Bakancslista: 5+1 lenyűgözően szép magyar barlang, amit tényleg kár kihagyni

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Bakancslista: 5+1 lenyűgözően szép magyar barlang, amit tényleg kár kihagyni

Ha esős, kevésbé napos túrázós időnk van, akkor sem érdemes a bakancsokat a sarokba dobni: irány a föld alatti világ! Hazánkban ugyanis számos gyönyörű barlang már látogatható, elég egy védettségi papír, de hozunk olyan barlangnéző túrát is, ami a Balaton mellett van, és még igazolvány sem kell hozzá.

Sokunk számára a barlangok sötét, titkokat rejtő, sejtelmes helyek. A földalatti világtól való természetes tartózkodásunkat azonban hamar legyőzheti a kíváncsiság: pazar természeti képződményeket, kristálytiszta levegőt, és nem semmi kikapcsolódást rejtenek ezek a titokzatos üregek.

Magyarországon jelenleg több mint 3700 barlangot tartanak nyilván, közülük azonban csak 109 éri el a 200 m-t, és csupán 30 az 1 km-es hosszúságot. Barlangjaink függőleges kiterjedése sem jelentős: az 50 m-es mélységet 97 barlang éri el, s csupán három mélyebb 200 m-nél. Viszont az öt hazai nemzeti parkjaink - Aggteleki, Balaton-felvidéki, Bükki, Duna-Dráva és Duna-Ipoly Nemzeti Park - több barlangjában is lehetőségünk nyílik a föld alatti világ védett érték megismerésére. Soroljuk is, hol miért érdemes a föld alatt is szétnézni:

1. Ahol a mélyben csónakázhatunk: a Tapolcai-tavasbarlang

Az ország egyetlen tavasbarlangja, ahol tényleg, nem vicc, csónakázhatunk is. 1903-ban kútásás közben fedezeték fel, és elsőként, már 1912 óta villanyvilágítás mellett lehet körbenézni. A karsztvíz által kialakított barlangrendszer 270 méter hosszú szakasza járható be szárazon és vízen. A Tapolcai-tavasbarlang csónakázási szempontból tényleg egyedülálló, hiszen Közép-Európa-szerte sehol se találni hozzá hasonlót.

Az utóbbi években új fogadóépületet is kapott a tavasbarlang, ahol 10 termen át fedezhetjük fel a barlangok izgalmas, rejtélyes világát. A gyerekek kipróbálhatják a barlangász képességeiket, és a kivetítőkön 3D kisfilmek tájékoztatnak a barlangok kialakulásáról, formáiról, élőlényeiről. A föld alá amúgy a kiállítás megtekintése után mehetünk le, összesen 1,5 órát szánjunk a látogatásra.

Csónakázás közben gyönyörű kőképződményekben is gyönyörködhetünk aztán, és meg se fázunk, hiszen 18 fok körüli a barlang állandó hőmérséklete. A csónakkal járható szakasz közel 150 méter hosszú, igazából a gondot nem is a hosszúsága, hanem a barlang rendkívüli népszerűsége okozza.

2. A világon hozzá hasonló alíg létezik: Anna-barlang (Miskolc-Lillafüred)

Hazánk egyik különleges természeti értéke a lillafüredi Palotaszálló függőkertje alatt húzódó Anna-barlang, amely a világ három nagyközönség számára látogatható mésztufabarlangjának egyike. Az Anna- (Petőfi-) barlang üregeinek javát 1833-ban Stark András bányász vezetésével találták meg, amikor a hámori vasverők minél hatékonyabban kívánták felhasználni az itt fakadó bővizű forrásokat. Hamar népszerű turistalátványosság lett, Petőfi Sándor is megfordult itt 1847. július 8-án. A század második felére azonban a vashámorok bezárásával egy időben a barlang is feledésbe merült. 1912-ben nyitották meg újra, majd 1927-ben, amikor a Palotaszállót építették, újabb üregekre bukkantak. Ekkor vájták ki a mai bejáratot és vezették be a villanyvilágítást.

A barlang teljes hossza 568 méter, ebből 200 méter látogatható. Az itt fakadó források vizét Miskolc vízellátásánál hasznosították. A barlangban nemcsak szép mészkőalakzatok tekinthetők meg, hanem megkövesedett növények és lenyomataik is. A téli szezon kivételével egész évben látogatható, a turistáknak kiépített 380 méteres szakasz bejárása körülbelül fél óráig tart.

