Az eredeti gyulai kolbász recept: így készül a tökéletes házi kolbász

HelloVidék   
  Megosztom
Az eredeti gyulai kolbász recept: így készül a tökéletes házi kolbász

Gyulai házi kolbász recept az eredeti gyulai kolbász recept szerint: így készül a kolbász recept gyulai módra, ez a gyulai kolbász összetétele a gyulai kolbász mintabolt szerint.

Magyarország méltán híres a különböző egyedi és utánozhatatlan élelmiszereiről, amelyek közül az egyik legnépszerűbb termék nem más, mint a gyulai kolbász, ami szinte kötelező szuvenír azoknak, akik külföldről látogatnak hazánkban. A gyulai kolbász mindemellett egy olyan alapélelmiszer, ami szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul: sokan nem tudják azonban, hogy otthon is elkészíthető a gyulai kolbász eredeti recept alapján. Gyulai kolbász múzeum: eláruljuk, mi a gyulai kolbász története és miért ilyen különleges a gyulai kolbász?

Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a gyulai kolbász az eredeti gyulai kolbász recept alapján, illetve, hogy mi a gyulai kolbász összetétele a gyulai kolbász mintabolt hivatalos információi alapján. Mi a különbség a gyulai kolbász eredeti recept és a gyulai házi kolbász recept között? Házi kolbász recept gyulai módra: milyen alapanyagokat használjunk, hogy tökéletes legyen a kolbászunk? Hogyan készítsünk füstölt kolbászt, mi a gyulai szárazkolbász készítés titka?

A gyulai kolbász története

A gyulai téli vásár a 18-19. század során Európa egyik legforgalmasabb vásárává nőtte ki magát, ahová sertések tízezreit hajtották föl eladási célzattal. A hajtás során néhány állat lába megsérült, ezért kialakult az igény arra, hogy felépítsenek egy városi közvágóhidat (1868), ugyanis az értékes sertéshúst senki nem akarta veszni hagyni. Habár már javában gyártották a gyulai kolbászt, a Hungarikumot ifj. Balog József tetet híressé 1910-ben, amikor aranyérmet nyert kolbászával a Brüsszeli Világkiállításon.

A gyulai kolbász gyártásának gépesítése Stéberl András nevéhez fűződik, aki külföldön szerzett tapasztalatait felhasználva számos munkafázist automatizált, így sokkal gyorsabban lehetett kolbászt gyártani, mint a hagyományos kézi technikával. A gyulai kolbász egyre népszerűbb lett és egyre többet exportáltak belőle külföldre, így folyamatosan fejlesztették a gyárat, új füstölővel, hűtőházzal, raktárakkal látták el, illetve a termékek palettája is színesedett: az eredeti gyulai kolbász mellett kaphatóvá vált például szalámi, szalonna vagy konzerv is. Stéberl vezetése alatt a gyulai kolbász újra aratott a Világkiállításon, ahol Arany Diplomát nyert.

A húsüzem a későbbiekben,1953-tól Csíki József vezetése alatt működött, a szocializmus alatt államosításon esett át. A gyulai húsüzem 1978-ban kezdett világszínvonalú üzemként működni, Gyulai Húskombinát néven. Míg a ’80-as években virágzott az ipar, a ’90-es években, a rendszerváltás után a Húskombinát is nehéz helyzetbe került: megszűntek a keleti exportok, túl nagy volt a kapacitás a belföldi kereslethez képest, ez alatt csökkent a magyar sertésállomány, drágult a gyártás és betörtek a magyar piacra az olcsó külföldi élelmiszerláncok termékei is, ami lenyomta az árakat. A folyamat végül odáig vezetett, hogy 2012-ben felszámolásra került a gyulai húskombinát.

2013-ban meg is történt az újrakezdés, immár Gyulahús Kft. néven, ezzel teljesen új alapokra helyezve a gyulai kolbász és más hústermékek termelését. Az önkormányzat állami támogatások segítségével felvásárolta a régi épületeket, ezzel megmentve a gyulai húsipart. A száraz gyulai kolbász készítése mind a mai napig a Stéberl-féle üzemben történik, a töltelékes áruk pedig a Kétegyházi úti üzemben jönnek létre.

Mi a különbség a gyulai és a csabai kolbász között?

