Tudtad? Ebben a vidéki kastélyban játszódik a Netflix Vaják című sorozatának sok jelenete

HelloVidék   
  Megosztom
Tudtad? Ebben a vidéki kastélyban játszódik a Netflix Vaják című sorozatának sok jelenete

Talán nincs olyan ember az országban, aki ne ismerné valamilyen mértékben az Öreg-tó partján álló tatai várat, ahol a történelem egy darabja életre kel a szemünk előtt. Ezt a sajátos lehetőséget látták meg a népszerű netflixes sorozat, a Vaják készítői is, és választották forgatási helyszínül a meseszép magyar várkastélyt.

Hazai építmény ad otthont a világhírű sorozat, a Vaják több forgatási helyszínének, ezek egyike az itthon is méltán népszerű Tatai vár az Öreg-tó partján.

Korábban írtunk erről a vidékről turisztikai körképet, bemutatva páratlan szépségét. Mintha egy festményről kelt volna életre a város: közepén az Öreg-tó terül el, partján a tatai várral. Nem messze egy pompás kastély áll, de láthat itt vízimalmot, sétálhat angolkertben, megmászhatja a Kálvária-domb kilátóját, és persze takaros templomokba is beleshet, aki erre jár.

Tatai vár - Yennefer otthona

Tata jelképe és legjelentősebb műemléke az Öreg-tó északi partján álló romantikus Öreg-vár. A XIV. század végén épült gótikus vízi vár aranykora Zsigmond király és Mátyás király idejére esett.

A XIV.-XV. század fordulóján Zsigmond király építtette a várkastélyt, az Által-ér vizének felduzzasztásával pedig kialakította az Öreg-tavat. Később Mátyás király reneszánsz szellemben átalakíttatta és bővíttette, csinosította tovább. A vár ekkor élte fénykorát, európai eseményeknek adott otthont, a kor humanistáinak gyülekezőhelye volt. Mátyás király kedvenc pihenőhelye lett Tata, a gerecsei vadászatok alkalmával szívesen időzött falai között.

1510-ben országgyűlést is tartottak itt, a török 1543-ban vette be a várat és felégette. A török hódoltság alatt többször is gazdát cserélt. A császáriak egy korszerű olaszbástyás erőddé építették át. A stratégiai helyen lévő végvárat nem kímélték a harcok, ostrom ostromot követve, végül a török végleges kiűzése után elveszítette hadászati jelentőségét, bár a kuruc időkben Vak Bottyán dunántúli támaszpontja lett és 1707-ben a Habsburgok elfoglalták, majd le is rombolták.

A vár mai képe az 1815-ben kezdődött átépítés során alakult ki, Charles Moreau tervei alapján, romantikus stílusban építették át. Ekkor készült el, Schmidt Frigyes tervei szerint a neogótikus, tóparti homlokzat is.

Az eredeti állapotában négy saroktornyos épületnek mára csak a keleti tornya áll, az udvari főbejárattól a romterületen jól kivehetők a vár négy saroktornyának és az azokhoz csatlakozó palotaszárnyaknak az alapfalai. A várkastélyt három sarkán olaszbástyás, a negyediken körbástyás vízivár veszi körül.

A Tatai várat itthon sokan jól ismerik, de a Vaják című sorozat óta még nagyobb népszerűségnek örvend. Nem kisebb szerep jutott neki, mint Yennefer otthona: a képernyőn félhomályba burkolva, magányosan áll az Öreg-tó partján. Sőt, számítógépes trükköknek hála azt is láthatjuk az első évad 5. részének a végén, ahogy a vár felső emelete összeomlik.

A vár jelene

Érdemes ellátogatni ide és megtekinteni a reneszánsz berendezésű lovagtermet, de megismerkedhetünk itt a tatai céhek történetével is. De az is élményszámba megy, ha sétálunk egyet az ország egyik legszebb és legrégebbi mesterséges tava körül.

A vár épülete 1954 óta a Kuny Domonkos Múzeumnak ad otthont, melyben az állandó helytörténeti kiállítások, korszakok és témakörök szerint mutatják be a gyűjteményt. A legnagyobb gyűjtemény a római és a középkori kőtár, de akit nem hoznak lázba a régi kőfaragványok, annak is érdemes az emeleti kerengő leghíresebb részét megnéznie, a gótikus keresztboltozatú lovagtermet, melynek dísze egy hatalmas, rekonstruált Zsigmond-kori lovagalakos kályha.

A múzeum megyei hatókörű városi intézmény, így a Római kőtár a Komárom-Esztergom megye területéről előkerült ókori régészeti leleteket mutatja be. Egyedülálló a Római szoba, mely egy Brigetio-ból (Szőny) származó pompeji stílusú festett terem teljes, három évtized munkájának eredményét bemutató rekonstrukció. A Középkori kőtárban a tatai vár legszebb Zsigmond- és Mátyás-kori faragványai, illetve a vértesszentkereszti bencés monostorból származó díszesen faragott kövek figyelhetők meg.

A Középkori kiállításon Tata és környékének középkori emlékei láthatók, valamint egy közeli középkori udvarház és körtemplom emlékanyaga. Ebben a teremben az említett épületek makettje is szemügyre vehető. A vár impozáns lovagtermében reneszánsz enteriőrrel találkozhat a látogató. A Tata újjászületése című tárlat az Esterházy-család tatai fejlesztéseivel foglalkozik, életüket a Főúri élet a 18. században című anyag szemlélteti. Tata ipari fellendülésének történetét "A tatai céhek története" című tárlat mutatja be. A helytörténeti kiállításon a tatai fazekasságot, a nevezetes rákos kerámiákat, és a tatai céhek történetét ismerhetjük meg.

Gyakorlati tudnivalók:

  • Megközelítés: A Tatai vár az Öreg-tó partján helyezkedik el. Az autóval érkezők a Váralja utcán parkolhatnak. A vár a tatai autóbusz-állomástól néhány percre található. Az építmény megközelíthető a Váralja utca, a Tópart utca és az Eszterházy sétány irányából.
  • Cím: 2890 Tata, Váralja utca 1-3.
  • Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 09.00-17.00
  • Belépőjegyek: felnőtt: 1000 Ft, kedvezményes: 500 Ft
@cinema_paradiso_ #yennefer #yenneferofvengerberg #thewitcher #vaják #netflix #sorozat #fantasy #tata #magyarország #hungary #googleearth #googlemaps #cinemaparadiso #felfedezés #explore ♬ Toss A Coin To Your Witcher - Sonya Belousova & Giona Ostinelli & Joey Batey

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tata

öreg-tó

tatai vár

netflix

vaják

forgatás