Koronavírus: ezért tartoznak a balatoni települések a legveszélyeztetettebbek közé

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: ezért tartoznak a balatoni települések a legveszélyeztetettebbek közé

Az állandó lakosok életkora bőven átlag feletti, ezért is tartja üdvözlendőnek a Balatoni Szövetség, hogy a kiemelt üdülőövezetben, főleg a partmenti településeken a polgármesterek az elsők között hozták meg rendkívüli döntéseiket és szigorítottak.

Speciális helyzetben van a balatoni régió a koronavírus-járvány miatt, mivel az állandó lakosok életkora magasabb az átlagnál. Ezért is volt szükség az üdülőövezet polgármestereinek határozott és gyors intézkedéseire, mondta a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, egyben Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor.

Mint mondta, a Balaton sok településén a lakosság többszörösét teszi ki a nyaralótulajdonosok száma, és természetes, hogy aki csak teheti, az a járvány miatt kialakult helyzetben - főleg húsvétkor - kimenekül a városokból, például a balatoni ingatlanába a családjával együtt.

Fontos és jó emiatt, hogy a kiemelt üdülőövezetben, főleg a partmenti településeken a polgármesterek az elsők között hozták meg rendkívüli döntéseiket, számos szigorú korlátozást vezetve be a csoportosulások, találkozások elkerüléséért, emelte ki Lombár Gábor.

Az üdülőrégióban sok helyen lezártak partszakaszokat, turisztikailag frekventált részeket, strandokat, parkolókat, ismertette. Arra kéri a térség településeit, főként a nagyobb tömegeket befogadó vízpartiakat, hogy

Balatonfenyvesen péntektől tilos horgászni és sétálni a parton, polgármesteri rendelettel lezáratta a kikötő közterületnek számító mólószárnyát, a strandokat, és megtiltotta a parti játszóterek, sporteszközök használatát is hétfő éjfélig. Ezzel párhuzamban kérelemmel fordult a rendőrséghez is, hogy segítsen betartatni a szabályokat. Péntek reggel a parton több horgászni, illetve szörfözni, kite-ozni vágyóval is találkozott, akik tudomásul vették az új tilalmakat, de nem mondtak le terveikről, csak elindultak más helyet keresni.

Azzal számoltak, hogy a veszélyhelyzet miatt elvonják költségvetésükből az ifa egy részét, de arra nem, hogy az egészet. Ez mindenkit nagyon érzékenyen érint, hiszen az üdülőrégióban tilos sokféle vállalkozás, ipar telepítése, azaz zömmel a turizmusból élnek az emberek, és az önkormányzatok bevételeinek jelentős hányadát az ifa adja, magyarázta a helyzetet a polgármester.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

balatoni szövetség

koronavírus

koronavírus-járvány