Döbbenetes statisztika: a karantén alatt alkoholba fojtotta bánatát a magyar

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Döbbenetes statisztika: a karantén alatt alkoholba fojtotta bánatát a magyar

Nemcsak lisztet és WC-papírt vásárolt fel a járvány elején magyar. A tavaszi korlátozások idején jelentős megugrott az otthoni alkoholfogyasztás is - rajzolódik ki a NAV tavalyi évre vonatkozó jövedéki statisztikáiból.

A tavalyi és az azt megelőző évi statisztikai adatok összehasonlításából egyértelműen látszik, hogy pontosan mikor is kezdődött a COVID-19 miatti lezárás, és hogy az az okozta stresszt és szorongást alkohollal és (főleg) cigarettával kezelte a lakosság - szúrta ki az mfor.hu.

Mindkét kategória (alkohol és dohány/cigaretta) fogyasztásában viszonylagos stagnálás jött április-májusban, majd a karantén végeztével, nyáron – feltehetőleg a szabadabb kijárás és az újra kinyitó vendéglátóhelyeknek köszönhetően – ismét nagyobb ugrás jött: alkoholtermékből júniusban 12, júliusban 28%-kal fogyott több 2019-hez képest - számolt utána a Telex is.

Mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy a WHO pár éve több mint 900 ezerre lőtte be a magyarországi alkoholisták számát. Hozzátéve például, hogy nálunk a felnőtt férfiak több mint harmada fogyaszt káros módon szeszt, tehát a veszélyeztettek száma is elég magas volt már eddig is.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

statisztika

nav

alkoholfogyasztás