Nincs többé szezonalitás a Balatonnál: a nyár is akkorra bukó lehet, mint a tél

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Nincs többé szezonalitás a Balatonnál: a nyár is akkorra bukó lehet, mint a tél

Nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátók a koronavírus-járvány miatt. A COVID-19 vírus Magyarországi megjelenése nagyon nagy hatással van sok egyéb mellett a turizmusunkra is. Ezáltal a Balaton turizmusára is. Az idei évben ugyanis előreláthatólag üresen maradnak az éttermek, vendéglők, szállodák, apartmanok a tó partján. A HelloVidéknek Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke beszélt a jelen állapotokról és a lehetséges megoldásokról.

Nehéz helyzetben vannak a balatoni vállalkozók, hiszen a jelen helyzetben várhatóan elmarad az idei nyári szezon a tóparton. A napról-napra, óráról-órára változó helyzet csak még jobban nehezíti a vendéglátók életét, hiszen nem lehet tudni, hogy meddig fog elhúzódni a járvány és mikor tudnak kinyitni újra.

Nehéz bármit is tervezni, hogy nem tudjuk pontosan, hogy mikor lesz ennek vége, és mikor fognak ezek a vészhelyzeti korlátozások megszűnni. Én azt gondolom, hogy az emberek utazási kedve az nem múlt el. Ugye a Balaton főleg belföldön erős – négy vendégből három belföldi. Nagyon sokáig leszünk bezárva, így a korlátozások feloldásával ez az utazási kedv hamar visszatérhet

– fogalmazott a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Az év nagyon jól indult a Balatonnál, az első két hónapban sokan keresték fel a tavat. Azonban a koronavírus magyarországi megjelenésével egyidejűleg lassan visszaesett, majd ahogy az ország turizmusa, úgy a Balaton turizmusa is lenullázódott. „És várhatóan a további hónapok turisztikai teljesítménye is valószínűleg egyenlő lesz a nullával”.

Jelen állás szerint az egész nyári szezont érinteni fogja a koronavírus miatt kialakult helyzet. Azonban, ha a nyár végére lecseng, akkor ősszel újra indulhat az élet, ugyan ez nem hozza vissza a nyári bevételek kiesését, de eredményezhet egy magasabb keresletet. Ami egyenlő lesz azzal, hogy a balatoni turisztikai bevételek kétharmaddal csökkenek. Hiszen a Balaton turisztikai bevételének kicsivel több mint a fele júniusban és augusztusban keletkezik, a másik fele pedig az év maradék tíz hónapjában. Ha ebből elvesszük a felét meg a másik felének a felét, akkor nagyjából az egyharmada, negyede maradhat annak a bevételnek, amit egyébként a Balaton ebben az évben produkálhatott volna

– mutatott rá Hoffmann Henrik

Ahhoz, hogy a vírus elvonultával a balatoni vállalkozók újból megnyithassák kapuikat a vendégek előtt hatalmas segítségre van szükségük. A jelenlegi kedvezmények a nyárvégéig segítik a vállalkozókat a terheik csökkentésében, azonban, ha a vészhelyzet hosszabbításra kerül, akkor ezen kedvezmények hosszabbítására is szükségük lesz. Ez az időszak mindenki számár nehéz, főleg ebben a szektorban. A borászatok azonban talán kicsivel könnyebben tudják majd átvészelni ezt a helyzetet, mivel termékeiket kiskereskedelemben is értékesítik, a nagykereskedelmi kiesést talán ezzel kicsit enyhíthetik. A szállodai szolgáltatás és a vendéglátás az, ami a legérintettebb jelen helyzetben, és itt is a nagy munkaerőigénnyel rendelkezőknek a legnehezebb.

Biztos vagyok benne, hogy ez az iparág világszinten megszenvedi ezt a helyzetet – ugyanúgy a balatoni vállalkozók is megfogják szenvedni ezt. Várhatóan sokan fognak tönkre menni

– mondta az elnök.

A járvány az egész világon negatív hatással van a turizmusra. Kérdéses, hogy a külföldi vendéglátók hogyan tudják átvészelni ezt az időszakot. Képesek-e fenntartani vállalkozásaikat és mennyi időre van szükségük, hogy újra induljanak.

Számítások szerint legalább tíz-tizenkét hónap szükséges ahhoz, hogy a külföldi vendéglátás újrainduljon és felfusson. Ebben – a várhatóan – egy évben a környező országokban is folyamatosan fognak létesülni új munkahelyek, nem egyszerre fog megjelenni az a munkaerőigény, ami eddig megvolt, hanem folyamatosan fog felépülni. Ez azt jelenti, hogy azok, akik eddig is kint dolgoztak azok csak lassan fognak tudni visszatérni külföldre munkát vállalni – feltéve, ha vissza akarnak menni.

Azt gondolom, hogy az a munkaerőigény, ami korábban külföldön fennállt az most bizonyosan csökkeni fog, ezáltal nagyon nehéz lesz majd kint elhelyezkedni. Így az elmúlt években a Balatonnál kialakult munkaerőhiány, ami tapasztalható volt a szektorban az ezáltal jelentősen csökkeni fog

– hangsúlyozta Hoffmann Henrik.

A vírus visszahúzódását követően várhatóan a belföldi turizmus erősebb lesz, hiszen nem lehet tudni, hogy a környező országokban milyen állapotok uralkodnak majd a jelen helyzet után. Így valószínű, hogy a biztonságosabb hazai célpontokat választják majd a hosszú bezártság után az utazni vágyók. Így a vidéki szállásadóknál fog megjelenni előszőr a kereslet.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

turizmus

koronavírus

koronavírus-járvány