Ezen a vidéki településen pihennek a tehetős magyarok: messze a Balaton, mégis rengetegen vesznek nyaralót

HelloVidék   
  Megosztom
Ezen a vidéki településen pihennek a tehetős magyarok: messze a Balaton, mégis rengetegen vesznek nyaralót

Búbánatvölgyben főleg üdülők és családi házak állnak, közösségi célú épület nincs a területen. A városrészbe egyre többen költöznek a természetközeli környezet miatt. Mostanra összességében elmondható, hogy a környék rendkívüli módon felértékelődött az ingatlanpiacon. Ráadásul az elmúlt évhez képest majdnem 40%-kal drágultak itt az ingatlanárak. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy mennyiért lehet házat venni itt, a természethez közel. Illetve, aki nem teheti meg, annak mennyibe kerülne egy családi nyaralás ezen a különleges környéken.

Búbánatvölgy a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben húzódik észak-déli irányban a Duna–Ipoly Nemzeti Park határán. Északról a 11-es főút és a Duna határolja. A központi belterülettől körülbelül 5 kilométerre keletre fekszik. A Szamárhegy és a Kerektó városrésszel együtt teljesen körbeöleli a 307 méter magas Szamár-hegyet (eredeti nevén Zarmárd-hegyet). A három városrész közül Búbánatvölgy a legkisebb.

Búbánatvölgyben főleg üdülők és családi házak állnak, közösségi célú épület nincs a területen. A városrészbe egyre többen költöznek a természetközeli környezet miatt. A 2001-es népszámlálási adatok szerint Búbánatvölgynek 20 állandó lakosa volt, és 8 lakás, valamint 75 nem lakott üdülő állt a területen. A 2011-es népszámlálás idején a lakosok száma 100 főre emelkedett, a lakások száma pedig 39-re.

Mostanra összességében elmondható, hogy a Búbánatvölgy rendkívüli módon felértékelődött az ingatlanpiacon. Az Ingatlan.com elemzője szerint, az elmúlt évhez képest ráadásul majdnem 40%-kal drágultak az árak.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

Érdekes módon ez egy olyan rejtett kincse a hazai ingatlanpiacnak, amit a koronavírus-járvány lecsengését követően fedeztek fel a vevők. Igaz, a búbánatvölgyi ingatlanok iránti kereslet 2019-ben volt a csúcson, amiben nagy szerepe lehet annak is, hogy akkor sokkal több eladó ingatlan szerepelt a kínálatban, illetve ezeknek az ára is jóval kedvezőbb volt

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

Ennek mentén megnéztük a Búbánatvölgyben található eladó ingatlanokat, miket kínálnak és milyen áron. A portál kínálatában a következő árakat láthatjuk:

  • A legolcsóbb ingatlan egy, a kerektóhoz közeli faházas nyaraló. Ennek ára 13,5 millió forint.
  • Ezt követi egy felújítandó kertes ház, melynek ára 29 millió forint.
  • Találunk itt egy teljesen felújított, kis tavak szomszédságában fekvő családi házat is, 35 millió forintért.
  • Ezután jön egy családi ház, óriási, panorámás teraszokkal, hatalmas kerttel, melynek ára 45 millió forint.
  • Van még itt eladó többszintes családi ház is, melynek ára 49,9 millió forint.
  • Találunk a kínálat között egy panorámás, nyeles telken álló két lakásos családi házat is, ennek ára 57 millió forint.
  • De van itt több szintes, teljesen felújított, azonnal költözhető családi ház is, melynek ára 58 millió forint.

Turiztikai szempontból is felkapottnak számít

A Szallas.hu portál arról számolt be a HelloVidéknek, hogy az esztergomi Búbánatvölgyben 8 szállásadó partnerük található, köztük egy 4 csillagos, 156 férőhelyes hotel, egy 64 férőhelyes panzió és 6 apartman, amelyek összesen 43 főt képesek vendégül látni.

Foglalási adataik alapján erre a 8 szállásra 2019-hez képest 70%-kal több foglalás érkezett be az idei évre, míg Esztergom minden szállását nézve ez az adat 44%. Azért 2019-hez hasonlítják, mert 2020 és 2021 nem fest releváns képet a járványhelyzet miatti korlátozások végett. 2019 viszont a maga idejében rekordév volt, így az idei növekedés is kiemelkedőnek számít. Esztergomban összesen 51 db foglalható szállásuk van, a búbánatvölgyi szállásokra az esztergomi foglalások 20%-a szól jelenleg.

A portál adatai szerint az előfoglalás tekintetében a július és az augusztus a legnépszerűbbek ezen a környéken, néhány nyaraló szinte már most teltházas erre az időszakra, de a hotelben is vannak már teltházas hétvégék a nyilvános foglaltsági naptáruk szerint. Mint mondták, árazásban nem látnak számottevő különbséget a régióhoz képest.

Persze megnéztük a konkrét árakat is a listaoldalon, ennek alapján a következőket látjuk:

  • Egy négy fős családnak, két éjszakára, ellátás nélkül a Kékház Apartmanban 39 000 forintba kerül.
  • Egy négy fős család számára két éjszaka, egy hosszú hétvégére, reggelivel a Kerektó Vadászház és Vendégházban 52 000 forint.
  • Egy négy fős családnak, egy éjszakára, hétvégére a Bellevue Hotel Esztergomban 91 900 forint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

búbánat-völgy

lakás

lakásvásárlás

házvásárlás

utazás

belföldi utazás

ingatlanvársárlás

lakásárak