Húzós árak: 5 frissen felújított kastély és vár, amire milliárdokat költöttek - lássuk csak, megérte?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Húzós árak: 5 frissen felújított kastély és vár, amire milliárdokat költöttek - lássuk csak, megérte?

Bár a magyar állam az elmúlt évtizedben súlyos milliárdokat költött vár- és kastélyfelújításokra, egy hazai statisztika szerint meghökkentően kevesen látogatják ezeket a történelmi és turisztikai helyeket. Már a múzeumozás is úri luxus, vagy ennyire érdektelenek vagyunk? Ezért is néztük meg, mit kínálnak ezek a vadiúj múzeumok, és mennyibe kerülnek a jegyárak.

Bár, ahogy látni fogjuk, a 2015 óta futó Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban súlyos milliárdokat költött a magyar állam vár- és kastélyfelújításokra, egy hazai statisztika szerint meghökkentően kevesen látogatják ezeket a történelmi- turisztikai helyeket. Az Innotime Hungary Kft. tavaly végzett négyszázötven fős országos online trendkutatásában a válaszokat a két, illetve négy évvel ezelőtti hasonló kutatás eredményeivel is összehasonlították - írta a Pénzcentrum.

A válaszadók 75%-a kirándulás, nyaralás programelemeként keres fel örökségturisztikai bemutatóhelyeket, 85%-a százalékuk a családdal. Azzal kapcsolatban azonban, hogy milyen gyakran látogattak meg az elmúlt évben örökségturisztikai helyszíneket, jelentős különbségek látszódnak. A kutatás szerint a válaszadók 55%-a évi egy-két alkalommal látogatott el egy várba és ugyanennyien kerestek fel egy látogatóközpontot az elmúlt év során. Ugyanakkor 30%-uk egyáltalán nem járt látogatóközpontban, 24%-uk pedig egyetlen várkiállítást sem nézett meg.

A múzeumok esetében kevésbé kirívóak a különbségek, a válaszadók 21 %-a rendszeresen járt múzeumba az elmúlt évben, 36,5% évi egy-két alkalommal, 29% kettőnél több alkalommal, s csak 13% százalék nyilatkozott úgy, hogy egyetlen múzeumot sem keresett fel.

Mitől jó egy kiállítás?

„Érthetőség, látvány, személyes megszólítás” – ezek az elvárások a vendégek részéről egy jó kiállítással szemben, derült ki a felmérésből. Cserében nem elvárás a magas szintű tudományos tartalom, vagy éppen az interaktív digitális kütyük és egyéb modern bemutatási eszközök használata sem. Sőt, a válaszadók 64%-a százaléka örülne, ha ezek az eszközök mellőzésre kerülnének a kiállítások tervezésekor. 88% szerint egy kiállítás akkor jó, ha audioguide vagy tárlatvezető nélkül is teljes élményt tud nyújtani.

Így áll most a 60 milliárdos Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Magyarországon több mint 2 ezer vár és kastély található, amelyek közül körülbelül 700 állami védelem alatt áll. Ezek a történelmi épületek gazdag múltat és kulturális örökséget képviselnek, de nem egy közülük lepusztult állapotban, az enyészetnek van kitéve. Először 2015 júliusában látott napvilágot a nemzeti kastély- és várprogramról szóló kormányrendelet, amelyben akkor még 32 várfelújítást nevesítettek, azóta azonban számos történelmi műemlékünk kikerült a programból. A Széchenyi 2020 program keretében már csak 18 kastély és 12 vár felújítása szerepelt, ezekre a kormány 60 milliárd forint összeget tervezett be. A program alapvető célja a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés, mindemellett a látogatók igényeinek kielégítésére szolgáltatások kialakítása volt az adott helyszínen.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként az elmúlt években többek között megújult a Szigetvári Zrínyi-vár, a szögligeti Szádvár, a Kinizsi-vár, a Kereki vár Balatonföldváron, a tatai, a füzérradványi és a nádasdladányi kastély, Sümegen a Püspöki Palota, valamint Bajnán a Sándor-Metternich-kastélyt. 2022-ben Majkon a kamalduli remeteség, a rendkívüli látogatottságnak örvendő szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint a Festetics-kastélyt Dégen, ahol az egyedülálló angolpark is látogatható már.

