Szörnyű tények: tizenhatan vesztették életüket a vasúti átjáróban

HelloVidék   
  Megosztom
Szörnyű tények: tizenhatan vesztették életüket a vasúti átjáróban

Drasztikusan megemelkedett idén a vasúti átjárós balesetek száma, ezért a MÁV országos közlekedésbiztonsági kampányt indított elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében. Idén április 11-ig harminckét vasúti átjárós baleset történt a KRESZ megszegése vagy figyelmetlenség miatt, amelyekben tizenhatan meghaltak, egy híján annyian, mint tavaly egész évben.

Öten életüket vesztették és ketten súlyosan megsérültek abban a kisteherautóban, amely április 5-én reggel a Csongrád-Csanád megyei Mindszent határában a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat elé hajtott. A vasúti jármű az ütközés után kisiklott és száz méterrel odébb az oldalára borult. Az átjáróban a biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott. Két nappal később pedig egy sárvári vasúti átjáróban vesztette életét egy autó vezetője, aki gépkocsijával egy tehervonattal ütközött, írja a szoljon.hu.

A gépkocsi csak érintőlegesen ütközött neki az érkező motorvonat mozdonyának, ezért személyi sérülés nem történt, viszont a járműben és a vonatban anyagi kár keletkezett.

Április 9-én délelőtt pedig Karcagon történt hasonló eset. Ott egy személyautóval és a hozzákapcsolt utánfutóval közlekedő helyi lakos a Liget utcánál lévő fény-, illetve félsorompó nélküli vasúti átjáróhoz érkezve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére nem állt meg, ráhajtott a vasúti sínekre, ahol nekiütközött a Karcag irányába közlekedő vasúti motorkocsinak. A baleset következtében személyi sérülés nem történt.

Az elmúlt hetekben országszerte több baleset is történt vasúti átjárókban

- foglalta össze Dávid Mónika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A rendőrség ezért ismételten felhívja a figyelmet, hogy vasúti átjáróhoz közelítve, különösen, ha az fényjelző készülék és sorompó nélküli, mindenképp lassítsanak, és a kereszteződést fokozott óvatossággal közelítsék meg. Egy vonattal történő ütközés kimenetele legtöbbször súlyos kimenetelű, és akár halállal is végződhet, ezért is fontos az óvatosság, hangsúlyozta.

A vasúti átjárókban történt baleseteket az oda behajtók figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése okozza

- közölte a lappal a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától. Hozzátették, hogy a balesetek okai, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni.

Magyarországon a vasúti átjárók védelme, azok biztosítási módja kivétel nélkül minden esetben megfelel az előírt biztonsági szintnek. A vasúttársaság teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem következett be halálos áldozatot követelő baleset. A MÁV a vasúti hatóság által jóváhagyott pályafelügyeleti és biztosítóberendezési utasítások szerint, az azokban előírt gyakorisággal és rendszerben végzi az útátjárók vizsgálatát. Emellett 2018 óta folyamatosan tartanak ellenőrzéseket is a rendőrséggel közösen a vasúti átjárókban.

Figyelemfelkeltő kampányt indítanak

A vasúttársaság most induló baleset-megelőzési kampányában szerte az országban, de kiemelten a vasúti átjárók közelében találkozhatunk figyelemfelkeltő plakátokkal. Online felületeken is megjelennek vasútbiztonsági témájú üzeneteik, filmjeik. Legfőbb cél a balesetmegelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat.A MÁV Zrt. kezdeményezi a közúti-vasúti szintbeni átjárók tarthatatlan baleseti statisztikáival összefüggésben többek között a KRESZ szabályok megsértőinek drasztikus szankcionálását.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vasúti baleset

vasúti közlekedés

máv