Holnapig lehet jelentkezni a konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramra

Agrárszektor   
  Megosztom
Holnapig lehet jelentkezni a konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramra

Települési és nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, egyházi szervezetek, szociális szövetkezetek adhatják be pályázataikat konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramra január 31-ig. A szociálisan hátrányos helyzetű emberek, családok megélhetését segítő földprogram múlt évi, 130 millió forintos keretét 180 millió forintra emelték, a program akár 28 ezer embert is tud segíteni.

2015-2017 közötti a szociális földprogram közfoglalkoztatással egybekötött, meghívásos pályázat volt. Most egy kategóriában került meghirdetésre, a konyhakerti és kisállattartási program keretében. Lényege, hogy a résztvevők saját kisállataik és kertjük művelésében szerezzenek munkatapasztalatot.

A háztáji munka elfoglaltságot, egészséges zöldséget, gyümölcsöt, illetve anyagi megtakarítást is jelent a vidéki lakosságnak - amit már-már elfeldtünk. A program segíti a társadalmi felzárkózást is, pozitívan befolyásolja a korábban passzív családok megítélését, és a gyerekek is jó mintát látnak így a szülőktől.

A pályázat keretében mindazon hazai település (elsősorban falu és község) részt vehet, ahol a családok konyhakerti és kisállattartási gyakorlata visszaszorult vagy visszaszorulóban van, és ahol jelentős nehézséget okoz a hátrányos helyzetű családok megélhetése. Előnyt élveznek azok a pályázók, akik nyilatkozatukkal igazolják, hogy a 2019. évi programjukba bevont családok helyére legalább 50%-ban új kedvezményezett családokat vonnak be. A pályázónak legalább 10 háztartást be kell vonnia a programba, akik a megtermelt élelmiszert csakis saját maguk fogyaszthatják el, piacra nem termelhetnek belőle. A feltételek itt olvashatóak részletesen.

A pályázati forráskeret 130 millió forintól 180 millióra emelkedett, az egy pályázó által elnyerhető összeg alsó határa 500 ezerről 600 ezer forintra nőtt, a felső határ pedig 1 millió 300 ezer forint. A programra igényelhető támogatás összege és formája a bevont háztartások száma alapján sávosan változik.

A programban részt vevő önkormányzatok vetőmagot és kisállatokat (csirkét, nyulat) helyeznek ki a családokhoz. A cél az, hogy a háztáji gazdaság működtetésének gyakorlata ismét kialakuljon, és a kertek a falvakban ne maradjanak parlagon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárium

földprogram

pályázat