Méregdrága játékszer: ennyibe kerül a balatoni elektromos jetski

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Méregdrága játékszer: ennyibe kerül a balatoni elektromos jetski

A Balatonról indulnának a világ első sorozatgyártású electrojetjei. A nemzetközi szinten is egyedülálló, 100 százalékban magyar mérnökök által fejlesztett és magyar szakemberek által gyártott, tisztán elektromos meghajtású kisgéphajó olyan környezetbarát innovációra, amire eddig még nem volt példa. Számos vitát kavart azonban a Balatonra tervezett járművek tervezete, amit sokan – tévesen – a jet-skivel azonosítanak. Többen szólaltak fel ellene a károsanyag-kibocsátás, a zaj- és a hullámkeltés, az élővilág zavarása és a nyaralók nyugalmának megzavarása miatt. A HelloVidék most a dolgok mélyére ásott és eddig még nem halott adatokkal és információkkal szolgál az úgynevezett Narke Electrojet járműről, a világ első electrojetjéről. Ahhoz, hogy meg tudjuk mutatni a másik oldalt is, Rádi Péter, a Narke Jet Kft. műszaki igazgatója, az elektromos jet egyik megálmodója adott nekünk exkluzív interjút.

HelloVidék: Melyek voltak az első gondolatok, amikor az elektromos jet fejlesztésével kezdtek el foglalkozni?

Rádi Péter: A Narke számunkra a Balaton gyermeke, kifejlesztésénél elsődleges szempont volt egy olyan jármű fejlesztése, amely a szabadidő kellemes eltöltését szolgálja a vízi környezet szennyezése, a közelben tartózkodó emberek zavarása és veszélyeztetése nélkül. Elektromos meghajtása révén nem bocsát ki káros anyagot, minimális zajkibocsátással működik, siklik a vízen tehát minimális a hullámkeltése is. A Narke üzenete:

Egy olyan vízközeli élmény valóra váltása, mely nem a sebességről, adrenalinról szól, hanem a természet és a vizek szeretetéről.

Ennek megfelelően biztos vagyok benne, hogy az elektromos jet csak a felelősségteljes, tudatos, másokra és környezetére tekintettel lévő, környezetbarát technológia iránt érdeklődő egyéneket vonzhatja a magyar tengerre. A Narke számunkra a Balaton gyermeke, megalkotásának alapgondolata az volt, hogy hogyan lehetne a minőségi kikapcsolódás lehetőségeinek körét szélesíteni, illetve közvetlen környezetszennyezés nélkül vízi élményeket szerezni. Az elektromos jet fejlesztése öt év komoly munkájának eredménye, megteremtésének céljai között a magyar büszkeségérzet erősítése is szerepelt.

Miért választották elsődleges bemutatkozási helyszínként a Balatont?

A Balatonhoz minket is erős érzelmi szálak fűznek, hiszen a magyar tenger a múltunk, a jelenünk, a mi és gyermekeink jövője. A tó a magyaroké és mindazoké akik tisztelettel és szeretettel tudják azt megélni. Nem véletlen ezért, hogy a Narke Electrojet elsődleges bemutatkozási színhelye a Balaton, ahova számos külföldi érdeklődő látogat el a nemzetközi értékesítés és disztribúciós hálózatunk kialakítása során, és reményeink szerint ezzel tovább növeljük a klasszikus, fizetőképes, minőségi turizmus növekedését. Hiszem, hogy a Narke tovább népszerűsítheti hazánk hírnevét a járműiparban, mely olyan elődökkel rendelkezik, mint Jedlik Ányos vagy Kandó Kálmán. Nem véletlenül írta az egyik neves amerikai szaklap azt, hogy „ezzel a termékkel Magyarország ismét felkerülhet a világ hajógyártási térképére”.

Egy ilyen nagyszabású tervhez munkahelyteremtés is kapcsolódhat?

Természetesen. A hazai fejlesztésű Narke számos munkahelyet teremt a balatoni régióban lévő üzemeinkben. A járművet jelenleg huszonhárom alkalmazottunk fejleszti Somogy és Veszprém megyei központjainkban, valamint több hazai alkatrész gyártó és beszállító cég kapcsolódott be a sorozatgyártásba. A gyártás Magyarország egész területéről telepített át gyermekes magyar családokat a régióba mely tendencia tervünk szerint csak növekedni fog.

Bárki vezetheti ezt az elektromos jetet?

