Túl sok eső esett: árvíz lehet a Dunán és a Tiszán

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Túl sok eső esett: árvíz lehet a Dunán és a Tiszán

A lehullott és a még várható csapadék hatására árhullámok vonulnak le a Dunán és a Tisza vízrendszerében. Helyenként jelentős vízszintemelkedés lesz, de rendkívüli helyzet nem várható - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Közép-Európa felett örvénylő ciklon hatására hétfőn a Duna-vízgyűjtő bajor és osztrák részvízgyűjtőin területi átlagban igen jelentős (25-65 milliméter) csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az érintett területeken tovább folytatódott az esőzés, további 15-25 milliméter csapadékra lehet számítani. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban jelentősen gyengül, majd megszűnik a csapadék.

A Dunán Nagybajcsnál akár másodfokú készültségi szintet elérő vagy azt meghaladó tetőzésre lehet számítani a hét végén. Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám.

A ciklon a Tisza vízgyűjtőjét is érinti, ott az elmúlt napon számottevő (15-35 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza vízgyűjtőjén és a Szamos vízrendszerén. A következő napokban további jelentős csapadékra van kilátás, elsősorban a kárpátaljai területeken. A Tiszán az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra Vásárosnamény és Tiszakeszi között lehet számítani a következő hat napban - olvasható az OVF közleményében.

Frissítés:

Az OVF új közleményében leírta, hogy az eddig lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám következtében a Dunán Nagybajcsnál a tetőzés pénteken várható, a korábban jelzettnél némileg alacsonyabb, a elsőfokú készültségi szintet kismértékben meghaladó vízállással. Az előrejelzések szerint Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám. A tetőzés szombatra valószínűsíthető.

A ciklon a Tisza vízgyűjtőjét is érinti, az elmúlt két napon számottevő (35-50 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza vízgyűjtőjén és a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban további számottevő csapadékra van kilátás, elsősorban a kárpátaljai területeken és a Körösök vízrendszerén. Megjegyezték, hogy az elmúlt 24 órában hullott, és a következő 24 órában várható csapadék több vízgyűjtőn is jelentősen meghaladta az előjelzett értékeket.

A már lehullott és még várható csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. Az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani a Tisza Tiszakesziig tartó szakaszán, a Túron, a Krasznán, a Bodrogon és a Fekete-Körösön.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

tisza

árhullám

víz

folyó

árvíz