Jó hír az extrém túrák kedvelőinek: különleges útvonalon járhatod be az országot

Index   
  Megosztom
Jó hír az extrém túrák kedvelőinek: különleges útvonalon járhatod be az országot

A Bükkben, a Bakonyban, az Esztramoson, és egy móri volt kőfejtőben épül jövőre 12 új via ferrata pálya állami támogatásból, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség koordinálásában. Egy második hullámban további hét helyszín jöhet szóba, köztük a Baradla-barlang bejárata fölötti sziklafallal, vagy egy betömött függőleges sziklaakna az Esztremosnál - írja az Index.

Négy helyen épül új viaferrata-pálya Magyarországon állami pénzből

- mondta el a portálnak Révész Máriusz.

A tervek szerint összesen 12 pálya épül majd 2020-ban. Az állam 300 milliót fordítana a pályák kialakítására, de mivel ennek költsége csak 140 millió forint, így a költség további részét másrafordítják majd.

2019. május 15-én indított jelentkezési felhívást a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a magyarországi vasalt utak megépítésére. Összesen 5 szervezet jelentkezett a felhívásra, összesen 14 potenciális helyszínnel. A megjelölt helyszíneket a szövetség szakértői megvizsgálták, ,majd megindokolták, hogy hol érdemes pályát építeni.

A szakemberek szerint 11 olyan helyszín van hazánkban, ahol meg lehet építeni a tervezett utakat. Ebből 7 helyszínen még kérdéses, hogy mikor kezdődhetnek a munkálatok, mivel az érintett nemzeti parkok nem készítették el a hatástanulmányokat vagy épp nem tisztázták a vagyoni helyzetüket. Ez azért fontos, mert ezeken a helyszíneken csak a hozzájárulások után lehet megépíteni a tervezett utakat. A via ferratákat egyébként uniós előírások alapján, TÜV-szabványoknak megfelelően kell kiépíteni.

A négy helyszín, ahol már biztosan elkezdhetik építeni a via ferrátákat:

  • Bükk, Felsőtárkány, Kőköz: 2 darab B-C nehézségű, 400 m hosszú útvonal
  • Bódvarákó-Esztramos-hegy: 5 darab B-C-D nehézségű, összesen 600 m hosszú útvonal
  • Bakony, Cuha-völgy: 3 darab B-C-D nehézségű, 820 m hosszú útvonal
  • Mór, Csókahegyi-kőfejtő: 2 darab B-C-D nehézségű, 200 m hosszú útvonal

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

barlang

via ferrata

mászás

esztramoson

bakony

bükk

kőfejtő

magyar hegy- és sportmászó szövetség

baradla-barlang