Egyre drámaibb a helyzet: az áradó Tisza komoly gondokat okoz

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Egyre drámaibb a helyzet: az áradó Tisza komoly gondokat okoz

A Tisza felső szakaszán a magas vízállás miatt több településnél szünetel a kompközlekedés. A Sajó áradása miatt pedig több útszakaszt is lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az Útinform friss közleménye szerint, zárva tartják a 35-ös főút felől a Kesznyétenre vezető utat, így Tiszaújvárosba csak 40 km-es kerülővel, a Kiscsécs - Köröm - Bőcs - Sajólád - Muhi - Nagycsécs - Tiszaújváros útvonalon lehet eljutni. Továbbra sem járható a 26-os főútról a Sajókazára vezető út, ezért Múcsony felé kell kerülni, Muhi és Köröm között sem jár a komp.

743 centméteren tetőzött a vízszint

A Felső-Tiszán folytatódik az árhullám levonulása - tette közzé tegnap a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is.

Tájékoztatásuk szerint a Tisza Vásárosnaményig ütemesen apad, szombaton a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítve 743 centméteren tetőzött a vízszint. A sorozatosan egymásra futó árhullámok miatt jelenleg Záhony térségében tetőzés közeli a vízállás, lejjebb még árad a folyó.

A védvonalak mentén elsőfokú készültség van érvényben Olcsvaapátitól Szabolcsveresmartig, Dombrád és Tiszabercel térségében a magas vízállások miatt fenntartják a másodfokú riasztást. Szombaton Vásárosnaménynál másodpercenkénti 1750 köbméteres vízhozamot mértek a Tiszán a szakemberek.

A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz, Bodrogkeresztúr határában 2021. február 13-án. MTI/Balázs Attila
A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz, Bodrogkeresztúr határában 2021. február 13-án. MTI/Balázs Attila

A Szamoson, a Túron és a Krasznán apadás kezdődött, utóbbi két folyón azonban a jelenlegi magas vízállások miatt még másodfokú szint mellett védekeznek. A Lónyay-főcsatornán a kismértékű vízszintemelkedés miatt a legenyhébb készültségi szint van érvényben.

A belvízzel elöntött terület az igazgatóság működési területén 12 500 hektár, ennek csaknem fele vetés és szántó.

Az időjárási előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem várható jelentős csapadék, az árhullámok levonulása folyamatos lesz.

Címlapkép: MTI/Vajda János

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza

borsod

áradás