Krízis a Balatonnál: nem épp így tervezték felszámolni szezonalitást

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Krízis a Balatonnál: nem épp így tervezték felszámolni szezonalitást

Rengeteg a kérdőjel a Balatonon az új koronavírus-járvány miatt, a turizmusban dolgozók igen bizonytalan helyzetbe kerültek. Úgy tűnik, egy részük már veszteségként könyvelte el azt az egész évet, míg mások nagyon is bizakodóan várják a jelenleg számukra rémálomnak tűnő szituáció végét, amikor talán újra egyfajta „aranyakor” beköszöntére lehet számítani a belföldi turizmus háza táján. Egyelőre azonban sokuknak a talpon maradás a cél, és tartalék híján (illetve csak kevés tartalékkal) a remény. Néhány vendéglátóhely házhoz szállítással vagy az étteremnél helyben felvehető étel, azaz „pick-up” szolgáltatással próbál életben maradni. A felmerülő kérdésekről, a kialakult helyzetről és az idei tervekről mesélt a HelloVidéknek Szauer Judit, gasztro-kommunikációs tanácsadó, a Balatoni Gasztrotérkép ötletgazdája.

Egyértelműen bajba került a magyar turisztikai szektor az új koronavírus-járvány miatt, pedig ez adja a hazai GDP 12-13 százalékát, miközben mintegy négyszázezer munkavállalónak jelent közvetlen megélhetést, ami a családtagjaikkal együtt egymillió embert takar. Sokuknak most a nulla közelébe esett vagy eshet a bevételük, hiszen a vírus nyomában járó kijárási korlátozás és a határok lezárása több oldalról is visszaveti ennek az ágazatnak a működését. Nem érkeznek ugyanis sem a belföldi, sem a külföldi turisták, pedig a statisztikák szerint az utóbbiak több száz milliárd forintot költenek el nálunk egy átlagos évben. Kivéve most.

A Balaton idegenforgalmi régió hazánk második legnépszerűbb idegenforgalmi célterülete, évente több millió magyar és külföldi turista keresi fel, veszi igénybe a szálláshelyeket, vagy csak egyszerűen megtekinti az idegenforgalmi régió egy-egy látványosságát. Kivéve most.

Ahogy látjuk, rengeteg most a kérdőjel a Balatonon. Alapvetően az a tapasztalat, hogy óriási a riadalom a szolgáltatók körében, hiszen ez egy ismeretlen helyzet, ahol senki sem tudhat biztosan semmit. Bizonytalan, hogy milyen korlátozások lépnek még életbe, hogyan terjed és mikor érhet véget a járvány, de az is kérdéses, hogyan tud utána újra elindulni az élet a világban. A balatoni vendéglátók egy része úgy látja, hogy ugrott a szezon és ki sem tud már idénnyitni. A másik részük viszont próbál pozitív maradni és azt vizionálja, hogy nyár közepén talán már újra ki tud nyitni és a szokásosnál jobban fellendül a szezon, mert mindenki belföldre fog utazni. Szerintem valahol a kettő között van az igazság

– mondta el a HelloVidék kérdésére a HelloVidéknek Szauer Judit, gasztronómiai újságíró, a Balatoni Gasztrotérkép ötletgazdája.

A folyamatosan bővülő és megújuló Balatoni Gasztrotérkép évek óta eligazodni segít a Balaton régióban járó vendégeknek, amely olyan vendéglátóipari egységeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat és egyéb gasztro-helyszíneket tüntet fel évről-évre, amelyek elkötelezettek a folyamatos és magas minőségű vendéglátás iránt. Az idei projekt még március elején, a járványhelyzet fokozódása előtt elindult. Judit már ekkor felvette a kapcsolatot néhány régi partnerrel és számos új jelentkezővel is. Most azonban úgy tűnik, hogy az idei térképre még hónapokat kell várnunk, és nagy valószínűséggel idén a digitális felületek kapnak majd nagyobb hangsúlyt, de mindez még kérdéses. Minden a gazdasági helyzet változásától és a résztvevőktől is függ, akiknek idén egyértelműen meg kell húzniuk a nadrágszíjat, ha talpon akarnak maradni.

Mindenkivel szeretnék beszélni, és akkor fogom látni, hogy ki-hogyan reagál erre a rendkívüli helyzetre. Készítettünk egy gyors felmérést, amiből leginkább az derült ki, hogy a jelenlegi körülbelül hatvan szolgáltatónak mindössze a 15-20 százaléka maradt valamilyen formában nyitva. Ők leginkább házhozszállítást vagy pick-up ételkiszolgálást biztosítanak. Mi most a digitális felületeken erősítettük meg a jelenlétünket, és minden erőnkkel segítünk abban, hogy összekapcsoljuk a partnereinket a fogyasztókkal, vendégekkel a virtuális térben. A rendelkezésünkre álló felületeken igyekszünk minél több információt adni, azon dolgozunk, hogy amint enyhül a helyzet és lehetővé teszik a körülmények, azonnal tudjuk folytatni a munkát

– tette hozzá a szakember.

Szauer Judit szerint a kisebb vállalkozók kerültek a járványhelyzet miatt most a legnagyobb bajba, de összességében az egész vendéglátásban nagyon súlyos problémákkal szembesültek a cégek.

Gyakorlatilag áll az egész magyarországi turizmus és nem tudhatjuk, hogy mennyi ideig tart. Ahogy látom, csak akkor jöhet majd az enyhülés, amikor a belföldi turizmus újra tud indulni. Ez azonban bizonytalan és addig viszont „ki kell húznia” valahogy a vállalkozásoknak, és sajnos sokan csődbe is mehetnek addig

– mutatott rá Szauer Judit.

A Balatoni Gasztrotérkép most „mini közösségi kampányt” is indított, hogy segítsen. Ennek keretei között összekötik a jelenleg még kiszállító éttermeket, a balatoni, helyi termelőket és a kiszállítást igénylő felhasználókat.

Sokan kérdezték tőlünk, hogy tudunk-e olyan balatoni termelőket, akik kiszállítanak alapanyagot, terméket, egyéb élelmiszert, ezért arra kértük a követőinket, hogy ha tudnak, vagy ők maguk termelők és vállalnak ilyesmit, akkor írják meg nekünk a nevüket, elérhetőségüket és hogy hová vállalnak kiszállítást. Úgy döntöttünk, hogy olyan éttermek is jelentkezhetnek, akiknél van kiszállítás, mert mi összegyűjtjük őket, hogy segíthessünk ezzel összekapcsolni őket

– foglalta össze a vészhelyzet idejére indított, legfrissebb kampányukat a balatoni szakember.

A felhívásra az elmúlt egy hétben többen is jelentkeztek, köztük az 56 hektáros biodinamikus mintagazdaságot működtető Élő Bolygó Alapítvány Szentgál külterületén vagy épp a Vászolyi Sajtmanufaktúra és a nemesvámosi Tekeres Völgyi Birtok. Többen az ország egész területére szállítanak, így a kijárási korlátozás idejére sem kell lemondania senkinek a balatoni ízekről. Ebből pedig az látszik, hogy bár egyértelműen óriási bajba kerültek a vállalkozók a Balaton partján, ezzel egy időben a különböző szektorok szereplői hatalmas összefogásban próbálják megoldani a kialakult helyzetet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

magyar tenger

balcsi

turizmus

vendéglátás