Így lett szennyezett a Bene-patak: súlyos büntetés vár az elkövetőkre

HelloVidék   
  Megosztom
Így lett szennyezett a Bene-patak: súlyos büntetés vár az elkövetőkre

Július végén bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban napokon át Detknél. Mint kiderült, a vizet feketére festő szennyezés a Mátrai Erőmű ipari parkjában működő Viresol Kft.-ből eredt. A településen halpusztulást nem tapasztaltak, ám a patak jászdózsai szakaszánál már találtak vélhetően a szennyezés miatt elpusztult haltetemeket - írja a heol.hu.

Ahogy a portál írja, Pintér Sándor belügyminiszter adott választ arra a kérdésre, hogy mi történt a patakkal. A miniszter írásbeli tájékoztatás szerint a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a szennyezés a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered. Az is kiderült, hogy a cég a tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol Kft is.

Mint mondta, a mintavételek egyértelmű szennyezettséget mutattak, ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízvédelmi hatósági eljárást indított. Emellett a hatósági ellenőrzés során feltárt szabálytalan hulladéktárolás miatt a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala a hulladékok azonnali elszállítására kötelezte a Viresol Kft.-t.

Kiemelte azt is, hogy miután a szakemberek észlelték a szennyezést azonnal elrendelték a vízminőség-védelmi fokozatot, valamint intézkedéseket tettek a bekövetkezett károk mérséklésére és a további károk megelőzésére is.

A portál felvette a kapcsolatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, hogy megtudják, mit lehet tudni az ügyről. Az igazgatóság válaszában kifejtette, hogy az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) bejelentése útján július 22-én értesültek a Nyiget-patakon észlelt vízszennyezésről és halpusztulásról. Ezután az ÉMVIZIG szakemberei a felderítés során a Mátrai Erőmű Zrt. üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározót azonosították a szennyezés forrásaként. A Nyiget-patak szennyezését a víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta és ennek hatása jelenhetett meg a Nyiget-patak vizét befogadó Bene-patakban is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bene-patak

patak

szennyezés

vízszennyezés

mátra

katasztrófavédelem