Jó hír az extrém túrák kedvelőinek: különleges útvonalon járhatod be az országot

Index   
  Megosztom
Jó hír az extrém túrák kedvelőinek: különleges útvonalon járhatod be az országot

A Bükkben, a Bakonyban, az Esztramoson, és egy móri volt kőfejtőben épül jövőre 12 új via ferrata pálya állami támogatásból, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség koordinálásában. Egy második hullámban további hét helyszín jöhet szóba, köztük a Baradla-barlang bejárata fölötti sziklafallal, vagy egy betömött függőleges sziklaakna az Esztremosnál - írja az Index.

Négy helyen épül új viaferrata-pálya Magyarországon állami pénzből

- mondta el a portálnak Révész Máriusz.

A tervek szerint összesen 12 pálya épül majd 2020-ban. Az állam 300 milliót fordítana a pályák kialakítására, de mivel ennek költsége csak 140 millió forint, így a költség további részét másrafordítják majd.

2019. május 15-én indított jelentkezési felhívást a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a magyarországi vasalt utak megépítésére. Összesen 5 szervezet jelentkezett a felhívásra, összesen 14 potenciális helyszínnel. A megjelölt helyszíneket a szövetség szakértői megvizsgálták, ,majd megindokolták, hogy hol érdemes pályát építeni.

A szakemberek szerint 11 olyan helyszín van hazánkban, ahol meg lehet építeni a tervezett utakat. Ebből 7 helyszínen még kérdéses, hogy mikor kezdődhetnek a munkálatok, mivel az érintett nemzeti parkok nem készítették el a hatástanulmányokat vagy épp nem tisztázták a vagyoni helyzetüket. Ez azért fontos, mert ezeken a helyszíneken csak a hozzájárulások után lehet megépíteni a tervezett utakat. A via ferratákat egyébként uniós előírások alapján, TÜV-szabványoknak megfelelően kell kiépíteni.

A négy helyszín, ahol már biztosan elkezdhetik építeni a via ferrátákat:

  • Bükk, Felsőtárkány, Kőköz: 2 darab B-C nehézségű, 400 m hosszú útvonal
  • Bódvarákó-Esztramos-hegy: 5 darab B-C-D nehézségű, összesen 600 m hosszú útvonal
  • Bakony, Cuha-völgy: 3 darab B-C-D nehézségű, 820 m hosszú útvonal
  • Mór, Csókahegyi-kőfejtő: 2 darab B-C-D nehézségű, 200 m hosszú útvonal

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

barlang

via ferrata

mászás

esztramoson

bakony

bükk

kőfejtő

magyar hegy- és sportmászó szövetség

baradla-barlang