Halad a korral az egyház: zöld böjtöt hirdetett a főapát

HelloVidék   
  Megosztom
Halad a korral az egyház: zöld böjtöt hirdetett a főapát

A keresztények a nagyböjtben gyakran konkrét fogadalmakat tesznek, hogy miben változnak, miről mondanak le. Mi szeretnénk ebben az időben erősíteni a környezettudatosságot és a természetközeliséget - mondta Hortobágyi T. Cirill.

A pannonhalmi bencés főapát, Hortobágyi T. Cirill első alkalommal hirdette meg a „zöld böjtöt” az elkövetkező 40 napos időszakra.

A keresztények a nagyböjtben gyakran konkrét fogadalmakat tesznek, hogy miben változnak, miről mondanak le. Mi szeretnénk ebben az időben erősíteni a környezettudatosságot és a természetközeliséget. Ezzel kívánunk időt adni a teremtésnek

– idézi a főapát szavait a Kisalfold.hu.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök azt mondta: a böjt lehetőséget kínál annak meggondolására, hogy a katolikusoknak és a protestánsok mit kell tennie azért, hogy „közösségben állhassanak Jézus Krisztus asztalánál, ahová az Úr meghívta őket”.

Mi is megírtuk, hogy szerdán kezdődött a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények a húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével. A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

böjt

zöld böjt

pannonhalmi főapátság

főapát

katolikusok