A megvásárolt Electrojetet használatbavétel előtt kötelező hivatalos és közhiteles nyilvántartásba venni, azaz egyedi azonosítóval, lajstromszámmal és kötelezően előírt mentőfelszereléssel szükséges ellátni. Csak olyan személy vezetheti, aki érvényes hajóvezetői jogosítvánnyal rendelkezik, azaz ismeri és betartja a vízi közlekedési szabályokat, illetve felelősségre vonható a szabályok be nem tartásáért. Az Electrojet vásárlóknak külön vezetési tréninget, valamint elméleti oktatást tartunk a Balaton közlekedési szabályaiból, mely ismertetőt nyomtatott formában is átadunk, illetve ezen anyagot az Electrojet használatához kifejlesztett applikáció is tartalmazza. A Vezető így teljes és naprakész ismerettel fog rendelkezni a vízi közlekedés szabályaiból.

Tehát ez nem egy jet-ski, ahogy azt sokan emlegetik?

Egyáltalán nem. Számos olyan védelmet építettünk be az Electrojetbe, amely jelentősen megkülönbözteti a Narke Electrojetet a fűnyíró hangot kiadó, száguldozási lehetőséget magában rejtő hagyományos jet-skiktől, melyeknek mi is ellenzői vagyunk. Az egész világon hiánycikk egy minőségi kikapcsolódást szolgáló, környezetbarát termék, hiszen egyre határozottabban tiltják ki a robbanómotoros járműveket a különféle vizfelületekről. Mi tiszteljük és óvjuk környezetünket és annak minden részét a harmonikus, biztonságos együttélés érdekében. A Narke elektromos meghajtásának köszönhetően a kikötő és a védett zóna elhagyása szinte hangtalanul lehetséges az erre kifejlesztett kikötői üzemmódban, megtartva a nagyfokú manőverezhetőséget. A többi üzemmód jelentősen halkabb, mint például egy motorcsónak esetében.

Jelenthet-e veszélyt az elektromos jet a vízben, vízen tartózkodókra?

Több szempontból sem, ugyanis nincs belső égésű motorja vagy vizet szennyező hatása, így nem áll fenn ennek a veszélye. A vezetője három üzemmódból választhat, amely nem engedi egy gyárilag beállított sebességi határ átlépését. Fontos tulajdonsága, hogy csekély merülése nem kavarja fel oly mértékben az iszapot, mint pl. a tőkesúlyos hajók. Jó hír, hogy a hajóvezető rendkívül jól tud tájékozódni minden irányban, mert a látómezőt takaró elemek nem akadályozzák a kilátását. Az eszköz ráadásul rendkívül jól manőverezhető, ami lehetővé teszi a 90 fokos irányváltást 1,5 másodperc alatt. Egyedülálló fékrendszerének köszönhetően a sebesség csökkentése és a teljes megállás rendkívül rövid távolságon belül megvalósítható, miközben a hajótest geometriájának kialakításából adódóan nincsenek lekerekítetlen, kiálló, sérülést okozó elemek. Nem utolsó szempont, hogy a meghajtásra szolgáló propeller egy zárt alagútban van, így nem okoz vágással járó sérülést semmilyen élőlénynek.

Ebből kifolyólag biztosan drága a magyar pénztárcáknak.

Mint ahogyan az elektromos autók is a technológiából adódóan lényegesen drágábbak, mint a hagyományos, nem zéró emissziójú járművek. Az Electrojet hazai értékesítésre kialakított nettó ára 42 ezer euró, ami mai árfolyamon számolva mintegy 13,5 millió forint.

Sok helyen felbukkan a kérdés: a Narke Electrojet ellentétes értékeket képvisel a horgászok, csónakázók, gyermekes családok, fürdőzők és a pihenésre vágyók értékeivel?

Nem. A jármű tiszteli és óvja környezetét, a pihenésre vágyókat. Ezt a hajótest kialakítása, a beépített biztonsági elemek, az üzemmódok, valamint a teljesen tiszta energián alapuló meghajtása is alátámasztja. A jogszabályok szerint az elektromos jet-tel tilos a fürdésre kijelölt területre hajtani, aminek megszegése szabálysértési eljárást von maga után.

Milyen hatással lehet egy ilyen, a világon egyedülálló eszköz a balatoni turizmusra?

A Narke nem csak a Balaton turisztikai fejlődését tudja pozitívan befolyásolni, de tovább növelheti a minőségi turizmus sokszínűséget és növekedését. Külföldi önkormányzatok, tóparti városok is nagyszerű lehetőséget látnak benne, amelyet a Balatonon is alkalmazni lehet. Például hajóvezetői engedéllyel rendelkező, és oktatáson részt vett turisták számára zöld túrák szervezése túravezetővel, hogy vízről csodálhassák meg a térség látványosságait, melyek kiválóan kiegészítenék a jelenleg elérhető balatoni programokat. De környezetbarát kísérőhajóként vízi rendezvények, vitorlás oktatások biztonságosabb lebonyolításához is alkalmas.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék interjú

balaton

narke

elektromos jet

elektromos jetski

narke electrojet

turizmus

rádi péter

econix kft.