Gombaként nőnek az elektromos töltőállomások: meglepő, hol van a legtöbb

HelloVidék   
  Megosztom
Gombaként nőnek az elektromos töltőállomások: meglepő, hol van a legtöbb

Közel 500 darab engedélyköteles elektromos töltőállomást helyeztek üzembe Magyarországon 2019 áprilisáig, a töltőállomásokhoz tartozó kútfejek száma pedig meghaladja a 800-at. Az elektromos autók töltését szolgáló töltőállomások üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiadott engedély alapján lehet végezni, amennyiben az üzemeltetés gazdasági haszonszerzésre irányul.

A hazai elektromobilitás fejlődése csak a megfelelő töltőinfrastruktúra kiépítése és rendelkezésre állása mellett valósulhat meg. 2016. január 1. óta az üzleti célú elektromos gépjármű töltés és a töltők üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, az engedélyt a szükséges feltételek teljesülését követően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adja ki. A lakossági fogyasztók és a nem lakossági felhasználók esetében a saját mért felhasználói berendezésén keresztül történő töltés – ha az nem irányul gazdasági haszonszerzésre – nem engedélyköteles.

Az üzemelő töltőállomások darabszámának növekedése mellett folyamatosan nő a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is. Míg 2017 negyedik negyedévében csupán 13 585 darab töltést hajtottak végre, 2019 első negyedévében ez a szám már 97 231 darabra növekedett. A töltésre fordított energia mennyisége is jelentősen nőtt: a kezdeti 46 570 kWh-ról 326 348 kWh-ra. 2019 első negyedévében egy töltőnél nagyságrendileg 200 darab töltést hajtottak végre, és egy töltés során átlagosan 3,4 kWh-t vételeztek a felhasználók.

Régió Töltőállomások száma a kiadott engedélyek alapján (db)
Dél-Alföld 57
Dél-Dunántúl 49
Észak-Alföld 28
Észak-Magyarország 40
Közép-Dunántúl 82
Közép-Magyarország 525
Nyugat-Dunántúl 63
ÖSSZESEN 844

A kiadott engedélyek alapján a legtöbb töltőállomás a közép-magyarországi régióban valósulhat meg, összesen 525 darab töltőállomás létesítésére adtak be engedélykérelmet. A többi magyarországi régióban a töltőállomások eloszlása egyenletes, közel azonos számú engedélykérelmet nyújtottak be a kérelmezők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

elektromos

töltőállomás

közlekedés

utazás

elektromos autó

autó