3. Különleges formájú cseppkövek birodalma: Szent István Cseppkőbarlang (Miskolc-Lillafüred)

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re található. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett nyílik. Járatainak összhossza 1514 m, függőleges kiterjedése 101 m. A cseppkőképződményekben gazdag barlang teljes hossza 800 m, körülbelül a fele látogatható. Az István-barlang a különleges formájú cseppkövek birodalma.

A hegyoldalban több üreg is ismert, a későbbi István-barlangot is csak mint Kutya-barlangot tartották számon. A hagyomány szerint a lillafüredi Kálvária kápolna fölött nyíló lyuk akkor vált közismertté, amikor véletlenül beleesett egy kutya, és napokig tartó ugatására felfigyeltek a helyi lakosok. A tárlatvezetés időtartama körülbelül 30 perc. A barlangban a hőmérséklet egész évben tíz fok körüli, emiatt a látogatók számára ajánlott a megfelelő ruházat.

4. Ősemberek nyomában: a Baradla-barlang (Aggtelek)

A Baradla–Domica-barlangrendszer (a magyarországi részének a neve Baradla-barlang) Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. A Baradla-barlang, aggteleki szakasza -közismertebb nevén az "Aggteleki Cseppkőbarlang" -az Aggteleki Nemzeti Park illetve Magyarország talán legismertebb természeti jelensége.

Az Aggteleki-karszton több bejárat is nyílik. Hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. Természetes bejárata Aggtelek község határában, a messziről fehérlő magas sziklafal tövében található. A barlangot az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt az UNESCO 1995-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Az egy órás Rövid-túrán a barlang legismertebb és az őskor embere által is már használt termein keresztül tekinthetjük meg lenyűgöző cseppkőképződményeit, és ismerhetjük meg a barlang históriáját. Ugyanis a barlang, illetve a bejárat előtere mintegy hétezer éve rövidebb-hosszabb ideig védelmet-menedéket nyújtott elődeinknek. Az ásatások során előkerült több ezer lelet legnagyobb része a csiszolt kőkorból való.

5. Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A Keszthelyi-hegység 100 barlangja közül a legnagyobb a Balatonederics közelében található Csodabogyós-barlang, amelynek monumentális, -112 m szintkülönbségű ősi omladékos hasadékrendszerét a felfedezés, 1991 óta már 4 km hosszúságban sikerült feltárni. A kutatás mellett folyamatosan készült a barlang térképe is, amiből kiderült, hogy a járatok a szomszédos 340 m hosszú, -50 m mély Szél-lik barlangjáratait, 25 méternyire közelítik meg és közös légáramlási rendszert képeznek.

A Csodabogyós-barlang Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. Nevét egyébként a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen 5200 m, mélysége -121 m (a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik.

Egyes – az itt ismertetett túrák által is érintett – szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek, cseppkőzászlók, stb.) találunk. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

6. Végezetül egy remek balatoni túratipp: a gyenesdiási Vadlány-lik

Magyarországon több úgynevezett vadlány lik - másként vadlánlik - is található, főként a Balaton-Felvidéken. A "szemléletes" népi elnevezés olyan barlangüregekre, illetve barlangnyílásokra utal, melyek egykor alkalmasak lehettek az emberi használatra, többek között arra, hogy menedéket nyújtsanak. Az egyik leghíresebb magyar vadlány barlang a Balaton mellett, Gyenesdiásnál található. A Vadlánliknak nevezett nyílás a Ló-hegycsoport egyik oldalából nyílik, amúgy egy dolomitbarlang. További érdekessége pedig, hogy a 19. és 20. század fordulóján titkos pálinkafőzőnek adott otthont.

Gyenesdiás szélén, a fokozottan védett területen található Tücsök-domb nyugati peremén, fenyőerdőben van a bejárata. A könnyű erdei sétával elérhető barlang szabadon, utcai ruhában látogatható. Gyenesdiásról a sárga sáv jelzésű turistaúton közelíthető meg. A jelzett turistaútról táblával jelölt ösvényen lehet eljutni a bejáratához.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bakancslista

kirándulás

túra

túraajánlat

barlang

barlangfürdő