Ezek a legjobb dolgok most Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: 108 tétel a toplistán

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Ezek a legjobb dolgok most Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: 108 tétel a toplistán

Minden egyes megye büszke értékeire, ezt is jelzi, hogy amikor mind a tizenkilenc lehetőséget kapott helyi értéktárak létrehozására, akkor ezt meg is tették. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bizottság az egyik legaktívabb országos szinten, a 2018-as évet már összesen száznyolc tétellel zárják.

Az értéktárak különböző kategóriákba sorolják ezt a több mint száz tételt, így hét csoportra lehet bontani. Haladjunk abc-sorrendben, az első ilyen az agrár- és élelmiszergazdaság (1), ebbe összesen tíz tétel tartozik. Ide sorolták például a tiszaadonyi kecskesajtot is, amelynek érdekessége, hogy a helyi közmunkaprogramban dolgozók készítik. A gyár egyébként idén nyáron, egy 130 millió forintos támogatásnak köszönhetően korszerűsödött. Ezt az értéket pedig diákok javasolták, a megyei értéktár egyik versenyén. De egy másik legalább annyira ízletes termék is ide tartozik, a kiemelkedő nemzeti értéket képviselő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei eredetvédett pálinkák helyi változatai. Szabolcs megye az alma után a kiváló pálinkáiról a leghíresebb országszerte.

Az értéktár kulturális örökség (2) kategóriájához negyvenegy tétel tartozik. Az egyik ilyen a Nyírteleken működő Kedvesház pedagógiai módszere. A Kedvesház már több mint húsz éve foglalkozik a Nyírtelek és környékén élő hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával. Bentlakásos jelleggel általános iskolaként működik. A Kedvesház legnagyobb értéke, hogy akár a reménytelenségből is képes kivezetni a gyermeket. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének számos szülöttje is a kulturális örökség csoportjához tartozik, így például Kölcsey Ferenc, Jósa András és Krúdy Gyula is, de nem csak a múltban gondolkodik a bizottság, így felvették a 4 For Dance együttes munkásságát és a világszerte ismert és elismert Cantemus Kóruscsaládot is.

A következő kategória az épített környezet (3), itt harmincegy értéket gyűjtöttek eddig össze. Ennek egyik eleme a Dégenfeld kastélymúzeum Baktalórántházán. Huszonegyév elhagyatottság után 2016-tól újra látogatható a szabolcsi nevezetesség, amit 560 millió forintból fejlesztettek és egy interaktív múzeumot is kialakítottak benne. Még ugyanebbe a kategóriába tartozik a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom és vásárosnaményi Tomcsányi-kastély is, ami a Beregi Múzeumnak biztosít helyszínt.

Ipari és műszaki megoldások (4) a soron következő csoport, ide mindössze öt érték került még. Az egyik ilyen - és talán a leghíresebb is - a ZEMA ékszerek. A 2009-ben indult porcelánmanufaktúrában készült ékszerek minden darabja önálló tervezésű és kivitelezésű termék. A 100%-ban kézzel festett és helyben gyártott porcelán ékszerek a családi vállalkozás saját manufaktúrájában készülnek. A Zema számára fontos a művészet, a kultúra és a tradíció iránti elkötelezettség, talán ezért is kerülhetett be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Éréktárba.

A 17 tételt számláló természeti környezet (5) kategóriában tizenhét elem található, ezek egyik az újfehértói szikes. A kedvelt madármegfigyelő helyszín hazánk egyik legszebb és legérintetlenebb állapotban megmaradt szikese. Van a csoportok között egészség és életmód (6) elnevezésű is, ide még csak két érték tartozik, ezek egyik a Tiszavasvári Szentmihályi gyógyfürdő gyógyvize, amely számos betegségre van jótékony hatással. A település különlegessége, hogy nagy múlt és gazdag termál- és gyógyvízkincsre épült. A turizmus és vendéglátás (7) csoport sem maradhatott ki, ebben két tétel van jelenleg, az egyik az ország és már világszerte is híres Sóstó Zoo, vagyis a Nyíregyházi Állatpark.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság egész évben aktív volt, számtalan sajtótájékoztatót szerveztek, hogy egy-egy értéket testközelből is bemutassanak. A bizottsági tagoknak komoly tervük volt ezzel az idei körúttal, amely a Lépésről-Értékre Hazánk Tündér Mezején nevet kapta.

