Azt hitted, a Kinizsi 100 a leggyilkosabb magyar teljesítménytúra? Nézd meg ezeket!

HelloVidék   
  Megosztom
Azt hitted, a Kinizsi 100 a leggyilkosabb magyar teljesítménytúra? Nézd meg ezeket!

Minden magyarországi túrázó bakancslistáján ott van valószínűleg a kultikus Kinizsi 100, amit sokan a teljesítménytúrázás csúcsának tartanak. A 100 kilométeren kanyargó útvonal teljesítése kivételes fizikális és mentális erőnlétet követel és a teljesítők minden bizonnyal még az unokáiknak is emlegetik a teljesítményüket. De azoknak, akiknek ez nem lenne elég és még nehezebb próbatételre vágynak, mutatunk pár ötletet a hazai lehetőségek közül. Bár nem gondolnánk, hogy a tél a legalkalmasabb időszak a túrázásra, de ilyenkor is bőven találni szervezett eseményeket és a hóval borított erdőnek is megvan a maga szépsége.

Hagyományosan május végén rendezik Magyarország talán legismertebb ultrahosszú teljesítménytúráját, a kultikus Kinizsi 100-at. A Békásmegyerről induló, a Pilisen keresztül Tatára érkező teljesítménytúra – ahogy az elnevezés is sejteti – 100 km hosszú, a teljes szintemelkedés 2930 méter, minderre 24 óra áll rendelkezésre. Nem kis felkészülést igényel a teljesítése, de akinek ez mégsem lenne elég, összegyűjtöttük néhány teljesítménytúrát és terepfutó esemény, amihez képest a Kinizsi 100 csak bemelegítésnek tűnhet. (Sok eseményt több távon is meghirdetnek, mindenhol a leghosszabbat választottuk.)

Dél Zala Dombjai Ultra Trail

A Zalai-Dombság déli részén halad végig 300 kilométer hosszan az útvonal, amit terepfutók, teljesítménytúrázók, vagy akár terepbiciklisek is teljesíthetnek. A táv 300 kilométer, amit 3 darab 100 kilométeres részre felosztva is meg lehet tenni. 60 dombot kell megmászni, a teljes szintemelkedés 6000 méter. Nincsenek hagyományos értelemben vett versenyidőpontok, a túra bármikor teljesíthető és nevezési díj sincs. Két lábon legfeljebb 90 óra áll rendelkezésre a teljesítésre, két keréken pedig 60 óra a szintidő, ha valaki a 3 napos változatot választja, abban az esetben 72, illetve 48 órára csökken a szintidő.

A Kör

A vadregényes Börzsönyben halad A Kör, ami nem egy hagyományos verseny, bármikor teljesíthető, így nevezési díj sincs. A 152 kilométer hosszú, 7100 pozitív szintemelkedést tartalmazó útvonalra kvalifikálni kell, 100 kilométer feletti magyarországi vagy külföldi terepfutó versenyek teljesítésével. Eddig összesen 39 alkalommal teljesítették sikeresen hivatalosan a 2013-as megalakulása óta, ezek között vannak, akik párban indultak és van olyan is, aki többször végigment a 30 órás szintidőn belül.

Mátra 115

A Mártában rendezett esemény egy közösségi teljesítménytúra, amit a túrázó-futó közösség rendez magának, rendszerint június első hétvégéjén. A leghosszabb táv 132 kilométeres, és 6760 méter szintemelkedést kell leküzdeni mindössze 32 óra leforgása alatt. Közösségi eseményként a nevezési díj egy tálca saját készítésű édes vagy sós sütemény (vagy bármi más, a frissítőponton hasznos élelem), illetve étkezési jegyeket kell venni, ha valaki a központi ellátmányból (leves, gyümölcs, tea, kóla, zsíroskenyér, stb.) akar fogyasztani.

UTH 112

A Salomon Ultra Trail Hungary útvonala 112 kilométeren át vezet a Pilisen és a Visegrádi Hegységen keresztül, Szentendréről indulva. 4200 méter feletti a szintemelkedés a terepfutóversenyen és 20 óra alatt kell teljesíteni a távot. A következő eseményt 2019. június 9-én rendezik meg.

Kazinczy 200

Kazinczy Ferenc emlékére rendezik meg nyaranta, júniusban a Kazinczy emléktúra és terepfutó versenyt a Zemplénben, amelynek klasszikus távja 200 kilométer hosszú. A 200 (pontosabban 203,3) kilométerhez 7400 méter szintemelkedés társul és 55 óra alatt kell teljesíteni. Előzetes nevezésnél 10000 forint a nevezési díj, de a hosszútávú teljesítménytúra bajnokságban résztvevők 7000 forintért nevezhetnek.

Dynafit Lynx

A Börzsöny ad otthont a terepfutóversenynek, amelynek keretein belül akár 110 kilométert is lehet futni. A szintemelkedés 5260 méter és legfeljebb 22 óra alatt kell teljesíteni. A felsoroltak közül ez a legdrágább nevezési díjú verseny, 19900 forintot kellett érte idén fizetni az augusztusban megrendezett versenyre. Az időpont miatt a nyári meleg különösen extrém kihívást jelenthet.

Galyavár 110 mérföld

A meredek lejtőket és emelkedőket tartalmazó, hírhedt „Galyavár körön” halad a teljesítménytúra, amit rendszerint novemberben rendeznek meg. A leghosszabb távot választók összesen 24-szer teszik meg a 7,38 kilométer hosszú kört, így 110 mérföldet, vagyis 177 kilométert futnak vagy gyalogolnak. A nehézség, hogy a szintemelkedés extrém, a 177 kilométeres távra 11520 méter adódik. Mindezt 48 óra alatt kell teljesíteni. Ráadásul a monotóniát is jól kell tűrni, hiszen 24-szer kell végigmenni ugyanazon a körön. A nevezési díj nem olcsó, 10000/12000 forint.

Vérkör

Igazi 21. századi teljesítménytúra a Vérkör, ami egy 77 kilométeres körtúra a Vértesben, ami egyénileg, bármikor teljesíthető gyalog, futva, vagy biciklivel. A különlegessége, hogy a teljesítést az útvonalon elhelyezett ellenőrző QR-kódok segítségével lehet igazolni. Gyalog legfeljebb 18 óra áll rendelkezésre, nevezési díj nincs, csak teljesítési díj, amiért cserébe kitűzőt vagy érmet kaphatsz.

És még egy különlegesség

Nem klasszikus teljesítménytúrák a „Túlélőtúrák”, amelyek jellegzetessége, hogy egy bizonyos, kijelölt területen kell pontokat felkeresni és ott különböző feladatokat végrehajtani (például az érintett objektummal kapcsolatos kérdésekre válaszolni). A résztvevők saját maguk alakíthatják ki az útvonalat, de időkorlát van. Itt már nem csak a testi és a lelki fáradtsággal kell megküzdeni egy ébren, az erdőben töltött éjszaka, vagy potenciálisan több tíz kilométer megtétele után, hanem gondolkozni is kell, amikor már minden lépés fáj. Itthon többek között a Magyar Természetjáró Egyesület és a Hamahama természetjáró Egyesület szervez ilyen eseményeket rendszeresen, pár ezer forintos nevezési díjért cserében. A Hamahama következő túráját december végén rendezik meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

túra

futás

teljesítmény

teljesítménytúra

ultratáv

kinizsi 100

kirándulás

hellovidék

magyarország

sport

rekreáció

természet

gyalogtúra