5 ház körüli teendő, amit ősszel mindenképp el kell végezni

HelloVidék   
  Megosztom
5 ház körüli teendő, amit ősszel mindenképp el kell végezni

Az ősszel megérkezett a hűvösebb, csapadékosabb idő, de a hideg tél még messze jár, így van időnk felkészülni rá. A ház körüli munkák ilyenkor egy kissé megszaporodnak, hiszen a fák elkezdik lehullajtani levelüket: a növények pihenőre térnek. Mutatjuk, melyek azok a teendők, melyeknek érdemes nekilátnunk, hogy előkészítsük házunkat és kertünket a télre, így mire beköszönt a metsző hideg, nyugodtan pihenhetünk meleg otthonunk védelmében.

Az enyhe őszi időt kihasználva ajánlott előkészülnünk a télre. Jobb, ha nem halogatjuk a ház körüli teendőket, hiszen az időjárás igencsak kiszámíthatatlanná vált az elmúlt években, így a dermesztő hideg is előbb beköszönthet, mint várnánk – írja a Good Housekeeping.

1. Takarítsuk ki az ereszcsatornákat és a csatornát

Itt az idő, hogy kitakarítsuk az ereszcsatornákból a mohát és a faleveleket, egyúttal pedig érdemes megvizsgálni az ereszt, nem lukas, vagy törött-e. A lyukas, vagy eltömődött ereszcsatorna igen sok problémához vezethet, ugyanis ha nem biztosított a csapadék elvezetése, akkor a víz a ház falára folyhat, ami a vakolat sérüléséhez, és akár beázáshoz is vezethet.

A csatorna kitisztítása is igen fontos, hiszen a felgyülemlett falevél, levágott fű és egyéb növényi hulladék könnyen elzárhatja a víz útját. Egy nagyobb esőzés, téli hóesés esetében, főleg ha a fagy is fenyeget, igen sok kellemetlenséget okozhat, ha a csapadék nem tud lefolyni, így jobb, ha még ősszel rávesszük magunkat a csatorna kipucolására.

2. Ellenőrizzük le a nyílászárókat és a kandallót

Ellenőrizzük le az ablakok és ajtók környékét, hogy vannak-e olyan hézagok, amelyekből meleg levegő szabadulhat ki, valamint vizsgáljuk meg a tetőteret is a kifelé vezető csővezetékek körül.

Amennyiben hibát találunk az ablakok körül, használhatunk öntapadós habszalagot, mely egyszerűen illeszkedik az ablakok köré, míg egy műanyag vagy fém szalag valószínűleg hosszabb ideig tart, de nehezebb is feltenni, így ezeket ajánlatosabb az ajtó vagy padláson található ablakoknál felhasználni. A külső falon áthaladó csővezetékek körüli réseket meg lehet tölteni szilikon tömítőanyaggal, hogy ott se szökjön ki a meleg.

3. Téliesítsük a ruhatárunkat

Hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy rengeteg helyünk van ruháink tárolására, érdemes elpakolnunk a nyári ruhákat, és feltölteni a szekrényt a téli szettekkel. A molylepkék egész évben pusztíthatják a ruhákat és a szőnyegeket. a leghatásosabban úgy léphetünk fel ellenük, ha alaposan kimossuk a nyári ruhákat, mielőtt eltesszük őket, ugyanis a nőstény molyokat különösen vonzzák a ruhák, amelyeken izzadság maradt.

Amennyiben molylepkéket, vagy lárvákat találunk, ruháink épségének érdekében mindenképp pusztítsuk el őket, majd a ruhákat és azokat a helyeket, ahol megtaláltuk őket fújjuk le molyirtóval. Ezzel biztosíthatjuk, hogy az esetleges tojások, melyeket nem veszünk észre nem fognak kikelni később.

4. Ellenőrizzük le a fűtést

Mikor ősszel már hűvösebb az idő, érdemes leteszteli a fűtőtesteket és a bojlereket. A radiátorokból engedjük ki a levegőt, majd üzemeljük be a rendszert, és ellenőrizzük, hogy mindenhova rendeltetésszerűen eljut-e a meleg víz. Érdemes a bojlereket szakemberrel megvizsgáltatni, mivel a vízkő igen sokat árthat a szerkezetnek, ha pedig csöpögést tapasztalunk, azonnal hívjunk szerelőt.

A vízkő minden esetben először a vízmelegítő fűtőszálát támadja meg. Ilyenkor lerakódik a fűtőszálakon, ezzel pedig arra kényszeríti a rendszert, hogy minél nagyobb hőfokkal működjön. Jobb, ha még az enyhe időben végezzük el ezeket az ellenőrzéseket, és nem várjuk meg, hogy a téli hidegben adódjon valamilyen probléma.

5. Tisztítsuk le a kerti bútorokat és eszközöket

Ősszel már nemigen fogunk a kertben sütögetni, így a grillsütőt nyugodtan kitisztíthatjuk, és eltehetjük jövőre. Ugyan ez a helyzet a kerti bútorokkal is, bár ahány ház, annyi szokás; vannak, akiket a hideg sem rettent el attól, hogy kertjükben igyák meg a reggeli kávét. Október – november környékén azonban már érdemes minden kerti bútort letisztítanunk és védelembe helyeznünk, mivel ekkor az idő már elég hideg, és az esőzések is sűrűbbé válnak, ezek a környezeti hatások pedig nem kedveznek a fának, műanyagnak, de a fémnek sem.

A tél beköszönte előtt ajánlott a kerti szerszámokat is letisztítanunk és fedett helyre tennünk, hogy ne rongálódjanak meg. A kerti eszközöknek mindenképp fedett, száraz helyet keressünk, hogy az őszi és a téli idő ne rongálja meg őket. Ha időben elvégezzük ezt a munkát, jövő tavasszal sértetlenül vehetjük elő kerti bútorainkat és egyéb eszközeinket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ősz

kert

ház

fűtés

kerti bútorok

téliesítés

csatorna

ereszcsatorna

teendők

hideg

csapadék

időjárás