Kiderült: ez az a papír, amit nem kérhetnek a rendőrök igazoltatáskor

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ez az a papír, amit nem kérhetnek a rendőrök igazoltatáskor

Ha volán mögé ülünk, nem árt tisztában lenni azzal, miért kaphatunk bírságot és miért nem. A DAS Jogvédelmi Biztosító ennek járt utána. Bejegyzésükből az is kiderül, mi vonatkozik pontosan a a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényre.

A DAS Jogvédelmi Biztosító honlapján jelent meg egy összefoglalás arról, hogy a rendőrök igazoltatáskor milyen iratok bemutatását kérhetik. A bejegyzést a HVG szúrta ki. Annak alapján, amit a DAS ír, a vezetői engedélyt és a forgalmit feltétlenül magunknál kell tartanunk, ha volán mögé ülünk, ugyanakkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) kötvényre ez nem vonatkozik.

A vonatkozó 2009. évi LXII. törvény rendelkezései szerint a biztosítási fedezet fennállását az ellenőrzésre jogosult hatóság elektronikus úton, közvetlen lekérdezéssel, a KGFB kötvény meglétét a kötvénynyilvántartó szervvel számítógépes kommunikációs kapcsolat segítségével ellenőrzi. Ez azt jelenti, hogy

A törvény azt is rögzíti, hogy az ellenőrzés alá vont személy jogosult és nem köteles a felelősségbiztosítási szerződés fennállását külön jogszabályban meghatározott igazolóeszközzel is bizonyítani. Ilyen eszköz lehet a biztosítást igazoló okirat, vagy a zöldkártya - írják.

A szerződés díjrendezettségét tehát az ellenőrző hatóság elektronikus úton vizsgálja meg, a hatályos jogszabályok szerint pedig ehhez a helyszínen nem szükséges igazolással rendelkezni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bírság

rendőrség

igazoltatás