Koronavírus: ezért tartoznak a balatoni települések a legveszélyeztetettebbek közé

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: ezért tartoznak a balatoni települések a legveszélyeztetettebbek közé

Az állandó lakosok életkora bőven átlag feletti, ezért is tartja üdvözlendőnek a Balatoni Szövetség, hogy a kiemelt üdülőövezetben, főleg a partmenti településeken a polgármesterek az elsők között hozták meg rendkívüli döntéseiket és szigorítottak.

Speciális helyzetben van a balatoni régió a koronavírus-járvány miatt, mivel az állandó lakosok életkora magasabb az átlagnál. Ezért is volt szükség az üdülőövezet polgármestereinek határozott és gyors intézkedéseire, mondta a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, egyben Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor.

Mint mondta, a Balaton sok településén a lakosság többszörösét teszi ki a nyaralótulajdonosok száma, és természetes, hogy aki csak teheti, az a járvány miatt kialakult helyzetben - főleg húsvétkor - kimenekül a városokból, például a balatoni ingatlanába a családjával együtt.

Fontos és jó emiatt, hogy a kiemelt üdülőövezetben, főleg a partmenti településeken a polgármesterek az elsők között hozták meg rendkívüli döntéseiket, számos szigorú korlátozást vezetve be a csoportosulások, találkozások elkerüléséért, emelte ki Lombár Gábor.

Az üdülőrégióban sok helyen lezártak partszakaszokat, turisztikailag frekventált részeket, strandokat, parkolókat, ismertette. Arra kéri a térség településeit, főként a nagyobb tömegeket befogadó vízpartiakat, hogy

Balatonfenyvesen péntektől tilos horgászni és sétálni a parton, polgármesteri rendelettel lezáratta a kikötő közterületnek számító mólószárnyát, a strandokat, és megtiltotta a parti játszóterek, sporteszközök használatát is hétfő éjfélig. Ezzel párhuzamban kérelemmel fordult a rendőrséghez is, hogy segítsen betartatni a szabályokat. Péntek reggel a parton több horgászni, illetve szörfözni, kite-ozni vágyóval is találkozott, akik tudomásul vették az új tilalmakat, de nem mondtak le terveikről, csak elindultak más helyet keresni.

Azzal számoltak, hogy a veszélyhelyzet miatt elvonják költségvetésükből az ifa egy részét, de arra nem, hogy az egészet. Ez mindenkit nagyon érzékenyen érint, hiszen az üdülőrégióban tilos sokféle vállalkozás, ipar telepítése, azaz zömmel a turizmusból élnek az emberek, és az önkormányzatok bevételeinek jelentős hányadát az ifa adja, magyarázta a helyzetet a polgármester.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

balatoni szövetség

koronavírus

koronavírus-járvány