Imádják a magyarok ezeket a strandokat: íme 4+1 hely, ahová kutyánkat is magunkkal vihetjük fürdőzni

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Imádják a magyarok ezeket a strandokat: íme 4+1 hely, ahová kutyánkat is magunkkal vihetjük fürdőzni

Egyre több kutyabarát fürdőhely kerül fel a térképre. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatások iránt, illetve a helyi vállalkozók is szívesen nyitnak a kutyás vendégek felé, mely jó hatással van a forgalomra és a település turizmusára is. Persze nagyon nem mindegy, hogyan látogatjuk meg ezeket a strandokat, nem csak nekünk, kutyánknak is fel kell készülni egy ilyen kirándulásra. Mit tegyen meg a gazdi? Mire számíthat a kutyus? Óvári Andrást, a Vigyél Haza Alapítvány alapítóját és Skanecz Tamást, az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület munkatársát kérdeztük a témával kapcsolatban.

Az elmúlt években nem csupán az igény nőtt meg a kutyabarát szolgáltatások iránt, hanem a négylábú kedvenceket és gazdáikat egyaránt kiszolgáló szálláshelyek, vendéglátóhelyek és üzletek száma is emelkedett. Ebből a strandok sem maradhattak ki: ma már országszerte több mint 20 helyen várják dedikált szolgáltatásokkal a csobbani vágyó kutyákat - derül ki a kutyabarathelyek.hu összeállításából.

Semmi akadálya annak, hogy a kutyák a természetes vizek - tavak, folyók - azon részein úszhassanak, ahol nincs fürdésre kijelölt hely és tábla sem tiltja a bemenetelt. A strandokkal azonban más a helyzet: itt számos szabályozásnak kell megfelelni, és az embereknek fenntartott strandokra nem is szabad kutyát bevinni

- mondja Hornyák-Schmidt Zsófia, a portál társalapítója.

Bár az egyes fürdetőhelyek előírásai némileg eltérhetnek egymástól, néhány általános szabályt min-denhol be kell tartani. Így például csak féregtelenített, a megfelelő oltásokkal és chippel ellátott kutya használhatja a vízpartot. Beteg, sérült vagy éppen tüzelő állattal ezen területek nem látogathatóak. A kutyák másokat nem zavarhatnak, és ahogy az élet más területein, úgy a strandokon is a gazdi felel értük

- teszi hozzá Máté Krisztián, az oldal másik társalapítója.

Nagy öröm a gazdiknak is, hogy egyre több kutyabarát fürdetőhely kerül fel a térképre. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatások iránt, illetve a helyi vállalkozók is szívesen nyitnak a kutyás vendégek felé, mely jó hatással van a forgalomra és a település turizmusára is. Viszont, ahogy a szakemberek is említették, sok dologra figyelnünk kell gazdiként, hiszen nagyon nem mindegy, hogy vágunk neki egy kutyás strandolásnak.

Erre legyen felkészülve minden kutyás, ha strandolni viszi kedvencét

HelloVidék: Mire figyeljünk az indulás előtt?

Óvári András: Csak féregtelenített, jól szocializált, a megfelelő oltásokkal és chippel ellátott kutyákat vigyünk strandra. Beteg, sérült vagy tüzelő állattal ne induljunk. Fontos, hogy a kutya behívható legyen és ne legyen más állatokkal kötekedő.

Skanecz Tamás: Már az elindulás előtt érdemes ellenőrzi, hogy a kutyának a kötelező oltása megvan-e, chippel rendelkezik e, ha igen akkor az adatok aktuálisak e, ebben állatorvos tud segíteni.

HelloVidék: Mit vigyünk magunkkal?

Óvári András: Mindig legyen nálunk a kutya érvényes oltási könyve, kutya ürülék szedő zacskó és kellő mennyiségű ivóvíz. Nagy melegben fontos kiegészítő lehet a napernyő is. Feltétlen vigyünk magunkkal nyakörvet, pórázt és szükség esetére szájkosarat is. Ha szükséges vigyünk a kutyának úszómellényt is. Hasznos kiegészítő egy-egy kedves kutyajáték, ami a vizes együttlét élményét fokozza.

Skanecz Tamás: Az oltási könyvet vigyük magunkkal. Kutyát csak olyan strandra vigyünk ahol ez engedélyezve van.

HelloVidék: Mire érdemes figyelni, ha kutyánkkal kutyás strandra megyünk?

Óvári András: Agresszív, félős, szocializálatlan, félős kutyát ne vigyünk strandra. A mi felelősségünk, hogy a kutya, viselkedésével másokat ne zavarjon Ügyeljünk arra, hogy a kutya a fürdőhelytől távolabb végezze a dolgát és a kutyakakit minden esetben szedjük fel. A nagy melegben biztosítsunk a kutya számára árnyékos helyet és kellő mennyiségű ivóvizet. A kutya számára is veszélyes lehet felhevült testtel a vízbe csobbanni.

Skanecz Tamás: Csak kellőképp szocializált ebet vigyünk strandra, ha ez még nincs megfelelő szinten akkor pórázról ne engedjük el.

