Elképesztő felfedezés: új denevérfajra bukkantak a Baradla-barlangban

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő felfedezés: új denevérfajra bukkantak a Baradla-barlangban

Egy északi denevért figyeltek meg a Baradla-barlang egyik oldal­ágában - írja a boon.hu.

Eddig mindössze öt alkalommal észlelték ezt az északi denevér fajt hazánkban, amin nincs mit csodálkozni, hiszen leginkább a magashegységekhez, illetve az északi területekhez kötődik. Ez az egyetlen bőregér, amelyik az északi sarkkörön túl is előfordul

- közölte az Aggteleki Nemzeti Park a közösségi oldalán, miután a Baradla-barlangban észlelték a ritka denevéreket. Délen az alpesi régiókat kedveli, 2000 méter magasságig található meg Eurázsia északi és középső részén.

Ahogy a portál írja, a denevér testhossza 4,8–5,4 centiméter, farokhossza körülbelül 1 centivel rövidebb, mint a teste. Szőrzete csapzottnak tűnhet, de ilyen a természetes állapota, hogy bírja a hidegebb klímát is. Szőrszálainak vége aranysárga fényű, hasoldala is sárgás. Főként lepkékre, kétszárnyú és recés szárnyú, közepes méretű repülő rovarokra vadászik. Egyike a nagy távolságokra vonuló fajoknak, ezért életmódjáról keveset tudunk.

A barlangrendszer magyarországi és szlovákiai részéről tizenhat-tizenhat denevérfaj előfordulásáról tudtak mostanáig, az északi denevér eddig nem szerepelt a listán.

A legtöbb denevér csak téli álma alatt pihen folyamatosan a barlangban, és tavasszal kezd el ébredezni a levegő hőmérsékletétől függően. Szendergésük alatt jellemzően csapatokban összebújva melegednek a falakon, lecsökken a testhőmérsékletük, és ritkásabban dobog a szívük

- mondta Piller Enikő, az Aggteleki Nemzeti Park környezeti nevelési tanácsadója, a nemzeti park Kúria Oktatóközpontjának családi napján Jósvafőn.

Fontos, hogy a kirándulók ebben az állapotukban ne ébresszék fel őket, mert az végzetes lehet számukra. A denevérek a tájékozódás mesterei, és tévhit, hogy beleakadnak az ember hajába. A közlekedésben ultrahangjelzéseik és ernyőszerű füleik segítik őket

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

baradla-barlang

denevér

denevérvédelem

új faj

északi denevér