Itt az ENSZ klímajelentése: durván megváltozik a ma ismert Föld

hvg.hu   
  Megosztom
Itt az ENSZ klímajelentése: durván megváltozik a ma ismert Föld

Eltűnik a sarkvidéki jég, óriási mennyiségű szén-dioxid fog a légkörbe szivárogni az olvadó talajból, európai országok kerülnek víz alá, az ivóvizünket is fenyegeti a tengervíz és nem győzzük majd az emléktáblákat állítani a gleccsereknek, ha az emissziót nem szorítjuk vissza radikálisan és azonnal. Kijött az ENSZ új klímajelentése, amit 195 ország kormánya fogadott el.

Az ENSZ, a New York-i klímacsúcs után, megjelentette harmadik különjelentését, mely az óceáni élővilág, illetve a Földön található összes hó- és jégtakaró jelenlegi és várható állapotáról ad jelentést - írja a hvg.hu. A 7000 tanulmány alapján íródott, 104 szerző által szerkesztett jelentés részletesen leírja a partvidékek, sarkvidékek, hófödte magashegységek, jégpajzsok, jéghegyek, gleccserek, tavak és folyók, tartósan fagyott talaj, tenger és óceán sorsát.

"Az óceán a levegőből hőt és a szén-dioxidot nyel el, ám minél jobban “igénybe vesszük” ezt az elraktározó képességét, annál melegebb lesz. Ennek következtében pedig egyre savasabbá válik, a felső rétegében található oxigén mennyisége pedig akár 80 százalékkal is csökkenhet. Ennek következménye az lesz, hogy a tengeri élővilág sokszínűsége mérséklődni fog, ezt pedig mi, emberek például azáltal fogjuk megérezni, hogy nem tudunk majd elegendő halat kifogni. A túlhalászás, a fajok kipusztulása, illetve amiatt, hogy a halak a hidegebb vizek felé kénytelenek vándorolni, a század végére a halászat maximális fogási potenciálja akár 24 százalékkal is csökkenhet" - írják a jelentésben.

Az is problémát jelent, hogy a fajoknak otthont adó hínárerdők és korallzátonyok veszélyben vannak. A hőhullámok okozta korallfehéredés jelentős pusztulást hoz magával. Ezen hőhullámok 84-90 százalékát az ember okozta.

2100-ra a tengerszint a mostanihoz képest 84 centivel nőne, azaz várhatóan 1,1 méterrel lenne magasabb (2300-ra már 5,4 méterrel emelkedne meg). A jelentés szerint, ha viszont radikálisan csökkentjük az emissziót - és ez a jó hír -, akkor a tengerszint emelkedése ebben a században körülbelül 43 centire korlátozódna. Az viszont biztos, hogy a szigetországok lakhatatlanná válnának, Málta és Görögország jelentős részét elöntheti a tenger. De nem az egyetlen probléma ezzel: a sós víz beszivárog a talajba és az ivóvízbe, ami a mezőgazdaságot és vízbiztonságot is fenyegethet. Nem beszélve arról, hogy a ciklonok hevesebb esőzéseket és erősebb szeleket hoznak, az aszály-özönvíz skála pedig egyre szélsőségesebbé válik.

A jelentés azt írja, hogy az a probléma, hogy "az olvadás egy öngerjesztő folyamat, mert minél kevesebb a bolygónkon a hó- és jégtakaró, annál kevesebb az olyan fehér felület, amely visszaverné a Nap meleg sugarait a világűrbe, fokozódva ezzel a klíma további melegedését és a jég gyorsabb iramú eltűnését."

Ahogyan azt írják, "1900 óta az alpesi gleccserek tömege nagyjából a felére csökkent, és a zsugorodás tempója gyorsul az 1980-as évek óta. A klímajelentés szerint a gleccserek a tömegük több mint egyharmadát elveszítik a század végére. Ennek eredményeként a téli turizmus meg fog változni az ebből élő alpesi falvakban, sípályák zárhatnak be, a hegyvidéki régiókban a gleccserek vízellátása pedig előbb tetőzni fog, de a század vége előtt csökkenni kezd majd." Az Alpok “Európa víztornyaiként” funkcionál, a kontinens fő folyóit, a Rajnát, a Rhône-t, a Pót és a Dunát táplálják. Ha rohamosan olvad el a hó és a jég a lánchegységben, akkor

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

klímaváltozás

klíma

klímajelentés

ensz

globális felmelegedés