Tippek a bakancslistádhoz: új turistaútvonalak lettek a Pilisben

HelloVidék   
  Megosztom
Tippek a bakancslistádhoz: új turistaútvonalak lettek a Pilisben

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó, mintegy 1000 kilométernyi turistaút hálózat. Az ősszel felfestett új jelzéseknek köszönhetően turistaúton is megközelíthetővé vált a pilisszántói Kőfülke, Esztergom-Barátkút térségében pedig könnyebben érik el a menetrendszerinti buszjáratokat a természetjárók.

A helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeként a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei új jelzéseket festettek fel a pilisszántói Kőfülkéhez vezető utakon. A Pilis hegy oldalában nyíló barlang régészeti és őslénytani jelentősége alapján 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Az egyetlen nagy teremből álló üreg hossza alig 9 méter, de gazdag jégkorszaki őslénytani leletanyag, valamint a jégkorszaki ember tűzhelye és eszközei kerültek innen elő. A térség barlangjaiban feltárt kőkorszaki kőeszközkészítő ipar külön nevet is kapott: „pilisszántói kultúrának” nevezték el a szakemberek.

Új szakasszal bővült a sárga kereszt jelzésű turistaút is Esztergom-Barátkút térségében. A festési munkálatokat a Pilisi Parkerdő Zrt. felkérésére a Lokomotív Turista Egyesület végezte el. Az újonnan létesített 2 kilométer hosszú jelzett szakasz az Esztergomból Pilisszentlélekre tartó sárga sáv jelzésű turistautat köti össze a Pilisszentlélek-Hármashíd nevű megállóhellyel. Az Esztergom-Dobogókői út mellett található buszmegállóból menetrendszerinti buszjárattal eljuthatunk Esztergomba, Pilisszentlélekre, illetve Dobogókőre.

A munkálatok keretében a sárga kereszt jelzésű turistaút Barát-kút és Enyedi halála közötti, közel 1,5 km hosszú szakaszának jelzései is megújultak. Az új és felújított szakaszoknak köszönhetően a túrázok a Maróti-hegyek gerincén futó zöld sáv jelzésű turistaútról elérhetik a környékbeli buszjáratokat.

A Pilisi Parkerdő területén mintegy 1000 kilométer jelzett turistaút halad, amelyek a természetjáró infrastruktúra alapját képezik. Az erdőgazdaság emellett 350 kilométer kerékpározásra kijelölt útvonallal és 56 kilométer lovaglóúttal várja az egészséges kikapcsolódásra vágyókat a főváros közvetlen közelében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

kirándulás

pilis

turizmus

turista

turistaút

turistaútvonal

természet

természetjárás