Vadászat és természetvédelem: létrejött a Széchenyi Zsigmond emlékdíj

HelloVidék   
  Megosztom
Vadászat és természetvédelem: létrejött a Széchenyi Zsigmond emlékdíj

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről, ezzel állítva emléket születésének 120. évfordulójára. A Gödöllői Természetfilm Fesztivál közösségtalálkozóján a filmet támogató Takarék Csoport elnöke, Vida József bejelentette, hogy megalapítják a Széchenyi Zsigmond emlékdíjat, amelyet évente adnak majd át azoknak az alkotóknak, akik elismerésre méltó módon mutatják be a vadászat és természetvédelem együttélését.

Gróf Széchenyi Zsigmond 1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben hunyt el Budapesten. Vadász, utazó, író volt, a magyar vadászirodalom klasszikusai között tartják számon. Vadászott Európában, Afrikában, Indiában és Alaszkában is.

Széchenyi Zsigmond nyomában címmel nagyszabású két részes természetfilmes dokumentumfilm készül Gróf Széchenyi Zsigmond, hazánk egyik legismertebb Afrika-utazó és vadászírójáról. A film gróf Széchenyi Zsigmond életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be, erről írt könyve, a Denaturált Afrika nem csak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett a gróf szemszögéből, úgy ahogy ő látta a 25 évvel azelőtti állapotokat. Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott.

Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti az özvegy, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum (Hatvan).

Nem könnyű egy vadász mellett fényképezni, nem szeretik ha sokat mocorognak mellettük.

- emlékezik vissza Hertelendy Margit afriki élményeire.

A lebilincselő képi világú dokumentumfilm mecénása a Takarék Csoport, az alkotást 2019. június végén mutatják be a nagyközönségnek. A film készítésének körülményeiről, kalandjairól az alkotók az V. Nemzetközi Természetfilm és Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál gödöllői közönségtalálkozóján beszéltek. Lerner János, rendező, valamint Bak Zsuzsanna, forgatókönyvíró hangsúlyozták, az 1898-ban született gróf írói munkásságának köszönhetjük a négy földrészen szerzett vadász élményeiből megírt olvasmányos, szépirodalmi értékkel bíró könyveket.

A közönségtalálkozón Vida József bejelentette, hogy a Takarék Csoport megalapítja a Széchenyi Zsigmond emlékdíjat, amelyet évente adnak annak az alkotásnak, amely elismerésre méltó módon mutatja be a vadászat és természetvédelem együttélését. A díj 400 ezer forint támogatást fog nyújtani az azt elnyerő tehetséges filmeseknek.

Nem gondolkodtak sokat a film támogatásán, mivel a téma szívügyük volt: gyerekként Széchenyi könyveiből ismerték meg Afrikát, mondta el Vida József. Az elnök a film készülésekor jutott el először Afrikába, ami maradandó élmény volt számára. Az elnök úgy írta le az élményt, hogy egyszerre volt kihívásokkal teli, félelmetes, és gyönyörű. Vida József, amellett, hogy a film producere volt, aktívan kivette részét a forgatásban is, olykor még kamerát is a kezébe vett, hogy segítsen a stábnak, és megörökíthesse a gyönyörű tájakat.

Titkon abban bízom, hogy a film alternatíváját is leforgatjuk, azt, hogy milyen Afrikában filmet forgatni, mivel nagyon különleges élmény volt.

- mondta el Vida József.

Sok probléma merült fel a forgatás során az engedélyekkel kapcsolatban, még egy drónt is át kellett csempészniük a határon. Kenyában nem szabadott filmezni, se fényképezni, ezért jó minőségű, de kis testű kamerákat kellett használniuk - titokban forgattak.

Lerner János természetvédőként legalább nyolcvanszor járt már Afrikában. Elmondása szerint az, hogy egy vadász szemén keresztül kellett látnia a világot a film forgatása közben, szokatlan, érdekes élmény volt számára.

Kevesen tudják hogy a gróf remek fényképész volt, élete hajnalán rengeteget fotózott. Sokat gondolkozott azon, melyiket válassza, a vadászatot, vagy a fényképészetet, mivel mindkettőnek szerelmese volt, mesélte Lerner János. A rendező szerint nagy kihívás volt a film vágása, mivel a legértékesebb anyagokat, a Super 8-as felvételeket, melyeket még Hertelendy Margit készített annak idején, össze kellett vágni a mai technológiával készült – 4K-ban forgatott – felvételekkel.

A legnagyobb kihívás az volt, hogy a bőség zavarával kellett megküzdenünk, mivel rengeteg archív anyag állt rendelkezésünkre, mondta el Bak Zsuzsanna, forgatókönyvíró. Mikor először olvasta a rendező gyűjtőmunkáját, már akkor tudta, hogy hatalmas munka lesz, és nagy felelősség, ugyanis mindent nem lehetett beletenni a filmbe, a legfontosabb és legszebb momentumokat azonban mindenképp ki kellett választaniuk, hogy bemutatásra kerülhessenek.

Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

vadászat

természet

természetfilm

széchenyi