Friss bűntérkép: ezek a legbiztonságosabb települések most Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Friss bűntérkép: ezek a legbiztonságosabb települések most Magyarországon

Az elmúlt években sokat javult a közbiztonsági helyzet Magyarországon, de vajon melyek voltak tavaly a legbiztonságosabb települések? Nem meglepő módon a kisebb falvakban történt a legkevesebb súlyos bűneset, de azért kisvárosok között is voltak olyanok, amelyek kiemelkedően alacsony bűnözési rátával büszkélkedhettek.

Az elmúlt nyolc évben drasztikusan visszaesett a Magyarországon elkövetett bűncselekmények száma. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) statisztikái alapján 2010-ben még közel 430 ezer bűncselekmény történt hazánkban, ez tavaly 200 ezer közelébe csökkenhetett. (Egyelőre csak a tavalyi első féléves adatok állnak rendelkezésre, így ez alapján vonhatunk le következtetést.)

A javulás az úgynevezett kiemelt bűncselekmények esetében is látványos volt. Ebbe a csoportba tartozik az emberölés, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, embercsempészés, garázdaság, önbíráskodás, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, lopás, rablás, kifosztás, zsarolás, rongálás, orgazdaság, illetve járműlopás. Számuk nyolc év alatt 242 ezerről 100 ezer közelébe esett.

Az adatbázis olyan részletes, hogy településekre bontva is meg lehet nézni, hol, mennyi, és milyen típusú bűncselekményt követtek el tavaly. Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy hol biztonságos az élet Magyarországon, akkor érdemes megnézni, mely településeken történt a lakosság arányában a legkevesebb kiemelt (vagyis súlyos) bűncselekmény.

A legbiztonságosabb települések megkereséséhez a 2018-as adatokat használtuk fel (egyelőre csak az első féléves adatok álltak rendelkezésre). Mivel mindössze fél évnyi adatról van szó, ezért nem lehet tárgyilagosan kijelenteni, hogy ezek a legbiztonságosabb községek, hiszen főleg a kis lélekszámú falvak esetén egy-egy rendkívüli esemény (vagy eseménysorozat) jelentősen befolyásolhatja a lakosság arányában kimutatott bűncselekmény-számot. Mindenesetre kiigazodási pontnak jók lehetnek a 2018-as számok.

Az adatokat böngészve kiderül, hogy a tavalyi első félévben a 3176 magyar településből 843-ban egyáltalán nem történt bejelentés kiemelt bűncselekmény elkövetését illetően, így esetükben 0 volt az ezer lakosra jutó kiemelt esetek száma. Lehet azonban különbséget tenni közöttük így is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hányan laknak az adott településen: általánosságban kijelenthető, hogy ahol többen élnek, ott a nagyobb számosságból fakadóan több bűnt is követnek el. Ezt bizonyítja, hogy a kiemelt bűnelkövetések abszolút számának tekintetében a népesebb budapesti kerületek, illetve a vidéki nagyvárosok (Győr, Debrecen, Pécs, Szeged) vezetik a listát.

Érdemes tehát megnézni, hogy a 843 település közül melyek a legnépesebbek, hiszen ők nagyobb lélekszám mellett is súlyos bűncselekmények nélkül zárták a tavalyi első félévet, így joggal pályázhatnak a biztonságos települések címére. (Megjegyzés: a lakosságszám a 2018. január 1-i állapotot tükrözi.)

Herend volt az egyetlen 3000 fő feletti település 2018-ban (az első féléves adatok alapján), amely megfelelt a fenti kritériumnak. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy Herenden a tavalyit megelőző években több kiemelt bűneset is történt, így korábban nem fért volna be a legbiztonságosabb települések közé (legalábbis ezen kritérium alapján). Ugyanez azonban elmondható a legtöbb, fenti táblázatban szereplő községről is. Kivételt képez Méhkerék, a román határon fekvő faluban ugyanis már 2017-ben sem regisztráltak súlyos bűncselekményt, vagyis két éve tökéletes bizonyítvánnyal rendelkezik. Újszentiván esetében érdekes, hogy 2016-ban nem történt kiemelt bűncselekmény, 2017-ben viszont igen, a tavalyi első félévet azonban ismét súlyos bűneset nélkül zárta.

Természetesen nem csak azok a települések tekinthetők biztonságosnak, ahol nem történt egyetlen súlyos bűncselekmény sem. Sok olyan község szerepel az adatbázisban, ahol a lakosságszámhoz képest rendkívül alacsony volt tavaly a bűnözési ráta.

  • Az 5000 - 20000 fő közötti települések közül Domaszék volt a legbiztonságosabb, ezer lakosra ugyanis mindössze 0,59 kiemelt bűncselekményszám jutott, de Kartal sem szégyenkezhetett a maga 0,84-es arányával.
  • A közel 15 ezer lakosú Pilisvörösvár 1,44-es arányával szintén kiemelkedik a hasonló méretű városok közül, nem sokkal mögötte áll Pécel a maga 16 ezer lakosával és 1,72-es bűncselekmény-arányával.
  • Tavaly Hajdúszoboszlón történt 1000 főre vetítve a legkevesebb kiemelt bűncselekmény a közepes méretű (20000 – 100000 fő közötti) városok közül. Külön figyelemre méltó, hogy évekkel ezelőtt még viszonylag magas volt a bűnelkövetések száma, ezt azonban jelentősen sikerült mérsékelni.
  • A 100 ezer fő feletti nagyvárosok között a legbiztonságosabb 2018-ban Szeged volt, majd Debrecen és Nyíregyháza következett, miközben Győr és Budapest szerepelt a legrosszabbul.

Összegzésképp alább látható a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár 2018-as (első félévre vonatkozó) bűnözési térképe, településekre osztva.

(Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bűncselekmény

bűnözés

biztonság

közbiztonság

magyarország