Mind a gyulai kolbász, mind a csabai kolbász népszerű magyar húsipari termékek, és habár mindkettő nagyon finom paprikás kolbász, a két termék nem ugyanaz. Míg a gyulai kolbász készítése során az összetevőket sertés vékonybélbe töltik, addig a csabai kolbásznál sertés vastagbelet használnak – ebből adódik a legszembetűnőbb különbség, még pedig a kolbász átmérője. A gyulai kolbász átmérője 3-3,5 cm, vastagsága egyenletes, ezzel szemben a csabai kolbász vastagsága nem egyenletes, 4 és 6 cm között hullámzik.

A gyulai kolbász és a csabai kolbász fűszerezése sem egyforma: a gyulai kolbász főként borssal készül, ez adja enyhe csípősségét is. A csabai kolbász inkább köményes fűszerezésű, és mindig csípős. További különbség, hogy míg a gyulai kolbász gyártója már inkább nagyüzemi, ipari húsfeldolgozással foglalkozik, addig a csabai kolbász készítése még mindig hentesdinasztiákhoz kapcsolható, megőrizte manufaktúra jellegét.

Mind a csabai, mind a gyulai Békés megyéből származik, mindkettő fontos magyar Hungarikum, éppen ezért ne hagyjuk ki a kolbászkóstolót, ha a térségbe látogatunk, garantáltan nem fogunk csalódni bennük!

A gyulai kolbász összetétele

Az eredeti gyulai kolbász, ami 1935-ben kiérdemelte az Aranydiplomát, sertéshúsból készül – 100 g gyulai kolbász végtermékhez 162 g sertéshúst használnak fel. A sertéshús mellett a gyulai kolbász tartalmaz szalonnát is (ez adja a gyulai kolbász zsírosságát), burkolóanyaga pedig sertés vékonybél. A gyulai kolbász fűszerei a só, a fűszerpaprika őrlemény és a bors, de tartalmaz még antioxidánsokat és tartósítószert is. Hozzáadott glutén vagy laktóz nem található benne.

A gyulai kolbász kalória tartalma

Az eredeti gyulai kolbász kalória tartalma a legtöbb kolbászféléhez hasonlatosan magas: 100 g eredeti gyulai kolbászban ~479 kcal található, ami azt jelenti, hogy igen kiadós ételeket készíthetünk a felhasználásával. A gyulai kolbász nagyszerű alapanyaga lehet a paprikás krumplinak, a kolbászos lecsónak és más tradicionális magyaros ételeknek is.

Az eredeti gyulai kolbász recept

A gyulai kolbász készítése fej és lábak nélküli sertéshúsból történik, ehhez a húsokat kézi kicsontozással nyerik ki a sertés féltestekből. A gyulai kolbász alapanyagai közé tartozik a kicsontozott comb, lapocka, karaj, tarja, dagadó és oldalas, illetve a mirigyektől mentesített kemény szalonna (láthatjuk, hogy sovány és zsíros húsok egyaránt kerülnek felhasználásra). A húsdarabokat mínusz 2-4°-ra fagyasztják, vagy 0-7°-ra hűtik elő, illetve az ugyanígy lehűtött szalonnával együtt gépi úton 4-6 mm-es darabokra aprítják, majd hozzájuk keverik a nitrites sót és a különböző fűszereket. Ennek az eredménye egy hideg húspaszta lesz (0-4°), ezt töltőgéppel a vékonybélbe töltik, majd klipszelik.

Ez után következik a gyulai kolbász füstölése, ami 2-3 napon át tart, bükkfahasábok lassú izzatásával, 20° alatti hőmérsékleten, 70-90%-os páratartalmon. Ezt követően a gyulai kolbász lassú érlelése, szárítása következik, aminek a végeredménye, hogy a kolbász elnyeri a már jól ismert állagot. A szárítási folyamat átlagosan 14-16 napig tart, ezt egy kb. ugyanilyen hosszú érleléses időszak követi, már lecsomagolt állapotban. Az érlelődés során a gyulai kolbász nedvességtartalma kiegyenlítődik, stabilizálódik a színe, beindulnak az antioxidánsok, illetve az egész kolbász porhanyósabbá válik.

