Magyar vadászlegendáról készül mozifilm: izgalmas szafari vár a nézőkre

HelloVidék   
  Megosztom
Magyar vadászlegendáról készül mozifilm: izgalmas szafari vár a nézőkre

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről, ezzel állítva emléket születésének 120. évfordulójára.

A film a gróf életét új szemszögből mutatja be, előtérbe helyezve a Fekete-kontinens múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem elemi jelentőségére.

Gróf Széchenyi Zsigmond 1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben hunyt el Budapesten. Vadász, utazó, író volt, a magyar vadászirodalom klasszikusai között tartják számon.

A készülő film gróf Széchenyi Zsigmond életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be, erről írt könyve, a Denaturált Afrika nem csak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett a gróf szemszögéből, úgy ahogy ő látta a 25 évvel azelőtti állapotokat. Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott.

Az utazás állami megbízásból egy állatgyűjtő expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum „56-os” forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált. A most készülő dokumentumfilm alkalmat ad arra, hogy visszatekinthessünk gróf Széchenyi Zsigmond életének megannyi korábbi epizódjára, komoly történelmi és társadalmi korképet alkotva ezáltal a világ legváltozatosabb századáról.

2018 augusztusában a filmes stábunkkal végig jártuk Széchenyi gróf ikonikus szafariútvonala által érintett tájakat, és számos szálláshelyet. Az állatvilág és a városiasodó környezet változásának sokszor lehangoló eredménye már Széchenyi könyvében is megjelent és mi ezt hatványozottan tapasztaltuk

– hangsúlyozta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, a film vezető producere, aki személyesen részt vesz a forgatásokon és a kutatómunkában is. Mint elmondta,

a film forgatásába az értékmegőrzés szándékával vágott bele a Takarék Csoport. Egy természetfilmbe ágyazott, Széchenyi életét bemutató, utazásokkal teli, eredeti dokumentumokkal alátámasztott, izgalmas, hiteles filmet forgatunk. Az alkotás várhatóan érdekes filmcsemege lesz és komolyabb érdeklődésre tarthat számot.

Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti a ma 93 éves özvegy, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a Magyar Természettudományi Múzeum és a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. Az izgalmas és lebilincselő képi világú dokumentumfilm mecénása a Takarék Csoport.

Lenyűgözően szép természeti felvételeket tudtunk rögzíteni, de közben láttuk az afrikai változások és a rohamosan terjedő civilizáció árnyoldalát is. A dokumentumfilm elkészítéséhez az özvegy visszaemlékezéseit, eredeti fotódokumentációt, amatőr filmanyagot, érdekes naplórészleteket is felhasználunk. A film készítésében olyan elkötelezett szakemberek vesznek részt, mint például a rendező Lerner János, aki maga is Afrika szakértő, lelkes természetvédő, Tóth Zsolt Marcell operatőr, aki hazai és nemzetközi szinten elismert természetfilm készítő, hosszú évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött, vagy Bak Zsuzsa dramaturg, írónő három könyv, megannyi publikáció és egy színdarab után most a mi filmünk forgatókönyvén dolgozik

– nyilatkozta Lajos Tamás producer.

Célunk, hogy megmutassuk, meg tudunk maradni embernek az embertelenségben

– jelentette ki Vágvölgyi Bence, a film ötletgazdája.

Reményei szerint a film hozzá fog járulni ahhoz is, hogy a nagyközönség megértse a vadászat szerepét és jelentőségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

széchenyi

vadászat

természetfilm

dokumentumfilm

művészet