Nem lesz szenvedés a diéta, ha ezeket eszed! + videó

HelloVidék   
  Megosztom
Nem lesz szenvedés a diéta, ha ezeket eszed! + videó

Újévkor egyre többen fogadják meg, hogy egészségesebb életmódot folytatnak, ami így a legnépszerűbb újévi fogadalmak közé tartozik. A Mall.hu dietetikus szakértője is alátámasztja, hogy az egészséges táplálkozás szerencsére nem egyenlő azzal, hogy csak méregdrága vagy unalmasnak titulált ételeket ehetünk, hiszen a rendelkezésünkre álló zöldségek és gyümölcsök sokoldalúbbak, mint gondolnánk. A portál összegyűjtött néhány gyors, egészséges és izgalmas ételt, aminek elkészítését mindenki könnyedén beleillesztheti a hétköznapi rutinjába, és a megvalósításukhoz néhány egyszerűbb eszköz is elegendő.

Sokak szerint a legnehezebben betartható fogadalmak közé tartozik az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra vonatkozó ígéret, azonban egy-két trükkel, alapanyaggal és stabil, jó minőségű háztartási eszközökkel egyszerűen és gyorsan tehetünk az egészségünkért. Az egészségtudatos táplálkozás első lépése, hogy kicsit formáljuk át a szemléletünket, és alakítsuk át a napi rutint.

Zöldség, gyümölcs, gabonák!

Kezdetben érdemes megfogadni a „zöldség-gyümölcs-gabona” szentháromságot, ugyanis a dietetikusok szerint annak van a legnagyobb egészségügyi kockázata, ha keveset fogyasztunk a felsoroltakból. Ezek az alapanyagok ráadásul nem csak laktatóak, de teljes körűen megtalálhatóak bennük a szervezet számára szükséges szénhidrátok, esszenciális zsírsavak, fehérjék és cukrok.

A munkába vagy iskolába pedig csomagolhatunk saját készítésű müzliszeletet, amit cukorszirup helyett almából és datolyából készült sűrítménnyel édesíthetünk. Mindezek elkészítéséhez pedig nincs másra szükségünk, mint néhány tálra, praktikus dobozra, ha precízebbek akarunk lenni, akkor esetleg egy konyhai mérlegre.

Friss turmixok

A kiegyensúlyozott táplálkozás másik alappillére a smoothie-k, azaz a turmixok fogyasztása. A házi készítésű smoothie előnye a boltban kapható 100%-os gyümölcslevekkel szemben, hogy teljes értékű élelmiszerekből készül és meg is őrzi a gyümölcsök, zöldségek tápanyagtartalmát. Ezen belül is érdemes a zöld variációkra helyezni a hangsúlyt, amikbe különböző zöldségeket (sóska, spenót, avokádó, uborka) és salátákat (kínai kel, rucola) is csempészhetünk a gyümölcsök mellett.

A vállalkozóbb szelleműek kísérletezhetnek különböző fűszerek hozzáadásával, mint például kurkuma vagy fahéj, amikben egyrészt nagy mennyiségű antioxidáns található, másrészt izgalmassá és pikánssá teszik az italt. Vérkeringés-serkentő hatása miatt a fahéjas verziót kávé helyett is ajánljuk! Elkészítésükhöz széles választékban szerezhetünk be turmixgépeket, mixereket és gyümölcscentrifugákat.

Buddha-tálak

Manapság nagyon népszerűek a Buddha-tálak, amiket legegyszerűbben „szupersalátának” hívhatunk. Ezek előnye, hogy gyorsan elkészíthető egytálételek, melyek minden szükséges tápanyagot fedeznek. A tálakat úgy készítsük el, hogy a szivárvány minden színéből válogassunk hozzá zöldségeket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonákat, hüvelyeseket (például vörös lencsét), de tehetünk bele rizstésztát, magvakat, szószokat is, hogy még ízletesebb legyen.

A vacsorára készített tálaknál arra figyeljünk, hogy minimum két órával lefekvés előtt együk meg őket, hogy gyomrunk megfelelően megnyugodhasson az esti alvás idejére.

Azt javasoljuk, hogy mindenki bátran kísérletezzen az arányokkal, az összetevőkkel és az ízekkel, hiszen szinte végtelen a rendelkezésre álló alapanyagokból elkészíthető egészséges finomságok tárháza. További tippek és trükkök láthatók Magyarvári Szilvi dietetikus szakértővel készült rövid videónkban:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

egészség

egészséges életmód

táplálkozás

étkezés

dietetikus