Erre kevesen számítottak: ez történik a testeddel, ha naponta eszel tojást

HelloVidék   
  Megosztom
Erre kevesen számítottak: ez történik a testeddel, ha naponta eszel tojást

Az otthon töltött idővel, megnövekedett az igény az egészséges táplálkozásra is, ezért az emberek nagyobb figyelmet fordítanak az étrendjük összeállítására is. A tojás fogyasztása évtizedes kérdésnek számít, amivel kapcsolatban mindig más álláspontra helyezkednek a tudósok: nehéz eldönteni, hogy jó vagy rossz hatással van szervezetünkre.

Idén tavasszal a járványhelyzet miatt a megszokottnál jóval többen töltjük időnket otthon, és érthető módon megnövekedett az emberek igénye az egészséges táplálkozásra: sokan nagyobb figyelmet fordítunk étrendünk összeállítására és arra, milyen hozzávaló, hogyan támogatja immunrendszerünket. Cikkünkben elővettünk egy régi motorost, a tojást, amelyet hosszú évek óta nem tudunk hova tenni: egészséges vagy nem, ha minden nap fogyasztjuk? Most lerántjuk a leplet a tojás-rejtélyről és megosztunk olvasóinkkal minden hasznos tudnivalót!

A tökéletes étel

Ha létezik a „tökéletes étel”, mint fogalom, a tojás az egyik legjobb versenyző, hogy elnyerje ezt a tisztséget, írja a BBC Future. Miért?

1. Mindenki számára elérhető és megfizethető:

Minden boltban beszerezhetjük szinte kivétel nélkül, kedvező áron, sőt, háztáji előállítása sem nehéz feladat, ha kellő odafigyelést tanúsítunk.

2. Könnyen elkészíthető:

Tojást bárki tud készíteni! Mindegy, hogy egy omlettről, tükörtojásról, rántottáról vagy az egyszerű főtt tojásról van szó, legalább az egyiket képtelenek vagyunk elrontani. Ha nem ismered, próbáld ki például a tojáskrémet!

3. Könnyen elfogyasztható és emészthető:

Állaga miatt nagyszerű, könnyű fehérjeforrást biztosít minden korosztály, így az idősek számára is. Kis méretéhez képest magas tápanyagtartalommal rendelkezik és hosszútávon biztosítja a teltségérzetet, így a diétázóknak is ajánlott fogyasztása, írja a Mindmegette.

Ellentmondásos tulajdonságok

A magas tápérték-koncentráció miatt a tojás segít testünknek a fejlődésben, növekedésben. Más ételekkel együtt fogyasztva segít a jótékony vitaminok felszívódásában, emiatt ajánlott különféle salátákat, húsételeket gazdagítani vele. Számos jótékony tulajdonsága ellenére viszont akad egy negatív is: az, hogy a tojás növelheti a koleszterinszintet nem csak hiedelem. Az Egyesült Államokban napi 300 mg koleszterin bevitelét tartják még egészségesnek, efölött már túlzottan megemeli az a koleszterinszintet. Ha ennek a normának hinni szeretnénk, akkor naponta kevesebb, mint másfél tojást fogyaszthatnánk nyugodt szívvel, ugyanis egy átlagos tojás körülbelül 180 mg koleszterint tartalmaz.

Valójában mi a koleszterin?

A koleszterin a májban és a bélrendszerben termelődő, sárgás színű zsír, amely mindannyiunkban, sőt, testünk minden részében jelen van. Alapjában véve a koleszterinhez negatív képzeteket társítunk, de valójában fontos dolog: elengedhetetlen építőeleme sejtmembránunknak, nélküle képtelenek lennénk lebontani a hasznos D-vitamint és szükséges az ösztrogén és a tesztoszteron hormonok előállításához.

A szervezet számára szükséges koleszterint a testünk már önmagában előállítja, viszont nem csak a tojással, hanem számos állati eredetű étel fogyasztásával vihetünk be szervezetünkbe extra koleszterint. Ilyen ételek a tejtermékek, főleg a zsírosabb vaj és sajt, a garnéla vagy a szintén vita tárgyát képző marhahús is. A koleszterint a testünkben a vérben található lipoproteinek szállítják: ennek az elemnek a mennyisége egyénenként eltérő, emiatt a magas koleszterinszintre való hajlamosság is emberenként változik.

  • Rossz koleszterin (LDL): Az alacsony sűrűségű lipoproteint nevezik „rossz” koleszterinnek, ugyanis ez a típus átjut a májból az artériákba és a testszövetekbe, felhalmozódása pedig szív- és érrendszeri problémákat okozhat.
  • Jó koleszterin (HDL): Magas sűrűségű lipoprotein: ez a „jó” koleszterin a májba jut, ahol lebomlik és távozik a testünkből. Mivel a HDL megakadályozza a koleszterin felhalmozódását a vérben, úgy gondolják, jótékony hatással van szervezetünkre. A megemelkedett HDL ellensúlyozza az LDL hatásait.

