Ezekben a megyékben okozzák a legtöbb balesetet az ittas vezetők

HelloVidék   
  Megosztom
Ezekben a megyékben okozzák a legtöbb balesetet az ittas vezetők

Az ünnepi időszak után sem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a balesetek megelőzése érdekében minden esetben józanul üljünk a volán mögé. A statisztikák alapján szerencsére egyre többen tartják ezt be, az elmúlt éveket nézve ugyanis csökken az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma az országban. A police.hu adatai szerint tavaly októberig valamivel több mint 1000 ilyen baleset volt.

Csökken az ittas vezetések miatti balesetek száma

Évről évre csökken az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma az országban. Míg 2010-ben a police.hu adatai szerint a 19 megyében összesen 1710 ilyen balesetet regisztráltak, addig tavaly már csak 1212-t, idén októberig pedig 1043-at.

2010 és 2017 között a legnagyobb számbeli csökkenést az ittas vezetés miatti balesetekben Pest megye mutatta fel, ahol 80-nal kevesebb ilyen baleset volt tavaly, mint 2010-ben. Nagyobb számbeli csökkenést mutatott még fel a vizsgált időszak alatt Szolnok és Borsod megye is. Más a helyzet, ha százalékos változást nézünk, ez esetben Szolnok megyében csökkent legnagyobb mértékben, 57%-kal az ittas közúti személysérüléses balesetek száma. Ezt Veszprém, majd Tolna megye követi 55, illetve 48%-kal.

Érdekes adat az is, hogy az ittas balesetek számát nézve három megye emelhető ki, amelyek a legnagyobb arányban képviseltetik magukat a listán, tehát ahol a legtöbb az ilyen baleset: ezek Szabolcs, Pest és Bács-Kiskun 10% vagy a feletti részaránnyal. A legalacsonyabb részaránnyal Tolna megye bír, az októberi adatok szerint ez 2,2%.

Nem a december a legveszélyesebb

Megnéztük azt is, hogy a 2016-os és 2017-es adatok alapján kijelenthető-e, hogy a december veszélyesebb ittas vezetés szempontjából, mint az év többi hónapja. Az első adatok alapján a válasz: nem. Tavaly előtt és tavaly is országos szinten 111 ittas vezetés miatt személysérüléses közúti baleset volt az országban decemberben, a legtöbb tavaly Szabolcsban 15-tel, ezt pedig Pest követte 12-vel.

Amennyiben a decemberi hónap baleseti számait viszonyítjuk az egész éves számokhoz, akkor Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú, Nógrád, Szabolcs és Vas megye azok, ahol az arány 10% feletti, ezek közül is Vas megyéé a legnagyobb közel 15%-kal, amit Szabolcs követ 13,4%-kal. A legalacsonyabb decemberi arány Veszprém megyét jellemzi, ahol az éves ittas vezetés miatt balesetek mindössze 3%-a esik decemberre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vezetés

ittas vezetés

baleset

ünnepek

hellovidék

alkohol

járművezetés