10+1 csodálatos túra a hosszú hétvégére: ezeket kár lenne kihagyni tavasszal

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
10+1 csodálatos túra a hosszú hétvégére: ezeket kár lenne kihagyni tavasszal

Ha engem kérdeztek így a hosszú hétvége előtt, nincs jobb egy túránál, egy hegyes-völgyes kirándulásnál, ahol ilyenkor talán már az első tavaszi virágokban is gyönyörködhetünk… Vége a Covid-korlátozásoknak, mellé pedig még egy 2+2 napos hosszú hétvége is vár ránk. Összeállításunkban egyrészt igyekeztünk remek tavaszi túracélpontokat hozni az ország egészen különböző szegleteiből, másrészt izgalmasnak tűnő gasztro- és kultúrprogramokat is összegyűjteni!

Hosszú időszak után ez az első olyan extra hétvégénk, amikor akár több napos kiruccanást is tervezhettünk, hiszen a járványhelyzetnek itthon most vége, lehet teljesen szabadon, maszk nélkül jönni-menni, túrázni vagy csak városnézőbe indulni, termálfürdőzni, kastélyt látogatni és vendéglőzni. De ha nem foglaltunk magunknak extra szállodát, vagy nincs négy napunk a családi csavargásra, akkor is beleférhet még a márciusi szabadnapozásba egy-egy közelebbi, de különleges élményt nyújtó program is.

Ha március, akkor most van a barlangok hónapja

Magyarországon gyakorlatilag hétről hétre nő az újonnan felfedezett barlangok, barlangjáratok száma. A ma nyilvántartott 4150 barlangból közel 40 nemcsak a barlangászok és kutatók, hanem a nagyközönség előtt is nyitva áll. Az elmúlt tíz évben 1,5 milliárd forint értékben valósulhattak meg a barlangok kiépítésére, állékonyságának javítására, denevérek élőhelyeinek javítására vonatkozó fejlesztések 160 barlangban és 15 mesterséges üregben.

Márciusban több hazai nemzeti park is különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel várja a látogatókat a Barlangoljunk! programsorozat keretében. A kínálat igen széles: a kényelmes barlangtúrák mellett izgalmas kalandtúrákat is tehetünk a kiépítetlen barlangokban.

  • A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hat különleges barlangos programot állított össze, és márciustól újra indul barlangtúra a Szentgáli-kőlikba is.
  • Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság programjai között szerepel például kimondottan gyerekek részére szervezett mesés barlangtúra is.
  • A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság programajánlójában egy extrém, overallos kalandtúra is található a Bükk-fennsík látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjában, a Létrási-vizesbarlangban.
  • A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a többi között barlangi földrajzórát és fotós túrát is szervez az Abaligeti-barlangban.
  • A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Szemlő-hegyi-barlangban és a Budai-Vár-barlangban is várja az érdeklődőket.

A kedvezményesen látogatható barlangokról bővebb információ ide kattintva található.

Barlangos túraötletek még ITT, a HelloVidéken!

A föld felett is lehet izgalmat találni: Bauxit földtani park

Oroszlánytól mindössze 25 kilométernyire délre, a Vértesben egy igazán különleges látványosság vár. A Gánton található Bauxitföldtani Parkban és a Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállításon a vörös sziklák között sétálva olyan érzésünk lehet, mintha a Marson landoltunk volna. Ez a különleges park Európában is ritkaságszámba megy. A bányagödör szélén alakították ki a múzeumot, ahol klasszikus bányászszerszámokat és régi fényképeket láthattok, de a múzeum udvarán két régi bauxitszállító mozdonyba is beleütközünk.

Balaton-felvidéki túraötletek még ITT, a HelloVidéken!

Az ég felé: birodalmi lépegető avagy Krisztina-kilátó

Szombathelytől 10 km-re, az osztrák határ mellett egy izgalmas formájú kilátót találunk, amiből egészen a Kőszegi-hegységig ellátni. A Pinka-síkság északi peremrészén járunk, de a település, Dozmat fölötti dombok sokakat kirándulásra csábítanak. A Krisztina-kilátó szokatlan, egyedi megoldásával a látogatókat a lombkorona szintje fölé viszi. Ez a terület és a rajta fekvő erdőség sokáig magántulajdonban volt, míg az önkormányzat meg nem vásárolta. Hozzákapcsolták ahhoz a már meglévő turista-csalogató útvonalhoz, amely a község látnivalóit fűzte össze, és amely tájékoztató táblákon bemutatja az erdő élővilágát.

A kilátó 308 méter magasan áll a tengerszint felett, amihez még 11 métert tesz hozzá a kilátóterasz magassága. Gondozott környezete 1,39 hektárnyi: padok és asztalok, valamint szalonnasütő is található itt. A különleges lépcsősoron feljutva körülbelül 150°-os panorámában gyönyörködhetünk.

Kilátók még, amiket érdemes felkeresni ITT, a HelloVidéken!

Fent a magasban: ahonnan az egyik legcsodásabb a balatoni panoráma

„Ily szépet nem terme még a magyar vad föld és ég”

– írta anno Kisfaludy Sándor Szigligetről. Ha ellátogatunk ide, azonnal megértjük, miért. A kilencszáz éves települést közel és távol tényleg csodálatos természeti és épített környezet veszi körül. Majd 750 éves az egyik legszebb kilátást nyújtó hazai vár, ahogy mondani szokták: ez a Balaton vára.

1260 és 1262 között építtette a pannonhalmi apátság, majd királyi birtok lett. Egykor a magyar végvárrendszer fontos eleme volt, amit a törökök sem tudtak bevenni. A Lengyel nemesi család birtoklása idején leghíresebb várkapitánya, Magyar Bálint parancsolt benne. A 16. században már elavult várnak számított, mivel nem esett bele a fontosabb hadjáratok útvonalába, elmaradt a korszerűsítése is. Mint oly sok hegycsúcson emelkedő középkori várét, Szigliget végzetét is egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban őrzött puskaport, és a tűzben leégtek a vár épületei. Az elszegényedett Lengyel família már nem állíttatta helyre, inkább a völgyben elterülő faluban emelt kúriát.

A török hódoltság után – olvashatjuk a leírásokban - a vár elvesztette harcászati jelentőségét. 1702-ben I. Lipót más várakkal együtt ezt is leromboltatta, a Rákóczi-szabadságharc idején már használhatatlan volt. A köveket a környék lakossága építkezéseihez használta. 1913-ban, 1953-ban és 1965–66-ban megerősítették a falakat. A vár és az alatta fekvő falu utolsó tulajdonosai – a II. világháború végéig – az Eszterházy család voltak. A várat 2013-ra teljesen felújították.

Lenyűgöző várromok, amit kár kihagyni a Balaton-felvidéken, ITT a Hellovidéken!

További programtippek a hosszú hétvégére!

Ezer Év Parkja Mórahalom - Kicsiben a legnagyobb:

Szabad Miskolc, egy kis betyárkodással:

Télbúcsúztató szaunamaraton:

Élmény séta Sisivel a kastély állandó kiállításában:

Hagyományörző családi nap és viselet mustra:

Kocertvacsora Lovasi Andrással

Balaton-part, finom ételek, különleges borok Lovasi András saját pincészetéből, és egy szál gitáros exkluzív koncert. Kell ennél jobb program hétfő estére?

De mi történt a Pilvaxban? Saly Noémi előadása:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

programajánló

utazás

tavasz

túra

barlangtúra

szigliget

kultúrális program

március 15.