Így védekezz a pollenek ellen: ezt minden allergiásnak ki kell próbálnia

HelloVidék   
  Megosztom
Így védekezz a pollenek ellen: ezt minden allergiásnak ki kell próbálnia

Elkezdődött a tavaszi pollenszezon, az allergiában szenvedők már észlelik is az ezzel járó tüneteket. Ugyan a szabadban sétálgatva nem tudjuk magunkat megvédeni a pollenektől, de a lakásunkat tisztán tartva megkímélhetjük magunkat az irritáló környezeti hatásoktól. Erre adunk most pár tippet!

Az erősödő nappali felmelegedés hatására országszerte fokozódik a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása. Akik valamelyik fa virágporára érzékenyek, azok készüljenek fel a tavaszi csúcsidőszakra, és ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán a Tisztifőorvos.

A szakértő közleményéből kiderült az is, hogy a napokban az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országszerte magas, sőt helyenként a nagyon magas szinten fog tetőzni. A mogyoró virágpora alacsony-közepes koncentrációban már jelen van a levegőben. Ugyanakkor erősödni kezdett a kőris, a nyár, valamint a szil pollenszórása is, virágporuk elsősorban a Dunántúl és az Alföld déli részén, illetve a főváros térségében, közepes koncentrációban szintén jelen van. Előfordulhat egy-egy szem a juhar, valamint a fűz pollenjéből is a levegőben, viszont a kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony szinten van.

Az allergiában szenvedők szervezete nehezen viseli a pollenszezont, így számukra még nagyobb odafigyelést igényel a lakás kitakarítása. Ugyan munkában vagy az utcán sétálva nem sokat tehetünk a védelmünk érdekében, de az otthonunkat néhány egyszerű lépéssel a pollenek ellen védő szigetté alakíthatjuk. Hogy ebben segítsünk, összeszedtünk néhány tanácsot, amit érdemes megfogadni.

A legfontosabb, hogy a takarítás rendszeres legyen

Egy allergiában szenvedő ember számára a legfontosabb, hogy rendszeresen takarítsa az otthonát. Pont ezért érdemes hetente egy napot arra áldozni, hogy a legforgalmasabb és legérintettebb területeket rendbe tegyük. Ez azért fontos, mert így megszabadulhatunk az allergiát előidőző anyagoktól.

Érdemes ott kezdeni, ahol a legtöbb időt töltjük

A hálószobában mint nap tartózkodunk. Érdemes hetente cserélni az ágyneműhuzatot, felporszívózni a burkolatot - az ágy alatt is - és megpucolni az ablakokat. A függönyök és sötétítők sem maradhatnak ki a sorból, ezeket 2-3 havonta mossuk ki, hiszen ezeken is megtapadhat a por, ami szintén allergiát idézhet elő.

A lakás központjával folytasd: irány a nappali

Burkolattól függően érdemes felmosni vagy felporszívózni, hiszen naponta többször megfordulunk itt sőt, a vendégeket is itt fogadjuk. A függönyöket, a kanapé párnáit, a lepedőket érdemes 2-3 havonta kimosni, hiszen itt rajtunk kívül mások is sokat tartózkodnak, nem beszélve a háziállatainkról. A kanapét nem árt néhány havonta kiporszívózni, főleg akkor, ha kedvencünk szeret ezen a bútoron tanyázni. Ne feledkezzünk meg szekrényekről és a polcokról sem, azokat heti rendszerességgel töröljük át, ugyan úgy, mint az elektromos berendezéseket is, mint például a televíziót vagy a hangrendszert. Az ablakot vagy az erkély ajtaját is ajánlott kívül-belül lemosni, hiszen itt is meg tudnak tapadni a pollenek.

Előzd meg a penész kialakulását

Egy allergiás ember számára borzasztó veszélyes lehet, ha penész jelenik meg a lakásban, ami legtöbbször a párás, nedves fürdőszobában üti fel a fejét. Pont ezért ügyelj arra, hogy a lehető legkevesebb víz kerüljön a felületekre. A padló és a csempék törléséhez használj mikroszálas felmosót és törlőruhát, ezzel, sokkal hatékonyabban eltávolítható a víz. Fürdés, zuhanyzás után szellőztesd ki a helységet, az ablak mellett hagyd nyitva az fürdőszoba ajtaját, hogy a pára távozhasson. Ne hagyd odabent a törülközőt, mindenképp terítsd ki egy olyan helyre, ahol meg tud száradni, hogy ezáltal se kerüljön nedvesség a fürdőszoba levegőjébe.

Mit tehetsz, ha már kialakult?

Vásárolhatsz penészirtó szereket a boltokban, amik azt ígérik, hogy eltávolítják a megjelent foltokat. Ha emellett döntesz, készülj fel arra, hogy kellemetlen, maró szagú anyagot kell felpermetezned a felületre, ami akár irritációt is okozhat. Persze házilag is készíthetsz penészirtó készítményt, amihez csupán fel kell forralnod egy liter vizet, majd hozzáöntened egy deci 20 százalékos ecetet. Az összekevert folyadékot permetezd a megtisztítani kívánt felületre, majd töröld le egy száraz szivaccsal. Ezután nics más hátra, mint egy kiadós szellőztetést csinálni.

Ahogy bent, úgy kint is legyen tisztaság

Bent arra érdemes figyelni, hogy a cipőnket az ajtóban vegyük le, ne vigyük tovább a koszt és a szennyeződéseket a lakásban. Gondolj csak bele, mennyi minden kerül napközben a cipőd talpa alá! Ha vendégeket, rokonokat vársz, kérd meg őket, hogy ők is tartsák be ezt a szabályt. Számukra helyezz el vendégpapucsokat az ajtó közelében. Ne feledkezz meg a bejárati ajtóról és környékéről: érdemes áttakarítani, hiszen kívülről sokkal több por tapad rá épp úgy, ahogy a pollen is.

Vigyázz a növényekkel!

Ha rendszeresen locsolod a virágaidat, a cserépben maradt víztől is könnyen párás lehet a levegő, ami ugye kedvezhet a penész kialakulásának. Ha apró, cserepes növényeid vannak, használj jégkockákat a locsolásukhoz. Nem csak dekoratívak a kis, átlátszó kockák, de a szobahőmérsékleten való olvadás során nem termelnek annyi párát. Amire még ügyelni kell, az a nagylevelű virágok porosodása: időnként le kell törölgetni a leveleik felületét, mert ezekre könnyen megtapad a por.

A végén nem árt egy kiadós séta

Szakértők szerint egy alaposabb takarítás után érdemes kimozdulni a lakásból. Porszívózás, portörlés után kicsit felkavarodik a levegő vagy, ha vegyszereket használunk, azoknak egy ideig még érezhető a szaga. Pont ezért, érdemes egy sétát tenni a levegőn, hogy kiszellőztessük a fejünket, addig a ház levegője is optimalizálódik.

(Via: Family Handyman)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pollen

pollenszezon

allergia

allergiaszezon

tanács

tipp

lakás

otthon

takarítás