Fontos változás történt: ezek a legfontosabb részletek a hatósági karanténról

Portfolio   
  Megosztom
Fontos változás történt: ezek a legfontosabb részletek a hatósági karanténról

Hétfőtől új járványügyi eljárásrend lépett életbe a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. Ennek egyik eleme, hogy a 10 napos karanténból nem lehet kiszabadulni 2 negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá. Ez alapvetően befolyásolja az emberek munkába történő visszatérésének esélyeit - írja a Portfolio.

Ahogy a portál írja, Müller Cecília országos tisztifőorvos már a hétfői operatív törzs sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet,

Majd ezt követően az NNK oldalán megjelent az új eljárásrend, amely tartalmazza ezt a szabályozást.

A 10 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja, hogy melyek az új szabályok a beteg környezetét illetően, vagyis a kontaktkutatás során. Ezek szerint minden olyan személyt fel kell deríteni, aki a valószínűsített vagy megerősített Covid-19 fertőzött beteggel kapcsolatba került a tünetek fennállása idején és a tünetek kialakulását megelőző 2 napban. A szabályzat ezen a ponton kimondja, hogy

A kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknél csak akkor kötelező a PCR-teszt, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak.

Egészen különös a döntés indoklása.

Mindezzel csökken annak a veszélye, hogy esetleg fertőző emberek közlekednek, nem betartva az egyéni magatartásszabályokat, akár a mintavételi helyre való eljutáskor és esetleg fertőznek. Az állampolgárok mentesülnek az - akár kétszeri - engedélyezési eljárás és általános illetékfizetési kötelezettség alól, a hatóság és a kijelölt laboratóriumok pedig mentesülnek az egy személy esetében akár többször hatósági beavatkozás kényszerétől. A járványügyi megfigyelés szabályai betartásának ellenőrzése is hatékonyabbá válhat azáltal, hogy az érintettek nem hagyhatják el a kijelölt helyet

Vagyis ami az elmúlt hónapokban működött, nevezetesen, hogy a karantén kiváltása érdekében történő tesztelésre történő utazás indokolt távozás volt a megfigyelés alól, most már nem működhet, mert most már az NNK állítása szerint nagy annak a kockázata, hogy ezek a potenciálisan fertőzött emberek az utazás során fertőznek. Vélhetően azért növekedett meg ennek a kockázata, mivel egyre több kontaktszemély van Magyarországon, ugyanis a fertőzöttek száma már 200 ezer fő felett lehet, akiknek nagyságrendileg több kontaktja lehet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pcr-teszt

koronavírus

koronavírus-teszt

koronavírus-járvány

koronavírus-fertőzés