Kevesebb javaslat érkezett, mint szerettük volna, ezért gondoltuk azt, hogy ebben az évben hangsúlyt fektetünk még jobban arra, hogy újra egy hullámot, lökést adjunk az értéktáras munkának, az értékgyűjtő munkának. Hiszen, mint minden más folyamat, ez is olyan, mint a hullámok, egyszer fentebb van, egyszer lentebb, úgy látszik ebben az évben kicsit talán lent voltunk, de ettől függetlenül igyekszünk majd mindent elkövetni azért - értéktár bizottsági tagok és közéleti emberek is -, hogy az értékgyűjtésre továbbra is felhívjuk a figyelmet. Én úgy gondolom, hogy ez a sajtótájékoztató sorozat mindenhol jól sikerült, sikerült új embereket bevonnunk mindenhol a munkánkba

- mondta Baracsi Endre, a bizottság alelnöke.

Értéket bárki ajánlhat a bizottságnak, egy egyszerű formanyomtatvány elküldésével, amelyet a Szabolcs megyei értéktár honlapjáról letölthet, emailben vagy postai úton, de akár személyesen is fogadják a javaslatokat.

Ülésezett is természetesen a bizottság, az ülések alkalmával pedig hét új értékkel bővült a Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Értéktár. Ezek között ott van a gyürei református templom, mint Árokháty Béla emlékhely, a Bürkös zenekar, mint a megye egyik legkiválóbb zenekara, az újfehértói szikes, a Keleti Gyepű hagyományőrző tevékenysége és hát a legutóbbi bizottsági ülésen pedig Szabolcs községen kötődően, nyugodtan mondhatjuk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez történelméhez kötődő emlékek kerültek felvételre. Egyrészt a honfoglalás kori földvár, aztán az Árpád-kori református templom, illetve a Mudrány-kúria Szabolcs községben. Ezek olyan értékek, amelyek már nagyon régen kellettek volna, hogy szerepeljenek az értéktárban, de nem hiszem, hogy az értékükből von le bármit is, hogy csak most kerültek be

- árulta el Baracsi Endre.

Amellett, hogy értékgyűjtő munkát végez a bizottság, folyamatosan pályáznak, hogy különböző támogatásokból népszerűsítsék ezt a tevékenységet. Egy ilyen nyertes pályázatnak köszönhetően tudtak egy vetélkedőt is szervezni, amely a megyei értékek és a hungarikumok köré épült. Ennek már lezajlott egy online fordulója, kiválasztották azokat a csapatokat, akik 2019 februárjában és márciusában megmérkőznek azért, hogy Szabolcs megyét képviseljék majd az országos döntőben. Legutóbb az országos megmérettetésen a második helyen végzett a tiszaszalkai általános iskolások csapata.

Folytatjuk a “Házadba léphetek” című kiadványt, amely első része a szatmári középkori református templomokat mutatta be, most elnyertünk ennek a folytatására egy pályázaton kerül egy összeget, így elkészül a “Házadba léphetek II”. Még talán most sem lesz teljes ez a középkori templomokat bemutató kiadvány, de egy hatalmas lépést teszünk ennek érdekében. Nagyon örülünk annak egyébként, hogy mintegy 90 református templom van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, azt hiszem ez egy olyan örökség, amelyet nem csak ápolni kell, hanem nagyon büszkének is kell lenni rá, hiszen ez nem csak Magyarországon egyedülálló, hanem úgy gondolom, hogy a világban is

- tette hozzá a bizottság alelnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabolcs-szatmár-bereg megye

szabolcs-szatmár-bereg megyei értéktár

értéktár

szabolcs

helyi érték