Ilyen sem volt még Debrecenben: elkészítik a világ legnagyobb rántottáját, Te is megkóstolhatod

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen sem volt még Debrecenben: elkészítik a világ legnagyobb rántottáját, Te is megkóstolhatod

A tavalyi Zamat Fesztiválon készítette el a világ legnagyobb rántott szeletét a baromfi vágással és feldolgozással foglalkozó debreceni Tranzit Csoport kényelmi élelmiszereket gyártó cége. A közös ötletelés eredményeként odáig jutottak, hogy megpróbálkoznak a világ legnagyobb tojásrántottáját elkészíteni.

A jelenlegi világrekordot egy 60 ezer tojásból sütött, 3,2 tonnás rántotta tartja. A „CSIBÉM csapat” nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy 75 ezer tojásból, egy több mint 3,5 tonnás rántottát készítsenek, és osszanak szét a "Debrecen reggelije" projekt keretében.

Hogyan készül el a 3,5 tonnás rántotta?

Ehhez először is el kellett készíteni azt a 3 méter széles és 22 méter hosszú speciális sütőberendezést, melyben a 75 ezer tojás 4 óra leforgása alatt elkészíthető. Az élelmiszer-biztonsági szempontok messzemenő szem előtt tartásával a rekordkísérlet hajnalán törik fel a 75 ezer tojást, mégpedig egy olyan hűtött térben, ahol garantált a minőség megőrzése. A másik nagy kihívás a sütés során a tojások megfelelő maghőre történő kezelése, illetve a megfelelő maghőn tartása.

Június 21-én kerül sor a programokra

A rekordkísérletre Debrecen főterén, a Kossuth téren, a Nagytemplom árnyékában kerül sor június 21-én, pénteken, reggel 6 és délelőtt 10 óra között. A Rádió1 Balázsék Show a helyszínre kitelepülve, élőben közvetíti a történéseket. A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készül, amit szétosztanak a jelenlévők között. A szervezők azonban nem állnak meg a kulináris élvezeteknél, a Kossuth téren (az utolsó tanítási napon) színes programok, igazi hamisítatlan majális-hangulat várja majd az érdeklődő kicsiket és nagyokat. A helyszínen közel 100 ember dolgozik azon, hogy a világcsúcs-kísérlet sikeres és nemzetközileg is hitelesíthető legyen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

rántotta

tojás

debrecen

világrekord

reggeli

programok