Azt hitted, a Kinizsi 100 a leggyilkosabb magyar teljesítménytúra? Nézd meg ezeket!

HelloVidék   
  Megosztom
Azt hitted, a Kinizsi 100 a leggyilkosabb magyar teljesítménytúra? Nézd meg ezeket!

Minden magyarországi túrázó bakancslistáján ott van valószínűleg a kultikus Kinizsi 100, amit sokan a teljesítménytúrázás csúcsának tartanak. A 100 kilométeren kanyargó útvonal teljesítése kivételes fizikális és mentális erőnlétet követel és a teljesítők minden bizonnyal még az unokáiknak is emlegetik a teljesítményüket. De azoknak, akiknek ez nem lenne elég és még nehezebb próbatételre vágynak, mutatunk pár ötletet a hazai lehetőségek közül. Bár nem gondolnánk, hogy a tél a legalkalmasabb időszak a túrázásra, de ilyenkor is bőven találni szervezett eseményeket és a hóval borított erdőnek is megvan a maga szépsége.

Hagyományosan május végén rendezik Magyarország talán legismertebb ultrahosszú teljesítménytúráját, a kultikus Kinizsi 100-at. A Békásmegyerről induló, a Pilisen keresztül Tatára érkező teljesítménytúra – ahogy az elnevezés is sejteti – 100 km hosszú, a teljes szintemelkedés 2930 méter, minderre 24 óra áll rendelkezésre. Nem kis felkészülést igényel a teljesítése, de akinek ez mégsem lenne elég, összegyűjtöttük néhány teljesítménytúrát és terepfutó esemény, amihez képest a Kinizsi 100 csak bemelegítésnek tűnhet. (Sok eseményt több távon is meghirdetnek, mindenhol a leghosszabbat választottuk.)

Dél Zala Dombjai Ultra Trail

A Zalai-Dombság déli részén halad végig 300 kilométer hosszan az útvonal, amit terepfutók, teljesítménytúrázók, vagy akár terepbiciklisek is teljesíthetnek. A táv 300 kilométer, amit 3 darab 100 kilométeres részre felosztva is meg lehet tenni. 60 dombot kell megmászni, a teljes szintemelkedés 6000 méter. Nincsenek hagyományos értelemben vett versenyidőpontok, a túra bármikor teljesíthető és nevezési díj sincs. Két lábon legfeljebb 90 óra áll rendelkezésre a teljesítésre, két keréken pedig 60 óra a szintidő, ha valaki a 3 napos változatot választja, abban az esetben 72, illetve 48 órára csökken a szintidő.

A Kör

A vadregényes Börzsönyben halad A Kör, ami nem egy hagyományos verseny, bármikor teljesíthető, így nevezési díj sincs. A 152 kilométer hosszú, 7100 pozitív szintemelkedést tartalmazó útvonalra kvalifikálni kell, 100 kilométer feletti magyarországi vagy külföldi terepfutó versenyek teljesítésével. Eddig összesen 39 alkalommal teljesítették sikeresen hivatalosan a 2013-as megalakulása óta, ezek között vannak, akik párban indultak és van olyan is, aki többször végigment a 30 órás szintidőn belül.

Mátra 115

A Mártában rendezett esemény egy közösségi teljesítménytúra, amit a túrázó-futó közösség rendez magának, rendszerint június első hétvégéjén. A leghosszabb táv 132 kilométeres, és 6760 méter szintemelkedést kell leküzdeni mindössze 32 óra leforgása alatt. Közösségi eseményként a nevezési díj egy tálca saját készítésű édes vagy sós sütemény (vagy bármi más, a frissítőponton hasznos élelem), illetve étkezési jegyeket kell venni, ha valaki a központi ellátmányból (leves, gyümölcs, tea, kóla, zsíroskenyér, stb.) akar fogyasztani.

UTH 112

A Salomon Ultra Trail Hungary útvonala 112 kilométeren át vezet a Pilisen és a Visegrádi Hegységen keresztül, Szentendréről indulva. 4200 méter feletti a szintemelkedés a terepfutóversenyen és 20 óra alatt kell teljesíteni a távot. A következő eseményt 2019. június 9-én rendezik meg.

Kazinczy 200

Kazinczy Ferenc emlékére rendezik meg nyaranta, júniusban a Kazinczy emléktúra és terepfutó versenyt a Zemplénben, amelynek klasszikus távja 200 kilométer hosszú. A 200 (pontosabban 203,3) kilométerhez 7400 méter szintemelkedés társul és 55 óra alatt kell teljesíteni. Előzetes nevezésnél 10000 forint a nevezési díj, de a hosszútávú teljesítménytúra bajnokságban résztvevők 7000 forintért nevezhetnek.

Dynafit Lynx

A Börzsöny ad otthont a terepfutóversenynek, amelynek keretein belül akár 110 kilométert is lehet futni. A szintemelkedés 5260 méter és legfeljebb 22 óra alatt kell teljesíteni. A felsoroltak közül ez a legdrágább nevezési díjú verseny, 19900 forintot kellett érte idén fizetni az augusztusban megrendezett versenyre. Az időpont miatt a nyári meleg különösen extrém kihívást jelenthet.

Galyavár 110 mérföld

A meredek lejtőket és emelkedőket tartalmazó, hírhedt „Galyavár körön” halad a teljesítménytúra, amit rendszerint novemberben rendeznek meg. A leghosszabb távot választók összesen 24-szer teszik meg a 7,38 kilométer hosszú kört, így 110 mérföldet, vagyis 177 kilométert futnak vagy gyalogolnak. A nehézség, hogy a szintemelkedés extrém, a 177 kilométeres távra 11520 méter adódik. Mindezt 48 óra alatt kell teljesíteni. Ráadásul a monotóniát is jól kell tűrni, hiszen 24-szer kell végigmenni ugyanazon a körön. A nevezési díj nem olcsó, 10000/12000 forint.

Vérkör

Igazi 21. századi teljesítménytúra a Vérkör, ami egy 77 kilométeres körtúra a Vértesben, ami egyénileg, bármikor teljesíthető gyalog, futva, vagy biciklivel. A különlegessége, hogy a teljesítést az útvonalon elhelyezett ellenőrző QR-kódok segítségével lehet igazolni. Gyalog legfeljebb 18 óra áll rendelkezésre, nevezési díj nincs, csak teljesítési díj, amiért cserébe kitűzőt vagy érmet kaphatsz.

És még egy különlegesség

Nem klasszikus teljesítménytúrák a „Túlélőtúrák”, amelyek jellegzetessége, hogy egy bizonyos, kijelölt területen kell pontokat felkeresni és ott különböző feladatokat végrehajtani (például az érintett objektummal kapcsolatos kérdésekre válaszolni). A résztvevők saját maguk alakíthatják ki az útvonalat, de időkorlát van. Itt már nem csak a testi és a lelki fáradtsággal kell megküzdeni egy ébren, az erdőben töltött éjszaka, vagy potenciálisan több tíz kilométer megtétele után, hanem gondolkozni is kell, amikor már minden lépés fáj. Itthon többek között a Magyar Természetjáró Egyesület és a Hamahama természetjáró Egyesület szervez ilyen eseményeket rendszeresen, pár ezer forintos nevezési díjért cserében. A Hamahama következő túráját december végén rendezik meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

túra

futás

teljesítmény

teljesítménytúra

ultratáv

kinizsi 100

kirándulás

hellovidék

magyarország

sport

rekreáció

természet

gyalogtúra