Életveszély az utakon: itt van a legtöbb halálos karambol Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszély az utakon: itt van a legtöbb halálos karambol Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a közúti balesetek száma évről-évre tovább növekszik. A tavalyi évben 16 757 közúti baleset történt Magyarországon: ez annyit tesz, mintha átlagosan félóránként történt volna egy baleset a magyar utakon. A területi eltérések igen jelentősek: a baleseti statisztika szerint a Pest megyei utakon a legveszélyesebb utazni, a legbiztonságosabbnak pedig Nógrád megye bizonyult.

A HelloVidék nemrég megírta, mely megyékben okozzák a legtöbb balesetet az ittas sofőrök, most pedig a KSH baleseti statisztikai adatait vesszük górcső alá, és megnézzük, mely megyékben történt tavaly a legtöbb közúti baleset.

Tavaly 2,5 százalékkal, 427-tel emelkedett a személyi sérüléses közúti balesetek száma, a balesetekben pedig szintén többen haltak meg, mint egy évvel korábban. A 2018-as statisztikák szerint a balesetek 31 százalékát a gyorshajtás okozta, az adatok szerint lakott területen belül az autósok 57 százaléka tartja be a sebességhatárt, 90 km/h-s korlátozásnál már csak a 49 százalékuk, az autópályán viszont más a helyzet: sokan még a 120 km/h-s sebességet sem érik el. A helyzetet súlyosbítja, hogy a legtöbb autós nem tudja, hogy mit kell tennie egy baleset esetén.

A területi eltérések igen jelentősek az egyes megyéket tekintve: a listát Pest megye vezeti, ahol a balesetek 11 százalékát, összesen 1858 esetet regisztráltak. Pest megyében naponta átlagosan 5 közlekedési baleset történt, ami majdnem a hatszorosa a legkevesebb balesettel rendelkező megyének.

A Pest megyei átlagtól jócskán elmarad, ám még mindig kiugró eredménnyel rendelkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol 1001 közúti baleset történt a 2018-as évben. A dobogó harmadik fokára Hajdú-Bihar megye léphet fel 936 esettel, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyék útjain is elképesztően nagyszámú közúti baleset történik.

Ezzel szemben a legkevesebb közúti balesettel Nógrád büszkélkedhet, a megyében csupán 319 eset történt a 2018-as évben. Nógrád megyét szorosan követi Tolna megye 322 közúti balesettel, majd Zala, Somogy és Vas megyék következnek a sorban.

Pest megye nevéhez nem csak a legtöbb közúti baleset, hanem a legtöbb halálos kimenetelű közúti baleset is köthető. Az említett 1858 balesetből 84 eset volt halálos kimenetelű, ez az összes halálos kimenetelű eset 15 százaléka. Nógrád megye a halálos kimenetelű balesetek között is extrém alacsony számmal rendelkezik: a megyében csupán 6 ilyen esetet regisztráltak a tavalyi évben. A közúti balesetekben meghaltak száma évek óta stagnál.

Bár Tolna megyében rendkívül kevés közúti baleset történt tavaly, a közúti balesetek számához képest a halálos kimenetelű balesetek aránya ebben a megyében a legmagasabb, összesen 6,2 százalék. Ez az arány Bács-Kiskun (6 százalék), Fejér (5,6 százalék) és Komárom-Esztergom (5 százalék) megyékben is rendkívül magas, Pest megye a középmezőnyben található 4,5 százalékkal.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

közlekedés

közút

autó

baleset

út

vezetés

gyorshajtás

ksh