Figyelmeztetés: ez történik, ha ittasan ülsz be a volán mögé

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztetés: ez történik, ha ittasan ülsz be a volán mögé

Egyes statisztikai adatok szerint Szilveszterkor jelentős mértékben megnő az ittasan okozott balesetek száma. A szakértő szerint már egy pohár alkoholos ital elfogyasztását követően sem szabad volán mögé ülni. Hogy miért?

Szilveszterkor még az is megiszik egy pohár pezsgőt, aki az év többi napján egy csepp alkoholt sem fogyaszt. Nincs ezzel semmi gond mindaddig, míg úgy nem döntünk, hogy autóba ülünk és az óévbúcsúztató buliból hazáig vezetünk. A zérótolerancia mindenkire érvényes, ráadásul nem csak a jogosítványunkkal játszunk, hanem emberéletekkel is akkor, amikor ittasan a volán mögé ülünk. Rácz István profi autóversenyző, és Szántó Nikolett profi Drift versenyző a RaceTaxi.Hu instruktorai pontokba szedték, miként hat az alkohol vezetési képességeinkre.

  1. Alkohol hatására romlik a látásunk, hiszen a pupillák nem tudnak alkalmazkodni sem a távolságokhoz, sem az esetlegesen megváltozó fényviszonyokhoz. A látóterünk beszűkülése miatt a perifériánkon történő eseményeket nemhogy nem látjuk, de még csak nem is érzékeljük.
  2. A végtagjaink lelassulnak, kevésbé lesznek képesek arra, hogy koordináltan mozogjanak. Ezáltal a fékezés, a gázadás, a sebességváltás is nehézségekbe ütközik, az autó pontos irányításáról nem is beszélve. Egyetlen pillanat alatt átcsúszhatunk a mellettünk lévő sávba, kanyarban felmehetünk a járdára, hogy aztán egy villanyoszlop állítson meg bennünket.
  3. Túlságosan bátrak leszünk az alkohol hatására, ezáltal pedig olyan közlekedési szituációkba is belemegyünk, amiket józan állapotunkban elkerülnénk. Nem érzünk felelősségtudatot, elveszítjük az önkontrollt, indulatossá, sőt, akár agresszívvé is válhatunk.
  4. Az elfogyasztott alkohol miatt lecsökken a reakcióidőnk, későn vesszük észre, ha valaki bevág elénk, vagy hirtelen fékez előttünk - ezáltal pedig jelentősen megnő a koccanásos balesetek kockázata.
  5. Az alkohol mellé Szilveszterkor a rossz látási viszonyok is társulhatnak.. A sötétben későn vagy egyáltalán nem vesszük észre a zebrán szabályosan áthaladó gyalogost, vagy az út szélén haladó kerékpárost.

Annak ellenére, hogy 10 grammnyi alkoholt nagyjából egy óra alatt lebont a szervezetünk, semmiképpen se kockáztassunk. Ha alkoholt fogyasztottunk, ne üljünk az autóba! Tervezzük meg előre szilveszteri hazajutásunkat, fizessünk inkább a taxiért vagy a sofőrszolgálatért, minthogy felelőtlenségünk miatt kockára tegyük más, vagy saját magunk életét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szilveszter

ittas vezetés

közlekedés

alkohol