Íme, 5 közelmúltban felújított kastély és vár, amit meg lehet már nézni

Most pedig lássunk, a teljesség igénye nélkül, mely –a felújítási programban szerepelő – történelmi jelentőségű épületegyüttes látogathatóak már! Arra is kíváncsiak voltunk, mennyi idén a belépés, és milyen látványelemeket sikerült újonnan kialakítani:

1. Széchenyi-kastély Nagycenken

Három évig tartó munkálatokat követően 2023 december 14-től tárult ki a Széchenyi-kastély kapuja Nagycenken. 3,2 milliárd forintból újították fel az épületegyüttest és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket. Magyarország legnagyobb emlékmúzeumát hozták létre, ahol Széchenyi életének szakaszai mellett életműve és öröksége is megelevenedik.A nagycenki projektben a rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark (angolkert) újult meg.

Az Öreg-kastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak fel és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki. A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.

A projekt alapvető célja egy olyan nemzeti emlékhely létrehozása volt, mely Széchenyi István “a legnagyobb magyar” emlékét és eszmeiséget modern környezetben, új, friss hangokat megütve szólítja meg a látogatókat.

Az interaktív elemekkel gazdagított tárlat 3900 Ft / fő belépődíj ellenében látogatható, a teljesárú jegy mellett diákok és nyugdíjasok számára 1900 Forintos belépő váltható. A 70 év felettiek és pedagógusok számára a látogatás ingyenes. A téli nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők. A kastély kertje 500 Forint ellenében látogatható.

2. Benczúr-kúria Nógrádban

2023. augusztusában adták át a Nógrád vármegyei Benczúrfalván található Benczúr-kúriát, amire a magyar állam, uniós forrásból 1 milliárdot költött – erről a HelloVidék is beszámolt.

A nógrádi dombok között, a Megyer-patak mellett fekszik Szécsény-Benczúrfalva, ahol Benczúr Gyula élete utolsó éveiben élt és alkotott. A község neve 1927-ig Dolány volt, ekkor vette föl tiszteletből a híres festőóriás nevét. 1963-től közigazgatásilag Szécsényhez tartozik. A régi kastély egy dombtetőn állt, sűrű erdővel körülvéve, az alig százötven házból álló falu felett. Benczúr beleszeretett a fehérre meszelt kúriába, melyt Mikszáth tanácsára vett meg. Felújította az elhanyagolt épületet, és a csendes kúriából családjával ritka szép otthont vará-zsoltak. Reneszánsz és rokokó bútorokkal, valamint értékes műkincsekkel, keleti szőnyegekkel. A kastélytól alig néhány lépésre Benczúr önálló műtermet alakított ki egy eredetileg mag-tárként funkcionáló épületből. Olyan művek születtek itt mint az Európa elrablása vagy Krisztus az Olajfák hegyén.

A család Benczúr Gyula halála után a kastélyban panziót üzemeltetett 1945-ig, az államosítást követően tsz-rodaként, moziként, iskolaként, kultúrházként és raktárként is használták. A rendszerváltás után a kastély állapota leromlott.

A felújítás során az volt a cél, hogy a 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakciót hozzanak létre, amely a látogatók számára Benczúr Gyula művészetének megismerését és a szabadidő minőségi eltöltését nyújtja. A fejlesztési központi eleme az interaktív kiállítás, amelyben megismerhető a festőművész élete és munkássága. Új kiszolgáló tereket – fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, megújultak a vizesblokkok – is épültek. Olyan teret is létrehoztak, amely alkalmas workshopok és alkotótáborok megtartására, újjászületett a kúria közvetlen környezete, korszerűsítették a kerti úthálózatot és parkolót is kialakítottak.

Jegyárak

 • Felnőtt jegy: 2 500 Ft.
 • Helyi lakosoknak: 1 000 Ft.
 • Kedvezményes jegy: 1 250 Ft.
 • Családi jegy: 5 000 Ft.

3. Becsky–Kossuth-kúria Komlódtótfalun

2023. augusztus 22-én került sor a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria ünnepélyes átadójára. A beruházásnak köszönhetően teljesen megújult a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Komlódtótfalun található épületegyüttes. Az épület egykoron egy nyüzsgő birtok központja, a földesúr és családjának otthona, a vár-megyei társasági élet jeles színtere volt.