HelloVidék: Milyen helyzetek adódhatnak, mire kell a kutyát esetleg felkészíteni?

Óvári András: Bizonyos fajtáknak nem okoz gondot a vízhez szoktatás, de több, kisebb termetű kutya, felépítésénél, izomzatánál fogva bizonytalan, hogy fennmarad-e a vízen. Hasznos lehet ezeknek a kutyáknak az úszómellény, ami még a felnőtt állatoknak is biztonságérzetet adhat.

Skanecz Tamás: Mielőtt vízbe megyünk a kutyánkkal győződjünk meg róla , hogy jól tud úszni, a kutyát kényszerrel ne dobjuk a vízbe, ha nem akar bele menni inkább ne erőltessük. Nem csak ilyenkor de célszerű egész évben olyan parazita ellenes szerekkel kezelni a kutyát, amik a szúnyogokat is riasztják, ez egy vízparti környezetben különösen aktuális lehet.

Most pedig nézzük meg, hova mehetünk fürdeni kutyánkkal együtt!

A törvény szerint kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és / vagy nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a hivatalos strandokat és fürdőhelyeket, melyeken engedélyezett a házi kedvencek fürdetése, így nem kell otthon hagynunk kedvenceinket, ha strandolni indulunk.

1. Fonyódi Kutyás strand

Hatalmas, gondozott területtel várja a kutyásokat a Balaton legelső kutyabarát strandja, a Fonyódi Kutyás strand, mely a fonyódi kikötő és vízirendőrség mellett található. Ezen a strandon kedvünkre fürdőzhetünk és napozhatunk kedvencünket együtt, a strandról gyönyörű kilátás nyílik a Badacsonyra.

Fonyódi Kutyás Fürdőhely
Fonyódi Kutyás Fürdőhely

2. Drótszamár kemping

A Velencei-tónál is fürdőzhetünk kedvencünkkel, de itt csak abban az esetben, ha kempingezünk is, ugyanis csak a Drótszamár kemping területére eső partszakaszon engedélyezett a kutyák fürdetésére. Mindenképp tájékozódjunk a kemping területén tartott programokról utazásunk előtt, amennyiben el szeretnénk kerülni a koncerteket és a tömeget.

Forrás: Drótszamár kemping
Forrás: Drótszamár kemping

3. Tihany, Belső-tó

Engedélyezett a kutyák fürdetése a Tihanyi-félszigeten található Belső-tónál, pontosabban a tó délkeleti sarkánál. A csónakkikötő stég környékén tábla jelzi, hogy hol lehet beengedni a kutyákat a vízbe, ezt azért érdemes betartani, mert így kedvencünkkel nem zavarjuk meg a horgászokat. A part kellemes pihenésre ad lehetőséget, a kutyák számára kialakítottak rámpákat is, hogy könnyedén be tudjanak menni a vízbe. A strand ingyenes. Ugyanakkor a Belső-tó csak a horgászok és a fürdőző kutyák számára nyitott, a gazdik számára nincs fürdési lehetőség. Csónakázni viszont lehet. A parton pedig csodálatos, festői környezetben piknikezhetsz, amíg kedvenced a pancsolást élvezi.

3. Tavirózsa Kemping

A Délegyházi-tavaknál található a kutyabarát Tavirózsa Kemping, melynek területén megengedett a kutyák fürdetése. A nyolc tóból álló tórendszer nem csak fürdésre, hanem horgászásra, és vízi sportokra is kiválóan alkalmas, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szórakozási formát. A közelben több erdő és vadászles is található, így kirándulásra is van lehetőség a térségben.

Forrás: Tavirózsa Kemping
Forrás: Tavirózsa Kemping

4. Zalaegerszegi Gébárti tó

Zalaegerszeg közelében, a Gébárti-tónál néhány éve kialakítottak egy kutyastrandot, ide is érdemes ellátogatni, ha kutyánkkal szeretnénk fürdőzni. A kutyastrandot legegyszerűbben az élményfürdő felől lehet megközelíteni. Ritkaság, hogy műfüves rámpa van a kutyusoknak, ami nagyon szuper dolog szerintünk! Szemetes is van szerencsére a piszkos dolgok tárolására.

+1 Mancsos Pancsoló

A Tiszafüreden kiépített Mancsos Pancsoló Kelet-Magyarország első kutyás fürdőhelye volt, itt a kutyák és gazdik egyaránt fürdőzhetnek. A kutyáknak fenntartott partszakasz a tiszafüredi szabadstrand mellett található, külön tábla is jelzi. A terület fél hektáros, és kerítéssel van körbekerítve, nehogy kedvenceink elvesszenek. A tó melletti hatalmas réten lehet labdázni és frizbizni: a kutyáknak itt bőven van helye a futkorászásra, pár perc sétára pedig egy büfésor is található.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutya

kutyás strand

vigyél haza alapítvány

élettér állat- és természetvédő egyesület

kutya strand

chip

oltás

belépő

belépő árak