Így védekezz a pollenek ellen: ezt minden allergiásnak ki kell próbálnia

HelloVidék   
  Megosztom
Így védekezz a pollenek ellen: ezt minden allergiásnak ki kell próbálnia

Elkezdődött a tavaszi pollenszezon, az allergiában szenvedők már észlelik is az ezzel járó tüneteket. Ugyan a szabadban sétálgatva nem tudjuk magunkat megvédeni a pollenektől, de a lakásunkat tisztán tartva megkímélhetjük magunkat az irritáló környezeti hatásoktól. Erre adunk most pár tippet!

Az erősödő nappali felmelegedés hatására országszerte fokozódik a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása. Akik valamelyik fa virágporára érzékenyek, azok készüljenek fel a tavaszi csúcsidőszakra, és ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán a Tisztifőorvos.

A szakértő közleményéből kiderült az is, hogy a napokban az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országszerte magas, sőt helyenként a nagyon magas szinten fog tetőzni. A mogyoró virágpora alacsony-közepes koncentrációban már jelen van a levegőben. Ugyanakkor erősödni kezdett a kőris, a nyár, valamint a szil pollenszórása is, virágporuk elsősorban a Dunántúl és az Alföld déli részén, illetve a főváros térségében, közepes koncentrációban szintén jelen van. Előfordulhat egy-egy szem a juhar, valamint a fűz pollenjéből is a levegőben, viszont a kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony szinten van.

Az allergiában szenvedők szervezete nehezen viseli a pollenszezont, így számukra még nagyobb odafigyelést igényel a lakás kitakarítása. Ugyan munkában vagy az utcán sétálva nem sokat tehetünk a védelmünk érdekében, de az otthonunkat néhány egyszerű lépéssel a pollenek ellen védő szigetté alakíthatjuk. Hogy ebben segítsünk, összeszedtünk néhány tanácsot, amit érdemes megfogadni.

A legfontosabb, hogy a takarítás rendszeres legyen

Egy allergiában szenvedő ember számára a legfontosabb, hogy rendszeresen takarítsa az otthonát. Pont ezért érdemes hetente egy napot arra áldozni, hogy a legforgalmasabb és legérintettebb területeket rendbe tegyük. Ez azért fontos, mert így megszabadulhatunk az allergiát előidőző anyagoktól.

Érdemes ott kezdeni, ahol a legtöbb időt töltjük

A hálószobában mint nap tartózkodunk. Érdemes hetente cserélni az ágyneműhuzatot, felporszívózni a burkolatot - az ágy alatt is - és megpucolni az ablakokat. A függönyök és sötétítők sem maradhatnak ki a sorból, ezeket 2-3 havonta mossuk ki, hiszen ezeken is megtapadhat a por, ami szintén allergiát idézhet elő.

A lakás központjával folytasd: irány a nappali

Burkolattól függően érdemes felmosni vagy felporszívózni, hiszen naponta többször megfordulunk itt sőt, a vendégeket is itt fogadjuk. A függönyöket, a kanapé párnáit, a lepedőket érdemes 2-3 havonta kimosni, hiszen itt rajtunk kívül mások is sokat tartózkodnak, nem beszélve a háziállatainkról. A kanapét nem árt néhány havonta kiporszívózni, főleg akkor, ha kedvencünk szeret ezen a bútoron tanyázni. Ne feledkezzünk meg szekrényekről és a polcokról sem, azokat heti rendszerességgel töröljük át, ugyan úgy, mint az elektromos berendezéseket is, mint például a televíziót vagy a hangrendszert. Az ablakot vagy az erkély ajtaját is ajánlott kívül-belül lemosni, hiszen itt is meg tudnak tapadni a pollenek.

Előzd meg a penész kialakulását

Egy allergiás ember számára borzasztó veszélyes lehet, ha penész jelenik meg a lakásban, ami legtöbbször a párás, nedves fürdőszobában üti fel a fejét. Pont ezért ügyelj arra, hogy a lehető legkevesebb víz kerüljön a felületekre. A padló és a csempék törléséhez használj mikroszálas felmosót és törlőruhát, ezzel, sokkal hatékonyabban eltávolítható a víz. Fürdés, zuhanyzás után szellőztesd ki a helységet, az ablak mellett hagyd nyitva az fürdőszoba ajtaját, hogy a pára távozhasson. Ne hagyd odabent a törülközőt, mindenképp terítsd ki egy olyan helyre, ahol meg tud száradni, hogy ezáltal se kerüljön nedvesség a fürdőszoba levegőjébe.

Mit tehetsz, ha már kialakult?

Vásárolhatsz penészirtó szereket a boltokban, amik azt ígérik, hogy eltávolítják a megjelent foltokat. Ha emellett döntesz, készülj fel arra, hogy kellemetlen, maró szagú anyagot kell felpermetezned a felületre, ami akár irritációt is okozhat. Persze házilag is készíthetsz penészirtó készítményt, amihez csupán fel kell forralnod egy liter vizet, majd hozzáöntened egy deci 20 százalékos ecetet. Az összekevert folyadékot permetezd a megtisztítani kívánt felületre, majd töröld le egy száraz szivaccsal. Ezután nics más hátra, mint egy kiadós szellőztetést csinálni.

Ahogy bent, úgy kint is legyen tisztaság

Bent arra érdemes figyelni, hogy a cipőnket az ajtóban vegyük le, ne vigyük tovább a koszt és a szennyeződéseket a lakásban. Gondolj csak bele, mennyi minden kerül napközben a cipőd talpa alá! Ha vendégeket, rokonokat vársz, kérd meg őket, hogy ők is tartsák be ezt a szabályt. Számukra helyezz el vendégpapucsokat az ajtó közelében. Ne feledkezz meg a bejárati ajtóról és környékéről: érdemes áttakarítani, hiszen kívülről sokkal több por tapad rá épp úgy, ahogy a pollen is.

Vigyázz a növényekkel!

Ha rendszeresen locsolod a virágaidat, a cserépben maradt víztől is könnyen párás lehet a levegő, ami ugye kedvezhet a penész kialakulásának. Ha apró, cserepes növényeid vannak, használj jégkockákat a locsolásukhoz. Nem csak dekoratívak a kis, átlátszó kockák, de a szobahőmérsékleten való olvadás során nem termelnek annyi párát. Amire még ügyelni kell, az a nagylevelű virágok porosodása: időnként le kell törölgetni a leveleik felületét, mert ezekre könnyen megtapad a por.

A végén nem árt egy kiadós séta

Szakértők szerint egy alaposabb takarítás után érdemes kimozdulni a lakásból. Porszívózás, portörlés után kicsit felkavarodik a levegő vagy, ha vegyszereket használunk, azoknak egy ideig még érezhető a szaga. Pont ezért, érdemes egy sétát tenni a levegőn, hogy kiszellőztessük a fejünket, addig a ház levegője is optimalizálódik.

(Via: Family Handyman)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pollen

pollenszezon

allergia

allergiaszezon

tanács

tipp

lakás

otthon

takarítás