Jó hír az extrém túrák kedvelőinek: különleges útvonalon járhatod be az országot

Index   
  Megosztom
Jó hír az extrém túrák kedvelőinek: különleges útvonalon járhatod be az országot

A Bükkben, a Bakonyban, az Esztramoson, és egy móri volt kőfejtőben épül jövőre 12 új via ferrata pálya állami támogatásból, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség koordinálásában. Egy második hullámban további hét helyszín jöhet szóba, köztük a Baradla-barlang bejárata fölötti sziklafallal, vagy egy betömött függőleges sziklaakna az Esztremosnál - írja az Index.

Négy helyen épül új viaferrata-pálya Magyarországon állami pénzből

- mondta el a portálnak Révész Máriusz.

A tervek szerint összesen 12 pálya épül majd 2020-ban. Az állam 300 milliót fordítana a pályák kialakítására, de mivel ennek költsége csak 140 millió forint, így a költség további részét másrafordítják majd.

2019. május 15-én indított jelentkezési felhívást a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a magyarországi vasalt utak megépítésére. Összesen 5 szervezet jelentkezett a felhívásra, összesen 14 potenciális helyszínnel. A megjelölt helyszíneket a szövetség szakértői megvizsgálták, ,majd megindokolták, hogy hol érdemes pályát építeni.

A szakemberek szerint 11 olyan helyszín van hazánkban, ahol meg lehet építeni a tervezett utakat. Ebből 7 helyszínen még kérdéses, hogy mikor kezdődhetnek a munkálatok, mivel az érintett nemzeti parkok nem készítették el a hatástanulmányokat vagy épp nem tisztázták a vagyoni helyzetüket. Ez azért fontos, mert ezeken a helyszíneken csak a hozzájárulások után lehet megépíteni a tervezett utakat. A via ferratákat egyébként uniós előírások alapján, TÜV-szabványoknak megfelelően kell kiépíteni.

A négy helyszín, ahol már biztosan elkezdhetik építeni a via ferrátákat:

  • Bükk, Felsőtárkány, Kőköz: 2 darab B-C nehézségű, 400 m hosszú útvonal
  • Bódvarákó-Esztramos-hegy: 5 darab B-C-D nehézségű, összesen 600 m hosszú útvonal
  • Bakony, Cuha-völgy: 3 darab B-C-D nehézségű, 820 m hosszú útvonal
  • Mór, Csókahegyi-kőfejtő: 2 darab B-C-D nehézségű, 200 m hosszú útvonal

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

barlang

via ferrata

mászás

esztramoson

bakony

bükk

kőfejtő

magyar hegy- és sportmászó szövetség

baradla-barlang