Súlyos dolog derült ki a cigarettafilterekről: veszélyesebb, mint a dohányfüst

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos dolog derült ki a cigarettafilterekről: veszélyesebb, mint a dohányfüst

A legtöbb ember nem is tudja, hogy a világ leggyakrabban eldobott szemete, a cigarettacsikk valójában súlyosan veszélyezteti a környezetünket. Egy új kutatás kimutatta, hogyan károsítják a növényeket a cigarettaszűrők, az eredmény pedig hátborzongató annak fényében, hogy mennyi eldobott csikk landol a világ utcáin.

A cigarettacsikk a leggyakrabban eldobott szemét a világon, ráadásul a csikkeket gyakran még olyan emberek is eldobják, akik általában nem szemetelnek. Első blikkre úgy tűnik, hogy nem is olyan káros, végtére is dohányból és papírból tevődik össze. A dohány növény, a papír pedig biológiailag lebomlik. Akkor miért is olyan káros? A nagy-britanniai Anglia Ruskin Egyetem kutatói erre a kérdésre keresték a választ, és azt is megtudták, milyen hatással vannak az eldobott csikkek a növényekre.

Lássuk csak az összetevőket! A cigaretta aprított dohányból, papírból és szűrőből áll. A dohány és a dohányfüst nem veszélyes a növények számára, ahogyan a papír sem.

A cigarettaszűrők cellulóz-acetátból készültek, ami egyfajta műanyag: a vaskos műanyag szemüvegkeretek is ebből az anyagból készülnek. De ha apró részekre bontják, akkor egy habos szál jön létre, ami a mai cigarettaszűrők alapját adja.

A kutatók pázsitba és lóhereültetvénybe helyeztek használt és nem használt cigaretta szűrőket. Megállapították, hogy a cigarettafilterek drámai módon csökkentették azoknak a növényeknek is az egészségét, amelyek bárhol növekedhetnek mindenféle különös igény nélkül.

A kísérlet során nem tapasztaltak lényeges különbséget a használt és a nem használt szűrők között, mindkettő visszavetette a növények fejlődését, ezért a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a filterben található műanyagok és adalékanyagok felelhetnek érte. Bár a témában további kutatásokra van szükség, addig is jobban teszed, ha te sem dobod el a cigarettacsikket.

Forrás: Modern Farmer

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

cigaretta

cigi

dohány

filter

szűrő

környezet

kár

növény