A legtöbb országban az egyéni koleszterin-bevitel korlátozását nem javasolják az egyedi mutatók miatt, viszont annál inkább figyelnek oda a telített zsírsavak bevitelére, amelyek szintén megemelik az LDL szintünket, ez pedig ugyanolyan káros (elzsírosítja a vért). Telített zsírsavak alapvetően is megtalálhatóak a szervezetünkben a koleszterinhez hasonlóan, ám a kiegyensúlyozatlan táplálkozással nagyon sok káros zsírsavat vihetünk be. Főként az állati eredetű zsírokra (vaj, sertészsír), valamint a kókusz- és pálmamag olajra jellemzők. Nagy mennyiségben bújnak meg a zsíros húsételekben, kolbászfélékben, tej és tejtermékekben, de a cukrászsüteményekben és a csokoládéban is.

A tojás különleges tulajdonsága

A tojás és az olyan ételek, mint a garnéla különleges tulajdonsággal rendelkeznek: annak ellenére, hogy magas a koleszterintartalmuk, kevés telített zsírsavat viszünk be fogyasztásukkal. Egyetlen kutatás sem talált még konkrét bizonyítékot arra, hogy a tojással bevitt étrendi koleszterin összefüggésben állna a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. A koleszterin akkor káros igazán, ha oxidálódik a szervezetünkben, írja az NCBI, de a tojásfogyasztással bevitt koleszterinnel ez nem történik meg, így nem hat károsan az egészségre.

  • Antioxidánsok a tojásban: Az antioxidánsok a káros oxidációs folyamatot gátolják meg, emiatt jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre. Ezek az antioxidánsok magas számban találhatóak meg a tojásokban, emellett a tojás „jó” koleszterin tartalma, a HDL segít megőrizni egészségünket.

Egyedi koleszterinszint

Míg a legtöbb embernek nem okoz nehézséget a koleszterin feldolgozása, a társadalom körülbelül egyharmadának ez nem sikerül. Ők a vér koleszterinszintjének a 10-15%-os megemelkedését tapasztalják magukon. A kutatások szerint a legnagyobb furcsaság az egészben az, hogy kísérletek mutatták ki, hogy a sovány és egészséges embereknél nagyobb valószínűséggel észlelhető a LDL emelkedése tojásfogyasztás után. Ellenben a túlsúlyos,

elhízott vagy cukorbeteg embereknél alacsonyabb az LDL növekedése és több HDL-molekulájuk lesz. Tehát: az egészséges emberek koleszterinszintjére a tojások negatívabban hatnak, mint az elhízottakra, cukorbetegekre, viszont, mivel az egészséges szervezet több HDL-t termel, így egyensúly alakul ki szervezetükben.

Minden kutatás mást tanácsol: nem kell hinni a „brit tudósoknak”

  • Kutatások szerint, ha a megengedett napi 300 mg-nál több koleszterint (akár tojás formájában) fogyasztunk, 17-18%-kal nagyobb az esélyünk a szívbetegségre és a halálra. Más kutatások szerint ezek az arányok csak 6-8%-ban számítanak.
  • Más információk szerint a tojás nem, hogy káros, igenis jót tesz a szívnek: kínai kutatások szerint pedig a tojásfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, tájékoztat a BMJ Journals.

Mivel a kutatók nem tudják teljes mértékben követni az emberek táplálkozási szokásait, pláne nem évtizedeken át, egyik kutatás eredményeit sem tekinthetjük hitelesnek.

Milyen betegségektől véd meg a tojás?

A tojásban lévő kolin nevű vegyület nem csak az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében játszik szerepet, de a máj egészségét is védi. A tojássárgája a lutein egyik legjobb forrása, ami egy pigment, amelyhez a jobb látás és a szembetegség alacsonyabb kockázata kapcsolódik.

Konklúzió: együk vagy ne együk?

Noha a kutatók még messze vannak attól, hogy megértsék, miért befolyásolnak a tojások különféleképpen bennünket, a legfrissebb kutatások túlnyomó többsége azt sugallja, hogy nem jelentenek veszélyt az egészségünkre, sőt, sokkal valószínűbb, hogy egészségügyi előnyöket nyújtanak számunkra.

Ennek ellenére valószínűleg nem egészséges a tojás „túladagolása”. Mindennapjaink során törekednünk kell a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra, az egészséges, lehetőleg gyakori mozgással összekapcsolt életmódra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

tojás

étel

étkezés

egészség