Madárpusztulás a Velencei-tavon? Még nem tudni mit történhetett

24.hu   
  Megosztom
Madárpusztulás a Velencei-tavon? Még nem tudni mit történhetett

Egy Facebook-csoportban merült fel, hogy botulizmus pusztítja a madarakat a Velencei-tavon: borzalmas és végzetes mérgezés, de esetünkben nagyon valószínűtlen - számolt be róla a 24.hu.

Ahogy a portál írja, a Madárhatározó Facebook-csoportban még szeptember közepén jelent meg fotó egy nagyon rossz állapotban lévő, feltehetően haldokló sirályról. A képet megosztó azt kérdezte, hogyan segíthetne szerencsétlenül járt állaton. A továbbiakból kiderült, hogy az esetet a a Velencei-tónál, egy nádassal borított szigetszerű részen észlelték és találtak egy másik elhullott példány is. A kommentelők botulizmusra gyanakodtak, amit röviden egy baktérium termelte méreganyag okoz, izombénulás vezet kínkeserves halálhoz.

Az elhullás okát fotók alapján nem lehet meghatározni és nem vállalkoztak erre a portál által megkérdezett szakemberek sem. Mint írták, ehhez a tetemek állatorvosi, laboratóriumi vizsgálatára lenne szükség. A szakemberek viszont annyit elárultak, hogy ilyen típusú mérgezésről nincs tudomásuk, illetve a toxinok veszélyes mértékű felszaporodása szeptember közepén, főként egy Velencei-tó méretű víztestben elég valószínűtlen.

A főként vízimadarakat, de akár embert is érintő botulizmusnak vagy népi elnevezéssel kolbászbetegségnek viszont fele sem tréfa, a problémáról általánosságban Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjét kérdezte a portál.

Amint már említettük, egy mikroszkopikus lényről, a Clostridium botulinum nevű baktériumról van szó, amely a sötét, nedves környezetet kedveli, elsősorban vízben és a talajban találhatunk rá. Anyagcsereterméke egy rendkívül mérgező anyag, az úgynevezett botulinum toxin, megfelelő mennyiségben: a botulizmus izomgörcsöket, izombénulást, légzésbénulást, orvosi segítség nélkül pedig halált is okozhat

- számolt be róla a portál.

Emberek esetén elsősorban ételmérgezésként jelentkezik, nem kellően kezelt hústermékekből juthat a szervezetünkbe, például kolbászból – innen ered a botulizmus szó, ami latinul kolbászt jelent. E baktérium segítségével állítják elő egyébként a plasztikai beavatkozások során alkalmazott botoxot. De térjünk vissza a madarakhoz: ha valamely víztestben a toxin magas szintet ér el, akár tömeges megbetegedést és elhullást okozhat a vízből ivó, abból táplálkozó vízimadarak körében. Ehhez azonban több tényezőnek kell együtt hatnia.

- mondta Orbán Zoltán.

Borzalmas halál egyébként. A fokozatosan bénuló madár nyaka elernyed, ha „szerencséje van”, a feje előre billen és épp a vízen tartózkodik, viszonylag gyorsan megfullad. Ám ha valaki látott már haldokló vagy elpusztult madarat, feltűnhetett, hogy a nyaka rendre hátrafelé bicsaklik, feje a hátára esik. Az így megmerevedett állatra hosszú haláltusa vár

- tette hozzá.

Hogy mely tavak lehetnek még veszélyben, arról a cikk folytatásában lehet olvasni, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

velencei tó

madár

madárpusztulás

orbán zoltán

magyar madártani és természetvédelmi egyesület