Kiderült: ez az a papír, amit nem kérhetnek a rendőrök igazoltatáskor

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ez az a papír, amit nem kérhetnek a rendőrök igazoltatáskor

Ha volán mögé ülünk, nem árt tisztában lenni azzal, miért kaphatunk bírságot és miért nem. A DAS Jogvédelmi Biztosító ennek járt utána. Bejegyzésükből az is kiderül, mi vonatkozik pontosan a a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényre.

A DAS Jogvédelmi Biztosító honlapján jelent meg egy összefoglalás arról, hogy a rendőrök igazoltatáskor milyen iratok bemutatását kérhetik. A bejegyzést a HVG szúrta ki. Annak alapján, amit a DAS ír, a vezetői engedélyt és a forgalmit feltétlenül magunknál kell tartanunk, ha volán mögé ülünk, ugyanakkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) kötvényre ez nem vonatkozik.

A vonatkozó 2009. évi LXII. törvény rendelkezései szerint a biztosítási fedezet fennállását az ellenőrzésre jogosult hatóság elektronikus úton, közvetlen lekérdezéssel, a KGFB kötvény meglétét a kötvénynyilvántartó szervvel számítógépes kommunikációs kapcsolat segítségével ellenőrzi. Ez azt jelenti, hogy

A törvény azt is rögzíti, hogy az ellenőrzés alá vont személy jogosult és nem köteles a felelősségbiztosítási szerződés fennállását külön jogszabályban meghatározott igazolóeszközzel is bizonyítani. Ilyen eszköz lehet a biztosítást igazoló okirat, vagy a zöldkártya - írják.

A szerződés díjrendezettségét tehát az ellenőrző hatóság elektronikus úton vizsgálja meg, a hatályos jogszabályok szerint pedig ehhez a helyszínen nem szükséges igazolással rendelkezni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bírság

rendőrség

igazoltatás