Tényleg csökkenti a rák kockázatát, ha csak bio élelmiszert eszünk? Itt a válasz!

HelloVidék   
  Megosztom
Tényleg csökkenti a rák kockázatát, ha csak bio élelmiszert eszünk? Itt a válasz!

Egy francia kutatás szerint 25 százalékkal kisebb a valószínűsége a rákos megbetegedéseknek, ha bio élelmiszereket fogyasztunk. A közel 70 ezer ember életmódját és étkezési szokásait nyomon követő vizsgálat kimutatta, hogy a hagyományos élelmiszereken található növényvédő- és rovarölőszerek kapcsolatba hozhatóak a rákos betegségek kialakulásával.

Manapság egyre divatosabbak a bio élelmiszerek, azonban kevesen tudják, hogy pontosan miért kerülnek háromszor annyiba, mint a hagyományos társaik. Gyakorlatilag bármi lehet bio/öko/organikus minősítésű, ha a termelő az elállítást külön jogszabályban meghatározott feltételek mentén végzi, valamint ügyel a műtrágya, talajjavító, gyomirtó, gombaölő, növényvédőszer és szintetikus anyagok mellőzésére a termelés során.

Az organikus élelmiszerek nemcsak növényi, hanem az állati eredetű termékek is lehetnek. A bioállattartás feltételei többek között az antibiotikumos kezelés elkerülése, a stresszmentes állattartás és a biotakarmánnyal való etetés lehetnek.

A témában számos kutatás megjelent, több egyetem és intézet is felszólalt már a bioélelmiszerek egészségügyi hatásairól,

A tanulmányban 7 éven keresztül 68 946 francia felnőtt életmódját vizsgálták, a résztvevők átlagosan a 40-es éveik derekán jártak, valamint a kutatásban részt vevő egyének túlnyomó többsége nő volt, emiatt a reprezentativitás erősen megkérdőjelezhető. A felmérés egyebek mellett a résztvevők életmódjára és egészségére volt kíváncsi, továbbá arra is, hogy milyen mértékben fogyasztanak organikus élelmiszereket.

A 68 946 felnőttből 1340 résztvevőt diagnosztizáltak végül rákban, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján megállapították, hogy a bioélelmiszereket fogyasztó személyek 25 százalékkal kevesebb mértékben szenvedtek rákos megbetegedéseket, mint azok, akik nem fogyasztottak organikus élelmiszereket. Ezenfelül a bioélelmiszereket fogyasztó résztvevők közül 86 százalékkal kevesebben betegedtek meg non-Hodgkin-limfómában, 76 százalékkal kevesebben más típusú limfómában és 34 százalékkal kevesebben posztmenopauzális mellrákban.

Ezzel a megállapítással a Harvard is egyetértett, emellett közzétették, hogy a mezőgazdaságban általánosan használt glyphosate, malathion és diazinonthree rovarirtó- és növényvédőszerek bizonyos ráktípusokkal kapcsolatba hozhatóak. A malationt a prosztatarákot eredményezhet, a diazinon tüdőrákhoz vezethet, továbbá mind a három szer közvetlenül lehet a non-Hodgkin-limfóma okozója. Az eredmény azért is súlyos, mivel a Harvard-kommentár szerint ezek a szerek az amerikai lakosok több mint 90 százalékának szervezetében megtalálhatóak.

(Via TipHero)

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

egészség

betegség

gasztro

bio

öko

organikus

élelmiszer