégetni.

Habár a település idegenforgalmát tekintve az időszakos rendezvényeire fekteti a hangsúlyt, az odalátogatók bármikor belekóstolhatnak Bócsa hagyományos vagy éppen különleges ízeibe. És ha az idei Bócsatorra idén nem is tud mindenki kilátogatni, egy fontos üzenete mindenki számámra van a rendezvénynek. Legyen szó borról, pálinkáról, pogácsáról vagy éppen disznótoros ételekről, a legfontosabb mindig az, hogy azokat az igazi öröm együtt elkészíteni, mert így nemcsak a felhőtlen szórakozás garantált, hanem a gasztronómia különlegességeinek továbböröklődése is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bócsa

tor

bócsator

fesztivál

böllér

disznóvágás

pálinka

bor

koncert

főzés

főzőverseny