A későbarokk kúria a későbbi átalakításkor klasszicista részletekkel gyarapodott. A magasföldszintes, mandzardtetős épület főhomlokzatának tengelyében elhelyezett nyitott tornácszerű portikusszal védett bejárat ovális fogadótérbe vezet. Innen nyílnak a nagyméretű helyiségek. A főépület körül egykor tágas udvar volt, jobbra és balra gazdasági melléképületek álltak, amelyeket kiterjedt kert övezett. A kúria 1900 körül már Kossuth birtok volt. Kossuth István fia, Lajos Gábor tulajdona lett, majd annak két leányáé 1945-ig. Az államosítás után a kúriát a helyi termelőszövetkezet raktárként használta.

A felújítás 658 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és 50 millió forint hazai forrásból valósult meg. A fejlesztés során a kúria épülete, mint kiállítótér újult meg. A telken egy új, az utcafrontra néző melléképület biztosítja a látogatók fogadását és kiszolgálását. A kúria kertjében a központi tematikához igazodva, a köznemesi élet és gazdálkodás kerül bemutatásra - olvasható az ismeretőben.

A kúria falai között „Régi történetek a tekintetes urakról” címmel nyílt interaktív kiállítás. Műtárgyak, hiteles műtárgymásolatok, ábrázolások, és nem utolsó sorban játékos feladatok segítségével mutatja majd be a módos birtokos nemesi réteg hétköznapjait és ünnepeit.

Jegyárak

 • Kombinált jegy (kúria és park látogatására érvényes):
 • Kombinált teljes árú jegy: 2 500 Ft/fő
 • Helyi lakosoknak: 1 000 Ft (lakcímkártyával igazolandó)
 • Kombinált kedvezményes jegy: 1 250 Ft/fő
 • Kombinált családi jegy: 5 000 Ft/család.
 • 1 vagy 2 felnőtt + 2 gyermek (6-18 év között)
 • Parkjegy: 500 Ft.

4. Szigetvári Zrínyi-vár

2023. május közepén adták át a megújult szigetvári Zrínyi-várat, amelyen több mint kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt három évben. A Zrínyi Miklós és mártírtársai 1566-os, törökök elleni hősi helytállásáról ismertté vált vár a Nemzeti kastély- és várprogram részeként, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2,063 milliárd forintos támogatásával újult meg.

A Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb, 2016 óta a Nemzeti emlékhely címet viselő, idén pedig az Év emlékhelye díjat is kiérdemlő műemlékén elvégzett fejlesztések részeként új, egész évben látogatható attrakciókkal bővült, de megújult a várkert, a várfalsétány, különleges, interaktív kiállítást építettek, sőt, a korábban használaton kívüli kazamata épületébe is új múzeumi funkciókat telepítettek.

Négy különböző projekt kapcsolódott a vár fejlesztéséhez az elmúlt tíz évben: ennek keretében előbb látogatóközpont épült, majd megújultak a sétautak, az utcabútorok, a vár mellett lévő tó, illetve a kazamatasor, végül pedig új kiállítótér, vendéglátóhely és konferenciaterem jött létre.

Jegyárak (többféle kategóriájú jegy van, ezért érdemes belépés előtt külön is tájékozódni):

 • Felnőtt jegy: (A vár teljes területére): 3500 Ft
 • Diák- és nyugdíjas jegy: (A vár teljes területére): 2800 Ft
 • Családi jegy: (A vár teljes területére): 7000 Ft

5. Somlói vár

A felújított dobai somlói várat 2023. március 25. óta vehetik birtokba a várlátogatók. Megújult a délnyugati kaszárnyaszárny, az odavezető híd és a sütőház, valamint interaktív kiállítást rendeztek be – ehhez zárt tereket is kialakítottak, melyek eddig nem voltak a várban –, és az alsóvárat is megerősítették. A felújítás egy évig tartott, és a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósult meg, több mint 310 millió forintból.

Címlapkép forrása: http://nkvp.hu/

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bakancslista

kastélyfelújítás

várfelújítás

uniós fejlesztés

turizmus