25 magyar kistérség, amit jobban szeretnek a külföldi, mint a magyar turisták

HelloVidék   
  Megosztom
25 magyar kistérség, amit jobban szeretnek a külföldi, mint a magyar turisták

Korábban írtunk arról, hogy Szigetvár nagyon kedvelt úti cél a külföldi turisták számára. Most annak jártunk utána, hogy mely régiókat kedvelik még a hazánkba látogató külföldiek. A toplistából sok híres, magyar város kiszorult, viszont az élmezőnyben olyan kistérségek szerepelnek, mint Csepreg, Záhony, Pápa vagy Celldömölk.

Korábbi cikkünk kapcsán figyeltünk fel egy érdekességre: az elmúlt év adatai szerint, nagyon sok külföldi túrista érkezett Szigetvárra. A látogatókat tekintve a legtöbben Budapestről érkeztek, második helyen a pécsi, harmadik helyen viszont a horvát turisták álltak.

Ezek után kíváncsiak lettünk arra is, hogy van-e még olyan város vagy régió hazánkban, ami szintén ennyire vonzó a külföldi vendégek számára. Egy kis kutatás után, arra jutottunk, számos kistérségben van még magas külföldi turistaforgalom. Ráadásul olyan helyeken is, ahová a magyarok nem nagyon látogatnak.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) oldalán megosztott legfrissebb adatokból szemezgettünk, ez alapján állítottuk össze azt a listát, amiben a külföldiek által legjobban látogatott 26 kistérség szerepel. Ezek az adatok százalékos arányokat mutatnak, mivel pontos látogatószámot nem tudhatunk meg az adatbázisból.

A lista első helyén Budapest áll 88,43 százalékkal. Nem meglepő, hiszen a magyar főváros központi szerepet játszik a hazánkba érkező turisták utazása során. A második helyen, nagy meglepetésünkre Lengyeltóti kistérsége végzett 79,48 százalékkal. A Fonyódtól 11 km-re fekvő város népességét tekintve, a 2011-es népszámlálás eredményei alapján a lakosok 89 százaléka magyarnak, a 2,4 százaléka németnek, egy tizede horvátnak, valamint szintén egy tizede örménynek vallotta magát. Talán pont emiatt került a külföldiek által leglátogatottabb magyar térségek listájának élére.

A harmadik helyet a legnépszerűbb térségek között Hévíz birtokolja 61,52 százalékkal. A magyar gyógyvíz sok külföldi turistát csalogat hazánkba, akik vagy a fürdő közelében elhelyezkedő szállodákban vagy a környező településeken szállnak meg utazásaik során. Ez jelenti egyébként a város idegenforgalmának jelentős részét. Érdekes, hogy Hajdúszoboszló, szintén híres fürdővárosunk csak a 21. helyen szerepel 39,50 százalékkal.

A listán előkelő helyen szerepel még Csepreg és térsége 61,21 százalékkal. A várost az osztrák határ közelében találjuk meg, így érthető a külföldi érdeklődés. Ráadásul a város történelmi adatai szerint a 13. század óta élnek itt németek is.

Őt követi szintén magas látogatottsággal Mosonmagyaróvár 60,30 százalékkal, Sárvár 58,67 százalékkal, Pápa 56,13 százalékkal, Celldömölk 53,43 százalékkal és Kapuvár-Beledi térsége 50,76 százalékkal. A top 10-be nem meglepő, hogy Záhony térsége is bekerült 50,38 százalékkal, mivel a határátlépő révén mindig hatalmas a forgalom, sok kamionos és turista száll meg itt határátkelés után.

A listából jól látszik az is, hogy néhány keleti térséget kivéve, mint például Záhony, Szerencs, Tiszaújváros és Kisvárda, inkább a déli és nyugati megyék települései voltak vonzóak a külföldi turisták számára. Érdekes, hogy a top 26-os listából kiszorultak olyan népszerű városok és térségeik, mint Esztergom, Tokaj, Pécs, Balatonalmádi, Fonyód, Zalakaros, Siófok vagy Sopron. Ezek inkább a magyar lakosság számára vonzó úti célok.

A részletes TeIR adatbázisában megemlítik azok a területek is, amiket kevésbé vagy szinte egyáltalán nem látogatnak külföldi turisták. Ezek között említik például Nagykálló, Szob, Őriszentpéter, Pétervására, Aszód, Dorog és Fehérgyarmat térségeit is. Ezek látogatottsága 0-9,5 százalék között mozog a külföldi turisták tekintetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

turizmus

adatok

kistérségek

külföldiek

vendégéjszakák

turista