Ez bizony varázslatos látvány: esténként már világít a Duna-menti kerékpárút

HelloVidék   
  Megosztom
Ez bizony varázslatos látvány: esténként már világít a Duna-menti kerékpárút

Jól halad a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Komárom-Esztergom megyei projektje, melynek során különleges eszközzel növelik az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút biztonságát – derül ki a cég közleményéből. A közútkezelő kísérleti jelleggel gyantába ágyazott - úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú - szemcséket kever a kerékpárút anyagába, amelyeket a nap fénye feltölt, az így kezelt felület világít a sötétben - számolt be róla a Magyar Építők.

A közlekedésbiztonság javítását célzó kezelést elsősorban veszélyes gyalogátkelők, kerékpárutak, sávjelzések, járdák, sarokkövek, negyedkövek, lassítószigetek, úttartozékok kapják meg.

A megoldással közvilágítással el nem látott, jellemzően külterületi útszakaszok használata válik kényelmesebbé és biztonságosabbá, miközben az energiafelhasználás és fényszennyezés nem nő.

Forrás: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Forrás: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A tapasztalatok alapján döntenek a további alkalmazásáról

A fejlesztés a kerékpárút közkedvelt Duna-menti szakaszán történik meg, összesen több mint 2 kilométeren. A kivitelezés a hét elején kezdődött meg, várhatóan október végéig el is készülnek a munkálatok. Az eredmény már most jól látható

– derül ki a beszámolóból.

Forrás: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Forrás: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A kísérleti szakaszon többféle koncentrációval látták el a felületet, hogy valós körülmények között tudják tesztelni, milyen összetételben hatékony ez a fajta anyaghasználat. A következő időszakban folyamatosan vizsgálják az így megépített szakaszt és az üzemeltetési tapasztalatok alapján döntenek a további alkalmazásról.

Kiemelt kép: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kerékpáros útvonal

kerékpárút

bicikliút

duna

magyar közút

magyar építők