A házi gyulai kolbász készítése

Habár a gyulai húsüzemben készülnek az igazán profi kolbászok, a kísérletező kedvű szakácsoknak mindenképpen érdemes megpróbálkozniuk a házi gyulai kolbász készítésével, ami nem csak izgalmas lehetőség a tanulásra, hanem nagyszerű programként is szolgálhat családoknak, barátoknak a közös időtöltésre. Nézzük, hogyan készül a házi kolbász gyulai stílusban!

Gyulai házi kolbász recept

A gyulai kolbász hozzávalói

 • 7 kg sertéslapocka és sertéscomb vegyesen
 • 3 kg tokaszalonna
 • 50 g fokhagyma
 • 250 g só
 • 200 g őrölt édes pirospaprika
 • 50 g őrölt csípős paprika
 • 25 g őrölt feketebors
 • 25 g őrölt fűszerkömény

A gyulai kolbász elkészítése

 1. Csontozzuk ki a húst, majd daráljuk le a szalonnával együtt közepes lyukú húsdarálón, ezt követően adjuk hozzá a sót, illetve a fűszereket, és dolgozzuk össze olyan alaposan, amennyire csak lehet.
 2. Hogy a gyulai kolbász massza átvegye a fűszerek ízét, érdemes ilyenkor egy éjszakára alacsony hőfokon állni hagyni, majd másnap újra átdolgozni, hogy mindenhová eljussanak a fűszerek.
 3. Kolbásztöltővel töltsük a masszát feszesen (törekedjünk a közepesen kemény állagra) sertés vékonybélbe vagy ízlés szerint műbélbe vigyázva, hogy ne legyen a kolbász levegős, majd a kívánt hosszúságú szálakat (kb. 40 cm) klipszeljük vagy kössük el.

A gyulai kolbász füstölése és szárítása

Habár a frissen elkészült gyulai kolbász is nagyon finom (érdekel, hogyan történik a tökéletes hurka és kolbász sütése?), az eredeti gyulai kolbász egy aránylag száraz füstölt kolbász. A gyulai kolbász füstöléséhez nem szükséges saját füstölőt vásárolnunk, egyszerűen csak keressünk egy megbízható füstölőt és bízzuk rá a munkát. A gyulai kolbász füstölése kapcsán jó, ha tudjuk, hogy mindenképpen keményfát kell használnunk hozzá, lehetőleg bükkfát.

A vékonybélbe töltött vékony kolbászt 2-3, a vastagkolbászt 6-8 napig füstöljük, ezt követően pedig hideg érlelés következik. A füstölést követően a kolbászt lógassuk fel nedvességtől védett, de szellős helyre, például egy kamrába. Az érlelés (szárítás) időtartama szintén a gyulai kolbász vastagságától függ: a vékony kolbászt általában elég 2 hétig érlelni, míg a vastag kolbász érlelése akár 6 hétig is eltarthat.

A füstölésnek és a szárításnak köszönhetően a gyulai kolbász hónapokig eláll, így ha ügyesek vagyunk, egy egész évre elegendő csemegét készíthetünk egy alkalommal. Érdemes lehet előre kalkulálni a mennyiséggel: tudnunk kell, hogy a húsból távozó nedvességgel az élelmiszer veszíteni fog a súlyából is, (vagyis 10 kg húsból nem lesz 10 kg füstölt kolbász)!

Gyulai kolbász múzeum

Amennyiben ellátogatunk Gyulára, érdemes meglátogatnunk a múzeumot is. A Gyulai hentes múzeum, avagy a Gyulai kolbász múzeum bemutatja a gyulai kolbász készítés során használt, múlt századi eszközöket, amelyekhez kérhető szakmai tárlatvezetés is. A múzeumba belépve megismerhetjük a gyulai kolbász évszázadokra visszanyúló történetét, fényképekkel és illusztrációkkal bemutatva a húsüzem és a város múltját.

Gyulai kolbász mintabolt

Habár a gyulai kolbász a gyártó más termékeihez hasonlóan kapható a nagyobb áruházláncok polcain, egy-egy kirándulás alkalmával érdemes ellátogatnunk a mintaboltba, hol biztos, hogy fellelhetőek a gyulai kolbász fajtái, illetve az összes gyulai termékből vásárolhatunk.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kolbász

gyula

magyar konyha

hungarikum

gasztro

gasztronómia

étel